DIVNA JESEN

Jabuke, bundeve, gljive, kruške, orasi.. Boje, mirisi i okusi jeseni poznate gastro novinarke

 BERISLAVA PICEK/CROPIX
Naša poznata gastro novinarka Mateja Domitrović otkriva vam kako ove namirnice najbolje iskoristiti PLUS pet sezonskih recepata

Ovo bi bila moja jesenska slika; žuto, crveno, zeleno, jabuke, kruške, dunje, pekmezi, kompoti, salata od posljednjih paradajza, gljive, variva, pečena bundeva, čaj, kaša, jaja sa špekom, žganci s vrhnjem, pita i štrudla od jabuka, orasi, lješnjaci, kesteni…hodanje po vrtu i šumi, kiša, blatne čizme, hladna jutra, magla, izležavanje na suncu, vjetar, šuštanje, otpadanje, nestajanje, pretvorba, smjena/izmjena, smiraj… kao da život staje, a zapravo se samo transformira, mijenja oblik. Upravo takva je i jesen. Nešto nestaje, nešto se rađa, nešto spava, nešto se razvija.

image

Gastro novinarka Mateja Domitrović Sabo

BERISLAVA PICEK/CROPIX

Sada je sezona jednostavne, drage hrane koja nas vraća u djetinjstvo; nemojte propustiti uživati u zdjeli dobrog variva, kruhu s domaćom masti ili žlici domaćeg pekmeza od šljiva

Sve smo to upili tijekom snimanja ovog editorijala, jednog toplog jesenskog dana. Kuhali smo s namirnicama koje smo ubrali u vrtu i s onima koje nas vežu za jesenske dane. Sve su to manje-više svima poznati okusi, u mom slučaju ono što volim oduvijek ili što sam zavoljela s godinama, onaj pravi comfort food, jednostavna hrana poput zdjele dobrog variva, kruha s domaćom masti ili žlice domaćeg pekmeza od šljiva za kraj obroka. A tek kuhanje s onim što čovjek sam uzgoji ili pronađe u prirodi… za mene neopisivo uzbuđenje, onako dječje, kad titraš od zadovoljstva jer u polju bundeva pronađeš onu koju želiš, kad ubereš jabuku s grane, kad prevrtiš orahe u rukama, kad čistiš gljive i diviš se svim tim oblicima, kad nabereš šipak i sušiš ga za čaj, kad dobiješ teglicu domaćeg ajvara ili marmelade, kad jednako tako daješ, kad čuvaš najljepše primjerke u zdjeli s voćem i diviš im se, kad se naprosto stopiš sa svime što nas okružuje. Uživali smo u svakom trenutku. Od početka pa sve do kraja, kada smo zajedno sjeli za stol i ručali na otvorenom s pogledom od milijun dolara.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

KRUŠKA

Odlične u kompotima i pekmezima jer se jako brzo kuhaju zbog velikih količina pektina, kojeg ima više nego u jabukama. Pekmez s kruškama ne morate samo mazati na kruh ili dodavati u kolače, poslužite ga uz zrele sireve ili dodajte žličicu, dvije u neki mesni umak.

KOLAČ S KRUŠKAMA

  • 130 g maslaca
  • 80 g šećera (ja sam koristila smeđi)
  • 2 jaja
  • 1 vanilin šećer
  • 70 g brašna
  • 120 g mljevenih badema ili oraha ili lješnjaka
  • 100 g grčkog jogurta, 1/3 žličice cimeta
  • 1/3 žličice soli
  • 3 kruške

Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. U posudu stavite papir za pečenje. Pomiješajte brašno, mljevene bademe, sol i cimet. U drugoj posudi miksajte maslac sobne temperature sa šećerom i vanilin šećerom dok ne bude pjenasto pa dodajte jaja, jedno po jedno. Toj smjesi dodajte suhe sastojke, izmiksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu pa na kraju umiješajte grčki jogurt. Izlijte smjesu u posudu za pečenje, poravnajte i poslažite na ploške narezane kruške. Pecite 40 minuta.

