
Blue Java je sorta banana čija popularnost vrtoglavo raste. Slastičari, chefovi i kupci doslovno luduju za Blue Javom. Ova sorta spada u one fenomenalne prirodne mashupove koji nadilaze sve kuharske inovacije. Blue Java ima okus sličan sladoledu od vanilije i funkcionira istodobno kao voće i desert, pa je zovu i sladoledna banana (ice cream banana). Prodaje se i kao havajska banana, krie i cenizo. Otporna je kao i Cavendish (najrasprostranjenija komercijalna sorta banana) i izvrsno podnosi hladnoću, piše plavakamenica.hr.
Sigurni smo da ste primijetili na Facebooku, Instagramu i TikToku objave o tzv. plavim bananama koje očito fasciniraju sve veći broj ljudi.
Ovo voće, poznato i kao "sladoled banane", vrsta su banane poznate po svom jedinstvenom okusu i kremastoj teksturi. Kada nisu zrele, imaju plavkasto-srebrnu koru, koja postaje svjetlosiva kada sazru. Okus ovih banana često se opisuje kao podsjećanje na sladoled od vanilije.
Blue Java banane su egzotično voće koje se uglavnom uzgaja u tropskim krajevima, s posebnim naglaskom na Havaje, ali i u drugim dijelovima svijeta sa sličnim klimatskim uvjetima. Iako su relativno rijetke u usporedbi s uobičajenim žutim sortama banana koje su najpoznatije, ove banane stječu popularnost zahvaljujući svom posebnom okusu i izgledu.
Njihov plavičasti ton u nezreloj fazi stvara zanimljivu vizualnu atrakciju, a kako sazrijevaju boja im se mijenja u svjetlosivu, što ih čini još neobičnijima. Zrele banane ove sorte su nevjerojatno kremaste, dajući im teksturu poput sladoleda, a njihov sladak, ali suptilan okus podsjeća na vaniliju.
Tzv. plave banane se zbog svojih karakteristika često koriste za pripremu raznih delicija, od sladoleda, mueslija, do Smoothieja. Njihov jedinstven okus čini ih savršenim dodatkom raznim slasticama, a mnogi ljubitelji egzotičnog voća smatraju ih pravom delicijom. Također, ove banane sadrže značajnu količinu hranjivih tvari, poput vlakana, vitamina B6 i C, kao i minerala poput kalija, koji pridonose njihovim zdravim svojstvima, piše Alo.
Plava java banana, koju zovu i ‘sladoledna banana‘, malo je, zdravo i ukusno voće, a jedina mana joj je što je rijetka. Raste uglavnom u južnoj Aziji, iako se uzgaja iu drugim dijelovima svijeta, a sposoban je preživjeti temperature koje se spuštaju i ispod nule.
Najidealnija temperatura za njihov rast bila bi oko 5 stupnjeva Celzijusa. Zreli plodovi dugi su oko 13 centimetara, a sama biljka naraste do oko 5,5 metara.
Plava banana inače jako lijepo miriše i bogata je kalijem i mnogim drugim mineralima. Od nutrijenata sadrži 0,3 grama masti, 22,8 grama ugljikohidrata i 89 kalorija na 100 grama banane. Čak su i njegovi listovi korisni, a stanovnici južne Azije znaju ih koristiti za pripremu hrane, kao osnovu za prženje, pečenje, grijanje, kuhanje.
Društvena i kulturna vrijednost ovih banana posljednjih desetljeća raste, jer su postale simbol zdravog života i uživanja u prirodnom, tropskom voću. Bilo da se jedu svježe, pržene, pečene ili kao sastojak raznih pića i jela, plave banane pravi su užitak za sva osjetila.
Jeste li probali ovo egzotično voće?
PROČITAJTE VIŠE Isprobala je načine kako banane održati svježima
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....