Recepti za pet

Lagani ljetni obrok sa sezonskim namirnicama: četiri sjajna recepta od kojih cure zazubice

 Berislava Picek/ CROPIX
Gotovo svaki ljetni obrok može biti gotov za manje od pola sata, ljetna kuhanja uvijek jednostavnija u pripremi

Naša suradnica, poznata gastro novinarka Mateja Domitrović, otkriva vam što sve možete pripremiti u svojoj kuhinji s finim povrćem koje trenutno “caruje” tržnicama diljem Hrvatske poput, primjerice, tikvica, rajčica i motra. Donosimo četiri sjajna recepta za savršen, lagani ljetni ručak ili večeru, od kojih cure zazubice. Dobar tek, uživajte!

image
Gastro novinarka Mateja Domitrović
Berislava Picek/ CROPIX

Ljeti je zaista lako kuhati. Nema teške hrane pa samo kuhanje nužno ne podrazumijeva dugotrajno zadržavanje kraj štednjaka i pećnice (osim kod pripreme zimnice, no o tom potom), a lako je i zato što pogled na vrt i sve ono što raste oko nas u prirodi pobuđuje maštu i zove na druženja za stolom. Gotovo svaki ljetni obrok može biti gotov za manje od pola sata, u redu, to ne vrijedi za vječni ljetni klasik punjene paprike, no ni s takvim jelima nema jako puno posla pa su ljetna kuhanja uvijek jednostavnija u pripremi. Ljeto je raskoš u pravom smislu riječi i pogled na vrt i voćnjak mora razvući osmijeh od uha do uha.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Danas sam, primjerice, na kuhinjski stol složila najslađe mini rajčice, paprike, krastavce, salatu, tikvice, blitvu, mnoštvo voća… Vrt mojih roditelja mi nije na dohvat ruke, no zato plac ili neko dvorište s domaćim proizvodima postoji u gotovo svakom mjestu. Dok sam na moru, iznenađenja svih vrsta su česta. Trebaš se pobrinuti za izvore, raspitati, otići u ribolov ili znati prave ljude. Primjerice, u jednom malom jadranskom mjestu, u kojem trenutno boravim, nema ribarnice, ali postoji ona na četiri kotača. Treba zato biti na čeki kada kombi stigne u centar mjesta u jutarnjim satima, snimiti sve čim se vrata otvore i izboriti se za svoj ručak. Razgovor iliti ćakula, malo cjenkanja, slušanje savjeta i zadovoljstvo zbog ulova. Čak ni odlazak na tržnicu nije uvijek siguran ako imaš neki unaprijed smišljen plan u glavi. Jedan dan ima domaćih rajčica, za dva dana ih nema. Zašto nema usred sezone? A onda doznam da je riječ o biodinamičkom uzgoju i da mjesečeve mijene dirigiraju branje plodova. Već taj moment iščekivanja kad će se opet pojaviti dodatno usrećuje.

Vrt je sasvim druga priča, puno sigurnija. U njemu postoji određena kontrola, iako nikad ne možemo biti sigurni kako će priroda odraditi svoje, no svatko točno zna što je posadio i uzgojio i što bi taj dan mogao ubrati. Kod nas je ovog puta bilo sve po planu, brz i jednostavan jelovnik sastavljen od malo rajčica, tikvica, svježih ljutih papričica, češnjaka, krumpira i motra. Motar sam ubrala u pravoj divljini uz more, a iako je on najbolji u svibnju ili lipnju, ja ga berem cijelo ljeto, čak i u rujnu, dok god ga ima. Taj okus, ako niste još probali, iskušajte. Divlje, samoniklo bilje koje ne traži čak ni sol jer je prirodno posoljeno, a sad je vrijeme, osim za lešade, i za kiseljenje ove biljke. No, što god vam ljeto, vrt, plac ili pijaca donesu bit će puno okusa. Dajte si oduška, kombinirajte slatko i kiselkasto, povrće i voće, u raznim salatama i hladnim mezama osobito su dobre lubenice, nektarine, grožđe, sve moguće bobice poput ribizla i borovnica, mutite preljeve, radite sirove šalše ako vam se ne kuha, namaze, povrtne, riblje ili jetrene paštete, pesta koja dodajte u pašte, juhe, lagana variva… Ljeto nema granica, iskoristite ga do maksimuma. Ja sam od onih vječno gladnih dobrih okusa, od onih koji vole usrećivati tanjurom dobre hrane. Zato me nikakve vrućine ne mogu spriječiti u pripremi, ne biram uvijek rana jutra dok vani nije prižeglo, ne mislim koliko ću vremena i energije morati uložiti za pripremu nekog jela. Kuham promišljeno, željna dobrih okusa i usrećivanja. Još nije prošao dan, a da nisam razmišljala o hrani, o onome što ću dijeliti s dragim ljudima. Uzgoj, nabavka i priprema hrane za mene su ona dobitna kombinacija, tri u jedan. Zato svakome tko ima priliku preporučujem da uzgoji nešto, barem u tegli na balkonu. Cijenite svaki pokušaj i radujte se svakom uspjehu, dijeljenju sreće, lijepih priča, razmjeni namirnica, recepata, sjemenja. Iskreno vam želim da uživate u ljetu i u vrtu.

