
Kaže se da je češnjak prirodni antibiotik, no postoji jedna biljka koja je od njega još ljekovitija i moćnija. Riječ je o medvjeđem luku, divljem ili šumskom luku, kako ga sve zovu, a čija sezona i na tržnicama i u šumi traje svega dva mjeseca. I da odmah kažemo zašto je tako hvaljen. Pa, ima nježne zelene listove koji sadrže puno vitamina C i na sebe vežu sve otrove i masnoće iz tijela pa su idealni za čišćenje organizma, odnosno proljetni detoks.
Nadalje, ovaj luk je samonikla biljka, raste na vlažnim područjima, u šumama, uz potoke, tamo gdje nema onečišćenja, a bez problema ga možete zasaditi u svom vrtu. Treba samo iščupati biljku s lukovicom i presaditi je u vrt - daljnje brige oko ovog luka nema, nije zahtjevan i njime se može pohvaliti i svaki vrtlar početnik.
Predobar je u namazima, može se dodati u sir i vrhnje, salate, rižota, juhe i variva, i to svjež i sušen ili kao pesto, od njega možete napraviti juhu, bilo što na žlicu, pitu u kombinaciji sa sirom, quiche, kajganu, omlet, zamijesiti tjesteninu s medvjeđim lukom, napraviti pesto s parmezanom i bademima - takoreći kompletan ručak od predjela do glavnog jela.
Medvjeđi luk ima intenzivniji miris od češnjaka, a što se tiče okusa, podjednako su ukusni. Jest da se nakon njega "osjetite", no ipak u manjoj mjeri od češnjaka pa je poželjno i u jednom i drugom slučaju jesti ga kad baš ne morate među ljude ili ga jednostavno jedite u paru!
U posljednjih nekoliko godina medvjeđi je luk postao izrazito popularna biljka, a svoju je popularnost stekao u vrijeme pandemije kada su ljudi sve češće bježali u šume, pa je biljka za koju većina nije čula, postala namirnica za kojom se ide u potragu. No prije nego li krenete u potragu, treba znati da ga je neutreniranom oku vrlo lako zamijeniti za njegove otrovne dvojnike – mrazovac i đurđicu.
Konzumacija ove mirisne biljke povezana je s brojnim zdravstvenim benefitima:
- Bogat je antioksidansima kao što su vitamin C i vitamin A pa štiti od oštećenja koje uzrokuju slobodni radikali i oksidativni stres
- Jača imunološki sustav i brani vas od raznih zaraza i bolesti
- Snižava krvni tlak
- Djeluje protuupalno i pomaže smanjenje upala u tijelu
- Zbog blagotvornog učinka na tlak i lipide u krvi, umanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti (štiti od moždanog i srčanog udara)
- Pomaže detoksikaciju organizma i eliminaciju toksina
- Regulira šećer u krvi pa je izuzetno koristan za dijabetičare
- Krcat je vitaminima i mineralima, uključujući ključnim hranjivim tvarima za zdravlje – kalcijem, željezom, magnezijem i folnom kiselinom
- Smanjuje proljetni umor
Je li medvjeđi luk otrovan?
Očito je da se radi o fenomenalnom daru prirode, no imajte na umu da je i kod njega ključno biti umjeren. Oni koji imaju alergije ili određene zdravstvene probleme trebali bi se prije uvođenja nove namirnice u prehranu konzultirati s liječnikom.
I još važnije, prije nego li se bacite u potragu, znajte da medvjeđi luk nije otrovan, ali ima dva otrovna dvojnika – đurđicu i mrazovac.
Obratiti pozornost pri berbi i eventualnoj kupnji.
Biljke su kemijske tvornice. Hvataju svjetlosnu energiju i izvlače ugljični dioksid iz zraka kako bi sintetizirali šećere, aminokiseline i proteine. Osim toga, proizvode nevjerojatnu raznolikost kemijskih sredstava za odvraćanje i otrova kako bi se obranili od insekata, mekušaca i sisavaca biljojeda.
Kako bi privukle oprašivače, razvijaju cvjetove i opskrbljuju ih slatkim i hranjivim spojevima koji se nude u nektaru i peludi. Ali neke vrste, sadrže toksine u nektaru i peludi.
Nektar i pelud mrazovca i đurđice otrovni su za mnoge oprašivače, ali i ljude. Ako izgleda kao patka i kvoca kao patka, vjerojatno je patka. Mnogi se ljudi drže ovog pravila, ali kada se radi o biljkama na otvorenom, ova strategija može biti opasna.
Divlji luk, raste u proljeće u raznim regijama. Iako postoji mnogo različitih vrsta divljeg luka, svi oni općenito imaju jak i jedinstven okus i daju snažan miris luka.
Mrazovac
S druge strane, biljka mrazovac je mnogo zlokobnija. Ovu biljku zovu i biljni arsen jer baš svi njezini dijelovi sadrže otrovne alkaloide. To je nevjerojatno otrovna biljka, čiji svi dijelovi nisu sigurni za ljudsku prehranu. Trovanje može uzrokovati prekomjerno lučenje sline, utrnulost u ustima, peckanje usana, jaku žeđ, bol u želucu, proljev i povraćanje, smetenost, usporen i/ili nepravilan rad srca, nizak krvni tlak i tjelesnu temperaturu, poteškoće s disanjem, komu, pa čak i smrt.
Mrazovac (Colchicum autumnale L.) je biljka trajnica, zašiljenih i ljevkastih listova, od 20 do 30 cm duljine. Raste na planinskim pašnjacima i livadama, mogu se naći i uz rubove šuma, preferira vlažnija mjesta. Cvjeta od kraja ljeta do polovine jeseni, a tada je uočljiv samo cvijet, bez listova. Cvijet je ljubičaste boje s bijelim nijansama, pomalo sliči na šafran.
Mrazovac se ubraja među najotrovnije biljke u Europi. Poznato je da kada ovce pasu, iza njih ostaje samo mrazovac.
Mrazovac ima lukovičastu stabljiku zadebljanu u pri dnu kao gomolj. Nema miris luka i ima ušiljene i kožaste listove. Dakle, prilikom branja luka, obratite pozornost na sljedeće: luk raste u velikim skupinama. Berite polako, bez žurbe, jer najčešće se dogodi da u žurbi i stihijskom branju ne obratimo dovoljnu pozornost i umjesto luka uberemo ponešto mrazovca koji se u npr. salati uopće ne razlikuje pa dođe do neželjenih posljedica.
Po prirodi se ove dvije biljke znatno razlikuju, ali po izgledu manje. Stoga budite oprezni!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....