Jako se veselimo obilnom urodu hrane s balkonskih gredica. Začinske trajnice poput origana, lovora, vlasca, timijana i mnogih drugih vrlo je lagano uzgajati u teglama, a listopad je pravi trenutak da prije dolaska zime pripremimo zimnicu od začinskih trava. Čuvanje hrane koju smo uzgojili jednako je važno kao i njezin uzgoj, a prvi važan korak je pravilan način berbe. Začine koje smo namijenili za čuvanje uvijek beremo tijekom suhog i sunčanog dana u prijepodnevnim satima. Beremo plodove s najzdravijih biljaka, a ako su, primjerice, listovi matičnjaka zaraženi pepelnicom (gljivično oboljenje), čemu je ta biljka sklona, bolje je da tu biljku preskočimo. Beremo samo listove koji su jake žive zelene boje i čiji nas snažni aromatični miris preplavljuje već tijekom berbe. Pri branju koristite škare, odnosno izbjegavajte čupanje ili trganje biljaka kako bi se smanjila površina rane, a time i mogućnost obolijevanja biljke.
ZAČINSKA ZIMNICA
Začine dugoročno i kratkoročno možemo sačuvati na nekoliko načina:
1. Priprema aromatizirane soli
2. Zamrzavanje začina i čuvanje u platnenim vrećicama u hladnjaku
3. Sušenje začinskih trava i jestivih cvjetova
AROMATIČNA SOL ZA GURMANSKA JELA
Svježe začinske trave pomiješane sa solju zanimljiv su i ukusan dodatak u kuhanju, koji možete koristiti cijele zime. Postupak je izrazito jednostavan i sve što je potrebno su: mužar, začinske trave - timijan i morska sol (sitna ili krupna) u omjeru 1:1 šalica, zatim nož i staklenka.
Začinske biljke za sol su: peršin, vlasac, timijan, ružmarin, bosiljak i lavanda.
1. Na dasci uz pomoć noža sitno nasjeckajte timijan čije ste listove prethodno odvojili od stabljike.
2. Kako bi se potaknulo prožimanje soli i ulja iz biljaka, mješavina se lagano istuče u mužaru.
3. Mješavinu zatim zagrijavajte na najslabijoj temperaturi u pećnici dok se začinske trave ne osuše. Ovisno o pećnici, ali i začinu, postupak može trajati i do jedan sat.
4. Kad se mješavina ohladila, stavite je u staklenke i dobro zatvorite.
ZAČINSKE TRAVE IZ ZAMRZIVAČA I HLADNJAKA
Zamrzavanjem začina poput peršina, korijandra, ljupčaca, kopra ili bosiljka jednostavno ćete sačuvati svježinu trava i njihovu aromu. No, prije nego što ih se zamrzne, začinske trave treba nasjeckati kako bi ih se lakše stavilo u posudice za led prelivene vodom.
Potom zamrznute kockice leda i trava prebacite u plastičnu vrećicu iz koje ćete ih konzumirati prema potrebi.
Biljke kao što je bosiljak mogu se pripremiti s maslinovim uljem i soli, a tako zamrznute aromatične kockice trajat će barem pola godine ili dulje ako su zamrznute u vrećicama iz kojih je istisnut zrak.
ČUVANJE ZAČINSKIH TRAVA U PLATNENIM VREĆICAMA
Poznato je da je svježe začine teško čuvati u plastičnim vrećicama jer brzo istrunu, što vrijedi i za salate i drugo lisnato povrće. Umjesto da ih stavite u plastiku, začine u hladnjaku držite u platnenim vrećicama koje ste prije upotrebe navlažili. Važno je naglasiti da vrećicu treba dobro iscijediti tako da je vlažna, a ne mokra.
PERŠIN (PETROSELINUM SPP.)
Dvogodišnja biljka koja će u prvoj sezoni bacati najviše lišća, a u drugoj će usmjeriti svoju energiju u stvaranje sjemena.
BOSILJAK (OCIMUM BASILICUM)
Ako želite potaknuti stvaranje listova, redovito skidajte cvjetne glave.
KADULJA (SALVIA OFFICINALIS)
Iako postoji velik broj različitih sorti kadulja, među jestivim je sortama najpopularnija obična kadulja.
TIMIJAN (THYMUS SPP.)
Najbolje raste kada se uzgaja iz reznica ili presadnica, voli sunčane položaje i drenažno tlo.
KOPAR (ANETHUM GRAVEOLENS)
Zrele sjemenke mogu se koristiti za kiseljenje povrća.
VLASAC (ALLIUM SCHOENOPRASUM)
Osim listova, jestivi su cvijet i male lukovice, a ukusne su i proklijale sjemenke poslužene u salati ili sendviču.
LOVOR (LAURUS NOBILIS)
Plemenita zimzelena biljka cijelu godinu daje listove bogate aromom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....