image
Berislava Picek/ CROPIX

MOTAR I KRUMPIR NA SALATU

• 300 g motra • 500 g krumpira • 6-8 slanih inćuna • sol • papar • maslinovo ulje • kvasina

Skuhajte krumpir u kori, ogulite ga i narežite. Motar operite i blanširajte u vrućoj vodi dok malo ne omekša, ne smije se prekuhati. Ocijedite ga i dodajte krumpiru. Posolite, dobro popaprite, prelijte dresingom od sitno sjeckanih inćuna, ulja i kvasine. Servirajte kao glavno jelo ili kao prilog ribi. U salatu možete dodati i pečene ili kuhane kozice.

Gotovo svaki ljetni obrok može biti gotov za manje od pola sata, a osim što ćete uštedjeti vrijeme, dobit ćete tanjur pun vitamina

image
Berislava Picek/ CROPIX

MORSKI ORZO S RAJČICOM

• 500 g dagnji i kozica, može i lignje i sipe • 2 veće rajčice • 3 dcl pasirane rajčice • 4 ljutike ili 1 ljubičasti luk • 4 češnja češnjaka • sol • peršinov list • maslinovo ulje • 2 dcl bijelog vina • 250 g ječma ili orza

Skuhajte ječam, ocijedite ga. Na ulju zažutite luk, a kada postane staklast, dodajte morske plodove. Ostavite kratko na srednje jakoj vatri, zatim podlijte vinom i dodajte malo vode. Kada je vino skoro pa isparilo, dodajte oguljenu nasjeckanu rajčicu, pasatu, češnjak i kuhajte dok se umak malo ne reducira i sve skupa ne spoji. Na kraju ubacite peršinov list i dodajte još malo maslinova ulja. Pomiješajte s orzom i servirajte s maslinjakom, paprom i po želji parmezanom.

image
Berislava Picek/ CROPIX

CARPACCIO OD TIKVICA

• 1 veća tikvica • 1 veći grčki jogurt • sol • papar • limunov sok • korica nešpricanog limuna • svježe ljute papričice • menta

Tikvice izrežite u tanke, gotovo prozirne trake. Ja to radim pomoću noža za guljenje krumpira i povrća. Pokapajte ih limunovim sokom. U grčki jogurt dodajte sol, papar i mentu pa ga prelijte preko tikvica. Pokapajte maslinovim uljem te pospite sjeckanim papričicama i ribanom koricom limuna.

image
Berislava Picek/ CROPIX

SIROVA ŠALŠA

• 1 kg rajčice • volovsko srce ili cherry • nekoliko zelenih i crnih maslina • marinirane artičoke • 300 g šurlica

Za sirovu šalšu, kao i onu kuhanu, najbolje je koristiti mesnatu rajčicu koja u sebi nema puno vode. Rajčice ogulite pa ih izradite u većem mužaru, a možete i u zdjeli gnječeći vilicom. Ja ih doslovno gnječim prstima. Posolite, dodajte maslinovo ulje i svježe začine poput bosiljka, mente, peršina te po želji češnjaka. Prelijte preko tjestenine, dodajte masline, artičoke i malo popariti. Ja ponekad dodam i kapare ili ukiseljeni motar. Ovakvu šalšu možete servirati i uz neku ribu, polpete od tikvica ili komad mesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2024 21:31