Lako je skuhati nešto od namirnica koje su dostupne tog trenutka, koje su sezonske i svježe, pa oko toga nisam imala puno dvojbi; bit će tu bundeve, kelja, leće, graha, cikle… Zato sam razmišljala o receptima s hranom koja je aktualna, o nečemu što se na istom tanjuru može naći tijekom cijele godine, o nekoj simbiozi, dobrom pairingu, nečemu što će se baš lijepo uravnotežiti. Izbor nije ogroman, ali nije ni loš, za početak uvijek su dostupne one bazne namirnice poput korjenastog povrća tipa mrkve, peršina, celera, korabe, cikle pa krumpira, grahorica, žitarica… začina, suhih i nekih svježih. Mislila sam i na to što bih i ja sama rado pojela, a da nije komplicirano i da nije dosadno. A ne bi trebalo biti dosadno ako je skuhano kako treba. Nije to nikakva nauka ni znanstvena fantastika, a opet nije ni banalno jer kuhanje kao i hrana nije banalna stvar, ono je radost i ljubav, povezivanje, život.
Puno mislim o hrani, za mene nijedan obrok nije samo obrok, nema da se nema vremena nešto skuhati ili barem nabaviti. Nisam isključiva u svemu, no u nekim stvarima jesam. I ja pojedem nešto što nije zdravo iako baš ne zalazim u pekare, i ja otvorim konzervu iako to nije moja prehrana, i ja u nekim situacijama pojedem hranu kojoj ne znam porijeklo jer tog trenutka ne mogu cjepidlačiti ili ne želim nekoga uvrijediti. Isključiva sam utoliko što naprimjer nikad, ali nikad neću kupiti trajno mlijeko, margarin ili gotove obroke koje treba podgrijati u mikrovalnoj, po pitanju koje sam također isključiva. Neki kažu da se od toga ne umire, istina, ne umire se, no postoji izbor, a ja biram jesti zdravo, pametno i ukusno. Po senzibilitetu mi je slična i fotografkinja Berislava pa sam razmišljala i u čemu bi ona uživala, što bi se njoj svidjelo fotografski, ali i što bi ona rado s užitkom pojela.
Nešto na žlicu svakako, uvijek, cijelu godinu iako takva jela nisu pretjerano fotogenična. O.K., bit će jedno zimsko varivo. A bit će još nešto na žlicu; juha! jer imala sam sreću i u ribarnici pronašla morske mačke, što je rijetkost. Spojila sam grah koji često jedemo zimi s divljim radičem, odnosno maslačkom kojeg je bilo zaista dugo na livadama.
I eto spatzli s grahom, radičem i gljivama. Cikle ima cijelu godinu, a završila je u salati s graškom i mrkvom, dobra promjena umjesto klasične francuske koju jedemo tijekom božićnih i uskrsnih blagdana. Ne planiram obroke za cijeli tjedan, no uvijek imam dovoljno namirnica za nekoliko dana, a s druge strane planiram kad znam da nečega neće biti određeno vrijeme. Zato sam imala boba i graška u zamrzivaču, a uzgojenih šparoga ima za kupiti cijele godine i, u nedostatku divljih, one su sasvim dobre. Komorač, šparoge i bob s mladim lukom, limunom i dosta začina ovdje su jelo za sebe, glavno jelo na mom stolu, no mogu dobro pratiti i ribu i meso, kuhano i pečeno.
Svaka od ovih namirnica ima svoje dobre strane, sve su one nutritivno vrijedne, sve su ukusne čak i one koje vam na prvu ne sjedaju, u paru s nečim mogu biti pun pogodak. Razmislite, istražujte, isprobajte. I nespojivo može postati gotovo pa savršeno. Zimi birajte ono što vas grije, puno zelenog i puno više jače hrane koja daje energiju tijelu i duši. U proljeće izađite van, upijajte, neka vas priroda uči i posvetite se onom divljem; maslačku, medvjeđem luku, šparogama, bljuštu i prvim plodovima u vrtu kao što su grašak, bob i mladi luk. Ništa od ovih recepata ne zahtijeva posebne izvore i pripremu, iskušajte ih ili doradite, kombinirajte svoje omiljene namirnice ili pripremite svoja draga jela na drugačiji način. Kuhajte s voljom i ljubavi inače ništa na tom tanjuru neće imati puno smisla.
