MISLI NA ZDRAVLJE

Kora je najzdraviji dio ovog popularnog voća, a većina ju ljudi baca u smeće. Ima dvostruko više vitamina

 /SHUTTERSTOCK

Koru voća i povrća većina ljudi prije konzumacije ili kuhanja guli, no to ponekad nije najbolje rješenje obzirom da je u nekim slučajevima zdravija od ostatka ploda.

Nerijetko ima više vitamina i minerala iako možda nije ukusnija. U slučaju da gulite voće i povrće zbog straha od pesticida, postoji jedno rješenje, a to je soda bikarbona, piše Dnevno.hr.

Potopite plod u otopinu sode bikarbone i vode, ostavite da odstoji pola sata pa isperite vodom.

NARANČA

Kora sadrži dvostruko više vitamina C od pulpe, kao i veću količinu kalcija, magnezija, kalija te četiri puta više vlakana od cijele naranče.

JABUKA

Kora ima mnogo više sastojaka koji štite organizam od bolesti od ostatka ovog popularnog voća, a bogata je i pektinom koji snižava kolesterol i pomaže u regulaciji razine šećera u krvi.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

4 najpopularnije sorte jabuka koje možete uzgajati u vlastitom vrtu

Danas imamo više od 10 tisuća različitih sorti jabuka koje variraju po svom okusu, kiselosti, veličini i boji, a izabrali smo četiri najpopularnije desertne i kulinarske sorte koje vrijedi uzgajati u vlastitom vrtu.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

1. GRANNY SMITH

Ime koje je praktički sinonim za jabuku, granny smith jedna je od najpoznatijih sorti jabuka u svijetu i jedan od najslavnijih izvoznih australskih proizvoda. Sorta je otkrivena igrom slučaja na odlagalištu kao sjemenjak 1868. godine te se pretpostavlja da je hibrid europske divlje i domaće jabuke.

Specifičnost ove sorte jest u tome što je odlična za kuhanje u pitama, no i za korištenje u svježem stanju budući da narezana zadržava svoju boju. To je hrskava jabuka, tvrdog, sočnog mesa bijele boje i kiselkastog okusa. Spada u kasne zimske sorte, a dozrijeva od sredine do kraja listopada.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

2. JONAGOLD

Izvrsna desertna jesenska jabuka slatkasto-kiselog okusa, koju je u hladnom skladištu moguće uspješno čuvati nekoliko mjeseci. Berba je postupna tijekom druge polovice rujna i prve polovice listopada.

Jonagold je američka sorta koja je dobivena križanjem dviju sorti - golden deliciousa i jonathana. Tekstura njenog mesa naročito je hrskava i sočna, meso je kremaste boje i savršena je za pripremu juha, smoothieja i prirodnih sokova.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

3. IDARED

Najpopularnija sorta za uzgajanje na području zemalja bivše Jugoslavije. Vrlo rodna sorta jednostavna je za uzgoj, čiji se plodovi mogu dugo skladištiti u svježem stanju. Idared je američka sorta, nastala križanjem izvanredne sorte jonathan i sorte wagener, a u proizvodnju je uvedena 1942. godine.

Riječ je o industrijskoj jabuci stvorenoj za preradu - sušenje, sok i slični proizvodi, a što se tiče okusa, plodovi idared jabuke slatkastog su, a opet kiselog okusa. Iako su najbolje kao svježe, ove jabuke odlične su za pripremu voćnih salata ili ukusnih kolača. Plodovi dozrijevaju u prvih desetak dana listopada.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

4. GOLDEN DELICIOUS

Jedna od najkvalitetnijih američkih sorti jabuka omiljena je i uzgajivačima i potrošačima. To je jabuka koju je vrlo lako zavoljeti. Kožica ploda je nježna i tanka, a meso čvrsto, hrskavo i sočno.

Iznimno je slatka i obiluje sokom, zbog čega je odlična desertna jabuka, no može se koristiti i za voćne salate, kuhanje ili pečenje. To je zimska sorta koja dozrijeva polovicom rujna, boja ploda u vrijeme berbe je zelenožuta, a kasnije prelazi u zlatnožutu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. studeni 2024 05:31