BUNDEVA

Radili juhu, njoke ili pire s bundevom, najbolje je da ju prvo ispečete. Bundeva je slatkastog okusa pa je možete preliti kremom aceta balsamica koji će malo uravnotežiti slatkoću, a u juhu stavite par kapi limunova soka ili ju kuhajte s reskom jabukom. Što se tiče začina, prvi je izbor kadulja, no oprezno s količinama jer je vrlo aromatična, dovoljna će biti i dva listića.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

CARSKO PEČENJE S BUNDEVOM

  • Oko 2 kg carskog mesa
  • 2 luka
  • 5 češnjeva češnjaka
  • lovorov list
  • sol, papar
  • 2,5 dl piva
  • Za bundevu s
  • povrćem:
  • bundeva
  • pastrnjak
  • mrkva
  • luk
  • češnjak
  • sol, papar
  • timijan
  • maslinovo ulje

Kožu na mesu zarezati unakrsno tako da dobijete kockice. Posoliti i popapriti, u posudu dodati narezan luk, cijele češnjeve češnjaka i lovor te uliti vode i piva do iznad polovice komada mesa. Tekućine je, dakle, puno, meso se, ustvari, i peče i kuha na 100 Celzijevih stupnjeva oko osam sati. Posljednjih desetak minuta pećnicu treba pojačati na 220 stupnjeva i zapeći meso tako da se stvori hrskava korica.

Bundevu, pastrnjak i mrkvu oguliti. Izrezati na kocke i kolutiće. Oguliti i ugrubo narezati luk, češnjeve češnjaka ostaviti u komadu. Posoliti, popapriti, dodati timijan, a možete i malo mljevenog đumbira, korijandra i kumina. Staviti u posudu s poklopcem i peći oko 40 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva te dodati malo vode ako vam se čini da je presuho. Napola otklopiti posudu da se povrće zapeče. Pečeno poslužiti s ohlađenim pečenim mesom.

JABUKA

Kaže se - jedna jabuka na dan, doktor i lijekovi iz kuće van! Jabuke su prepune hranjivih sastojaka i vitamina, osobito C, bildaju imunitet i održavaju koncentraciju, pa ih je dobro spakirati i za posao i djeci za školsku užinu. Dobro je znati da jabuku treba jesti barem pola sata prije obroka, između obroka ili par sati nakon njega zato što sadrže puno vode koja se, ako ih jedete uz drugu hranu, posebno onu masniju, punu bjelančevina, zadržava u želucu satima. Što se tiče kuhanja, osim u kolačima i kompotima, jabuku možete osušiti i jesti kao zdravu grickalicu, dodati je u kremaste juhe i razna pečenja, osobito ona od svinjetine.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

NAMAZ OD MASTI, LUKA I JABUKA

  • 1 reska jabuka
  • tekućina s masnoćom od pečenja
  • timijan
  • papar

Masnoću od pečenja s lukom, češnjakom i začinima te oguljenom jabukom, narezanom na sitnije kocke, kuhati na laganoj vatri dok jabuka ne bude potpuno mekana. Ako želite glatki namaz, izradite ga štapnim mikserom. Staviti u teglice, dobro ohladiti, najbolje tijekom noći.

ORAH

Osim što mu ljuska izgledom podsjeća na mozak, on i jest super hrana za naš mozak jer potiče pamćenje i koncentraciju zahvaljujći ogromnim količinama omega 3 masnih kiselina. Budite oprezni pri kupnji jer orasi zbog velikog postotka masnih tvari brzo užegnu, a to se osjeti već pri samom mirisu. Čuvajte ih na suhom i hladnom mjestu, a za dulje najbolje ih je čuvati u hladnjaku ili zamrzivaču.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

KOLAČ S MAKOM I ORASIMA

  • 2 jaja
  • 200 ml tekućeg jogurta
  • 200 ml ulja
  • 70 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 50 g mljevenih oraha
  • 50 g brašna
  • 120 g mljevenog maka
  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 400 g tamne čokolade
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. studeni 2024 21:26