URADI SAM

Izdubite najstrašniju tikvu za Halloween

 

Iako se starije generacije često bune protiv običaja koji "nisu naši", mlađe generacije "nije briga" pa nerijetko preuzimaju običaje koji im se sviđaju.

Jedan od takvih običaja je i Halloween. Sam naziv je skraćenica od All Hallows Eve ili Hallow Eve, što bi u prijevodu zna- čilo Sveta večer, a označava noć uoči Svih Svetih. Ne bih želio ulaziti u sfere crkve i "ispravnosti" veličanja ovog festivala. Želim samo napomenuti da se nikada u prošlosti nije slavio na području Hrvatske. Međutim, u posljednjih nekoliko godina primjećujem sve više klinaca koji krajem listopada, maskirani u duhove, vještice, kosture i sl., veselo bauljaju gradom. Također, sve češće se mogu vidjeti okućnice kuća i terase kafića ukrašene izdubljenim, izrezbarenim tikvama, koje pozivaju maskirane posjetitelje da navrate.

Riječ je o običaju koji je pristigao iz anglosaksonskih zemalja. Slavi se 31. listopada, dan prije blagdana Svih Svetih. A "svrha" je da se maskirate što strašnije kako biste otjerali zle duhove. Smatram da svatko od vas ima pravo odabrati što želi. A s obzirom na to da djecu veseli ovaj običaj, osobno ga podržavam radi veselja koje zavlada gradom i izrezbarenih tikvi čija lica "ožive" u sumrak. Voljeli Halloween ili ne, morate priznati da upravo te tikve, poput upaljenih lanterni, vrate grad u neka prošla vremena, vremena vila, vještica i duhova, pa zavlada neka magija koja nas nakratko odnese od svakodnevice. Uglavnom, čini mi se da je upravo taj običaj, zajedno s činjenicom da je vrijeme njihova sazrijevanja, potaknuo popularnost tikvi u listopadu. Stoga vam u ovom članku donosim kako napraviti najstrašniju tikvu za Halloween .

Zagreb, 240918.
Vrtlar Hrvoje Kovach koji radi u Zagrebackom botanickom vrtu pokazao je vrste tikvi od jestivh do ukrasnih. Sjeme tikve, susene dehodritane tikve i njihovi proizvodi.Jela s tikavama; juha i jelo s spageti tikvom. I kako ukrasiti tikvu  za noc vjestica.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX

1. Nabavite jednu veću tikvu. Nožićem izrežite poklopac.

Zatim ga pažljivo odvojite od ostatka tikve. Izvucite poklopčić van.

Zagreb, 240918.
Vrtlar Hrvoje Kovach koji radi u Zagrebackom botanickom vrtu pokazao je vrste tikvi od jestivh do ukrasnih. Sjeme tikve, susene dehodritane tikve i njihovi proizvodi.Jela s tikavama; juha i jelo s spageti tikvom. I kako ukrasiti tikvu  za noc vjestica.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX

2. Nakon toga izvadite vlakna s košticama.

Zagreb, 240918.
Vrtlar Hrvoje Kovach koji radi u Zagrebackom botanickom vrtu pokazao je vrste tikvi od jestivh do ukrasnih. Sjeme tikve, susene dehodritane tikve i njihovi proizvodi.Jela s tikavama; juha i jelo s spageti tikvom. I kako ukrasiti tikvu  za noc vjestica.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX

3. Kada ste izdubili unutrašnjost, flomasterom iscrtajte bundevi željeno lice. Zatim nožićem pažljivo izrežite iscrtane dijelove.

Zagreb, 240918.
Vrtlar Hrvoje Kovach koji radi u Zagrebackom botanickom vrtu pokazao je vrste tikvi od jestivh do ukrasnih. Sjeme tikve, susene dehodritane tikve i njihovi proizvodi.Jela s tikavama; juha i jelo s spageti tikvom. I kako ukrasiti tikvu  za noc vjestica.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX

4. Na kraju stavite u bundevu svjećicu kako biste "oživjeli" njezino strašno lice.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. studeni 2024 08:07