
Iako se tušt često smatra običnim korovom, ova izdržljiva i otporna biljka uspijeva u raznim uvjetima, od plodnih vrtova do kamenitih terena. Sa svojim mesnatim, sočnim listovima i sitnim žutim cvjetovima, tušt nije samo jednostavan za uzgoj, već je i bogat hranjivim tvarima koje poboljšavaju zdravlje. Ovaj članak istražuje uzgoj, upotrebu i impresivne zdravstvene prednosti tušta, prenosi webmd.com.
Kako uzgojiti tušt
Jedna od najvećih prednosti tušta je njegova prilagodljivost. Raste u različitim okruženjima i zahtijeva minimalnu njegu, što ga čini izvrsnim izborom za početnike i iskusne vrtlare.
Sadnja tušta
Tušt uspijeva u toplim uvjetima i dobro dreniranoj zemlji. Može se uzgajati iz sjemena ili reznica. Evo kako ga uspješno uzgojiti:
Odabir lokacije: Tušt preferira puno sunca, ali može podnijeti i djelomičnu sjenu. Može se uzgajati u vrtovima, posudama ili čak u zatvorenom prostoru kao sobna biljka.
Priprema tla: Iako nije zahtjevan po pitanju kvalitete tla, najbolje uspijeva u pjeskovitom ili ilovastom tlu s dobrom drenažom.
Sjetva sjemena: Sjeme tušta raspršite po površini tla i lagano ga pritisnite. Nije ga potrebno potpuno prekriti jer mu je za klijanje potrebna svjetlost.
Zalijevanje: Održavajte tlo vlažnim, ali ne pretjerano mokrim. Kad se tušt jednom ukorijeni, postaje otporan na sušu i ne zahtijeva često zalijevanje.
Održavanje: Tušt brzo raste i može postati invazivan, pa je važno pratiti njegovo širenje. Redovita berba pomaže u njegovoj kontroli.
Upotreba tušta
Tušt se stoljećima koristi u raznim kulinarskim tradicijama i u biljnoj medicini. Njegov blago kiselkast i limunast okus čini ga svestranim sastojkom u mnogim jelima.
PROČITAJTE VIŠE Za nju kažu da je eliksir mladosti i najzdravija biljka na svijetu
Kulinarska upotreba
Tušt se može jesti sirov ili kuhan. Evo nekoliko načina kako ga uključiti u prehranu:
Salate: Svježi listovi tušta dodaju osvježavajuću, citrusnu notu salatama.
Juhe i variva: Zbog svoje sluzave teksture, kuhani tušt zgušnjava juhe i variva.
Pržena jela: Pržite tušt s češnjakom, lukom i maslinovim uljem za jednostavan, ali hranjiv prilog.
Smoothieji: Dodajte tušt u smoothie s voćem i povrćem za dodatni nutritivni poticaj.
Kiseljenje ili fermentacija: Tušt se može kiseliti kako bi se duže sačuvao i dobio bogatiji okus.
Ljekovita i tradicionalna upotreba
U tradicionalnoj medicini tušt se koristi za liječenje probavnih tegoba, kožnih oboljenja i upala. Njegova sluzava priroda čini ga prirodnim lijekom za smirivanje probavnih smetnji.
PROČITAJTE VIŠE Imaju predivne cvjetove, ali mogu ozbiljno štetiti zdravlju
Zdravstvene prednosti tušta
Tušt je izvanredan izvor esencijalnih hranjivih tvari, što ga čini vrijednim dodatkom prehrani. Evo nekoliko ključnih zdravstvenih prednosti:
1. Bogat antioksidansima
Istraživanja pokazuju da tušt sadrži više antioksidansa od špinata. Antioksidansi pomažu u smanjenju oksidativnog stresa, što može spriječiti kronične bolesti poput srčanih bolesti, raka i gubitka vida povezanog sa starenjem.
2. Visok udio omega-3 masnih kiselina
Tušt sadrži više omega-3 masnih kiselina nego neka riblja ulja, što ga čini izvrsnim biljnim izvorom ovog esencijalnog nutrijenta. Omega-3 masne kiseline pomažu u smanjenju upala te smanjuju rizik od srčanih bolesti, reumatoidnog artritisa, Alzheimerove bolesti, astme i depresije.
3. Podržava zdravlje očiju
Tušt je bogat vitaminom A, koji je ključan za dobar vid i prevenciju očnih bolesti. Samo 100 grama tušta osigurava 44% preporučene dnevne doze vitamina A.
4. Jača imunitet
Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C, tušt jača imunološki sustav i pomaže tijelu u borbi protiv infekcija. Vitamin C je također važan za zdravu kožu, zacjeljivanje rana i proizvodnju kolagena.
5. Prepun esencijalnih nutrijenata
Tušt je prava riznica vitamina i minerala, uključujući B vitamine (riboflavin, piridoksin, niacin), željezo, magnezij, kalcij i karotenoide. Ovi nutrijenti doprinose općem zdravlju te održavaju energiju, jake kosti i zdravu kožu.
6. Poboljšava zdravlje srca
Kombinacija omega-3 masnih kiselina, magnezija i antioksidansa u tuštu pomaže u regulaciji krvnog tlaka i poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sustava. Također može smanjiti rizik od ateroskleroze i moždanog udara.
7. Pomaže u regulaciji tjelesne mase
Zbog niskog kalorijskog sadržaja i visokog udjela vlakana, tušt je izvrsna namirnica za one koji žele kontrolirati tjelesnu masu. Potiče osjećaj sitosti i poboljšava probavu, čineći ga savršenim dodatkom uravnoteženoj prehrani.
PROČITAJTE VIŠE Ova samonikla biljka "jača" je od češnjaka
Berba i skladištenje
Tušt je najbolje brati svjež kako bi se maksimalno iskoristile njegove nutritivne vrijednosti. Nakon branja, brzo gubi hranjive tvari, pa je važno pravilno ga skladištiti:
Svježi listovi mogu se čuvati u hladnjaku nekoliko dana.
Za dugotrajnije čuvanje, tušt se može zamrznuti ili osušiti.
Kiseljenje je također odličan način produženja roka trajanja uz očuvanje nutritivne vrijednosti.
Tušt je izvanredna biljka koja nudi obilje nutritivnih i ljekovitih svojstava. Zahvaljujući visokom udjelu antioksidansa i omega-3 masnih kiselina, predstavlja izvrstan dodatak zdravoj prehrani. Bilo da ga uzgajate u vrtu, posudi ili zatvorenom prostoru, tušt je jednostavan za uzgoj i ne zahtijeva mnogo brige. Od svježih salata do kuhanih jela, postoji mnogo načina da uživate u ovom nutritivno bogatom superhrani. Umjesto da ga doživljavate kao običan korov, iskoristite njegove zdravstvene prednosti i učinite ga dijelom svoje prehrane.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....