IDEALNO VRIJEME

Najbolji okus ima domaća rajčica: Posadite ju sad u veljači, imat ćete plodove tijekom cijele godine

 MIKIMAD/GETTY IMAGES
Ako ste imali priliku probati vlastito uzgojenu namirnicu, sigurno ste bili razočarani okusom one kupovne

Zbog toga se ljudi diljem planeta upuštaju u sadnju ove supernamirnice.

Postoji veliki broj različitih sorti rajčice koje razlikujemo po visini (mogu biti visoke od 20 cm do 2 m), boji ploda (crvena, zelena, žuta, narančasta, ružičasta, tigrasta i crna) te po obliku plodova (kruškolika, okrugla, ovalna, duguljasta…). Također, rajčice možemo razlikovati i po izgledu listova i cvjetova te po rasporedu plodova. Razlikuju se i po okusu, pa tako jedne mogu biti sočnije, druge mesnatije, vodene, slađe, slanije itd.

Nedozreli plodovi su zelene boje, a prilikom dozrijevanja boju mijenjaju od najuobičajenije crvene pa preko bijele, žute narančaste, zelene, ljubičaste pa čak i gotovo crne.

Veličina ploda rajčica jako varira. Najsitnija rajčica na svijetu je ribizla, Johannesbere, koja oduševljava svojom pojavom, ali i sočnim plodovima. Također možete uzgojiti i borgo rajčicu koja spada među najveće, a masom ploda premašuje i na našim prostorima najpoznatije volovsko srce.

image
MILJKO/GETTY IMAGES

Zimska rajčica

Za uspješan uzgoj zimske rajčice potrebno je osigurati odgovarajuće uvjete. Potreban vam je prostor s dobrim osvjetljenjem ili kvalitetnim LED svjetlima za uzgoj koji će zamijeniti prirodnu sunčevu svjetlost. Potrebna vam je i kvalitetna zemlja posebno prilagođena rajčici, kao i posude s dobrom drenažom koja će spriječiti zadržavanje vode. U zimskim mjesecima posebno je važan sustav grijanja ili topla prostorija, a termometar će vam pomoći u preciznom praćenju temperature.

Što se tiče odabira sorti, za uzgoj u zatvorenom prostoru najbolje će biti sorte koje ne rastu previsoke. Cherry rajčice, Tini Tim, Red Robin, Tumbler i Balkonzauber pokazale su se kao idealan izbor za sobni uzgoj. Ove sorte nisu samo kompaktnije, već su i otpornije na unutarnje uvjete.

image
LORDHENRIVOTON/GETTY IMAGES

Priprema tla jedan je od ključnih koraka za uspješan uzgoj. Idealna mješavina sastoji se od 50% kvalitetne vrtne zemlje, 25% komposta i 25% perlita ili vermikulita. Dodavanje male količine vapna pomoći će u održavanju optimalnog pH između 6,0 i 6,5, što je bitno za zdravlje biljaka i kvalitetu plodova.

Temperatura i svjetlost imaju ključnu ulogu u razvoju rajčice. U fazi klijanja održavajte temperaturu između 20 i 25°C. Nakon nicanja biljaka idealna dnevna temperatura je između 18 i 22°C, dok noću može pasti na 13-17°C. Osigurajte najmanje 6-8 sati kvalitetnog svjetla dnevno kako biste potaknuli zdrav rast i razvoj plodova.

Pravilno zalijevanje često je izazov za mnoge vrtlare. Ključno je održavati umjerenu vlažnost – zalijte biljke kada primijetite da je gornji sloj zemlje suh na dodir. Pretjerano zalijevanje može dovesti do truljenja korijena, što je jedan od najčešćih problema u uzgoju rajčice.

image
ALEAIMAGE/GETTY IMAGES

Dohrana je također važan aspekt uspješnog uzgoja. Počnite hraniti kada biljke razviju prve prave listove, koristeći posebno gnojivo za rajčice svaka dva tjedna. Nakon što biljke počnu cvjetati, smanjite količinu dušika kako biste potaknuli stvaranje plodova umjesto pretjeranog vegetativnog rasta.

Kontrola rasta i oprašivanje zahtijevaju posebnu pozornost kod uzgoja u zatvorenom prostoru. Čim biljke narastu 15 centimetara, postavite potporne šipke. Redovito uklanjajte stabljike i ostavite 4-5 glavnih grana za optimalan rast. Možete potaknuti oprašivanje blagim protresanjem biljaka svaki dan, korištenjem male električne četkice za zube ili postavljanjem ventilatora koji će omogućiti cirkulaciju zraka.

Uz pravilnu njegu i održavanje optimalnih uvjeta, vaše će rajčice početi rađati 60-80 dana nakon sadnje. Redovitom sadnjom novih biljaka i pomnim praćenjem uvjeta uzgoja možete uživati ​​u okusu svježe ubrane rajčice tijekom cijele godine, bez obzira na godišnje doba, piše krstarica.com.

PROČITAJTE JOŠ: Ako imate priliku od omiljene rajčice sačuvajte sjeme, evo kako!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. veljača 2025 14:16