VARIVO S PUPČAROM, LEĆOM I BUNDEVOM
500 g kelja pupčara • 1 šalica crvene leće • 300 g bundeve • 1 luk • mrkva • peršin; korijen i list • sol • papar • kurkuma • dimljena mljevena paprika • češnjak • maslinovo ulje
Bundevu ispeći u kriškama ili je oguliti, izrezati na kockice, posoliti, pokapati maslinovim uljem i peći oko 30 min na 200 stupnjeva. Pupčar oprati, prerezati na pola ako je velik pa ga blanširati nekoliko minuta. Na masnoći zažutiti luk, dodati kurkumu i dimljenu papriku, kratko popržiti pa dodati i korjenasto povrće. Podliti vodom i pustiti da se dinsta dok ne omekša. Kad je omekšalo, dodati leću i kelj, a nakon petnaestak minuta i pečenu bundevu. Začiniti. U varivo možete dodati i batat, krumpir, žitarice.
KOMORAČ, BOB I ŠPAROGE
1 komorač • 400 g boba • 1 vezica šparoga • peršinov list • menta • sol • papar, sok jednog limuna • mladi luk, oko 5 komada • 2 češnja češnjaka • maslinovo ulje • 1 žličica mediteranskih začina
Komorač izrezati na manje komade, stabljike šparoga također narezati, vrhove ostaviti u komadu. Bob kratko blanširati u kipućoj vodi, ocijediti ga pa maknuti opnu, a dio možete ostaviti i s opnom. Šparoge također kratko blanširati. Nasjeckati mladi luk pa ga prodinstati na ulju, dodati komorač, stabljike šparoga, mediteranske začine, limunov sok i malo vode, a može i malo bijelog vina. Kada je povrće omekšalo, u tavu staviti i bob, češnjak pa posoliti i popapriti. Promiješati i na kraju umiješati peršinov list i mentu. Poslužiti kao zasebno jelo ili prilog ribi, mesu, popečcima od soje, riže ili prosa.
RUSKA VINAIGRETTE SALATA S PUNJENIM JAJIMA
• grašak • mrkva • krumpir i cikla u jednakim omjerima • par kiselih krastavaca • sol • papar • jabučni ocat • maslinovo ulje • kopar • jaja • senf • majoneza • umak od ljutih papričica
Skuhati ciklu i izrezati je na kockice. Ostalo povrće nasjeckati na kockice pa skuhati. Kisele krastavce također nasjeckati. Skuhati jaja. Izdubiti žumanjke i pomiješati ih sa senfom, majonezom, solju, paprom i ljutim umakom. Sve povrće staviti u zdjelu, začiniti sa svim navedenim sastojcima. Na kraju umiješati nasjeckani radič odnosno maslačak. Poslužiti s punjenim jajima.
MORSKE MAČKE U JUHI
• 4-5 morskih mački • par mrkvi • peršin korijen i list • celer • papar u zrnu • blitva
Kuhajte povrće u vodi na laganoj vatri da dobijete fini povrtni temeljac, posolite, a petnaestak minuta prije kraja dodajte ribu. Na samom kraju ubacite i blitvu. U juhu možete ukuhati i rižu, dodati začine po želji, krišku limuna.
SPÄTZLE S GLJIVAMA I GRAHOM
• 400 g spätzli • 1 veći poriluk • 500 g šampinjona ili nekih drugih gljiva • 250 g kuhanog bijelog graha • 300 g pilećih prsa • panceta • 2 češnja češnjaka • sol • papar • timijan • vlasac • maslac • maslinovo ulje
Na masnoći ispeći izrezana i začinjena pileća prsa. Ja sam ih začinila malo pikantnije, a vi po želji. Izvadite piletinu pa na mješavini maslaca i maslinova ulja popecite pancetu, dodajte poriluk, a kad on malo uvene, dodajte grah. U međuvremenu na drugoj tavi popecite gljive s malo češnjaka i timijana pa i njih dodajte zajedno s ocijeđenim spätzlama u posudu s grahom i porilukom. Popaprite i umiješajte vlasac. Ako želite, dodajte malo vrhnja i podlijte s malo tekućine u kojoj su se kuhale spätzle. Ta škrobna voda dodatno će sve spojiti i pogustiti.
PEČENI MLADI LUK S GRILANIM SIROM
• 1 vezica mladog luka - oko 6 komada • 1 sir za grilanje (camembert, halloumi, škripavac...) • sol • rozi papar • maslinovo ulje • timijan • mediteranski začini po volji
Luk oprati, staviti u posudu za pečenje, posoliti, posuti začinima i pokapati maslinovim uljem. Peći na 170 stupnjeva dok ne omekša. Ja ga poklopim da se prvo malo zapari pa otklopim da se zapeče. Sir ispeći na grill tavi s obje strane, posuti rozim paprom i servirati s pečenim lukom. Poslužiti s tostiranim kruhom i maslinovim uljem.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....