Oprez!

Divlji luk ima otrovnog dvojnika: Budite oprezni pri berbi, jer posljedice trovanja mogu biti kobne

 BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Kaže se da je češnjak prirodni antibiotik, no postoji jedna biljka koja je od njega još ljekovitija i moćnija. Riječ je o medvjeđem luku, divljem ili šumskom luku, kako ga sve zovu, a čija sezona i na tržnicama i u šumi traje svega dva mjeseca. I da odmah kažemo zašto je tako hvaljen. Pa, ima nježne zelene listove koji sadrže puno vitamina C i na sebe vežu sve otrove i masnoće iz tijela pa su idealni za čišćenje organizma, odnosno proljetni detoks.

Nadalje, ovaj luk je samonikla biljka, raste na vlažnim područjima, u šumama, uz potoke, tamo gdje nema onečišćenja, a bez problema ga možete zasaditi u svom vrtu. Treba samo iščupati biljku s lukovicom i presaditi je u vrt - daljnje brige oko ovog luka nema, nije zahtjevan i njime se može pohvaliti i svaki vrtlar početnik.

image

Divlji luk

BRIAN HOLGATE/GETTY IMAGES

Predobar je u namazima, može se dodati u sir i vrhnje, salate, rižota, juhe i variva, i to svjež i sušen ili kao pesto, od njega možete napraviti juhu, bilo što na žlicu, pitu u kombinaciji sa sirom, quiche, kajganu, omlet, zamijesiti tjesteninu s medvjeđim lukom, napraviti pesto s parmezanom i bademima - takoreći kompletan ručak od predjela do glavnog jela.

Medvjeđi luk ima intenzivniji miris od češnjaka, a što se tiče okusa, podjednako su ukusni. Jest da se nakon njega "osjetite", no ipak u manjoj mjeri od češnjaka pa je poželjno i u jednom i drugom slučaju jesti ga kad baš ne morate među ljude ili ga jednostavno jedite u paru!

U posljednjih nekoliko godina medvjeđi je luk postao izrazito popularna biljka, a svoju je popularnost stekao u vrijeme pandemije kada su ljudi sve češće bježali u šume, pa je biljka za koju većina nije čula, postala namirnica za kojom se ide u potragu. No prije nego li krenete u potragu, treba znati da ga je neutreniranom oku vrlo lako zamijeniti za njegove otrovne dvojnike – mrazovac i đurđicu.

image

Divlji luk

BOGDANHORIA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Konzumacija ove mirisne biljke povezana je s brojnim zdravstvenim benefitima:

  • Bogat je antioksidansima kao što su vitamin C i vitamin A pa štiti od oštećenja koje uzrokuju slobodni radikali i oksidativni stres
  • Jača imunološki sustav i brani vas od raznih zaraza i bolesti
  • Snižava krvni tlak
  • Djeluje protuupalno i pomaže smanjenje upala u tijelu
  • Zbog blagotvornog učinka na tlak i lipide u krvi, umanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti (štiti od moždanog i srčanog udara)
  • Pomaže detoksikaciju organizma i eliminaciju toksina
  • Regulira šećer u krvi pa je izuzetno koristan za dijabetičare
  • Krcat je vitaminima i mineralima, uključujući ključnim hranjivim tvarima za zdravlje – kalcijem, željezom, magnezijem i folnom kiselinom
  • Smanjuje proljetni umor

Je li medvjeđi luk otrovan?

Očito je da se radi o fenomenalnom daru prirode, no imajte na umu da je i kod njega ključno biti umjeren. Oni koji imaju alergije ili određene zdravstvene probleme trebali bi se prije uvođenja nove namirnice u prehranu konzultirati s liječnikom.

I još važnije, prije nego li se bacite u potragu, znajte da medvjeđi luk nije otrovan, ali ima dva otrovna dvojnika – đurđicu i mrazovac.

image

Mrazovac

DANLER/GETTY IMAGES

Obratiti pozornost pri berbi i eventualnoj kupnji.

Biljke su kemijske tvornice. Hvataju svjetlosnu energiju i izvlače ugljični dioksid iz zraka kako bi sintetizirali šećere, aminokiseline i proteine. Osim toga, proizvode nevjerojatnu raznolikost kemijskih sredstava za odvraćanje i otrova kako bi se obranili od insekata, mekušaca i sisavaca biljojeda.

Kako bi privukle oprašivače, razvijaju cvjetove i opskrbljuju ih slatkim i hranjivim spojevima koji se nude u nektaru i peludi. Ali neke vrste, sadrže toksine u nektaru i peludi.

Nektar i pelud mrazovca i đurđice otrovni su za mnoge oprašivače, ali i ljude. Ako izgleda kao patka i kvoca kao patka, vjerojatno je patka. Mnogi se ljudi drže ovog pravila, ali kada se radi o biljkama na otvorenom, ova strategija može biti opasna.

Divlji luk, raste u proljeće u raznim regijama. Iako postoji mnogo različitih vrsta divljeg luka, svi oni općenito imaju jak i jedinstven okus i daju snažan miris luka.

Mrazovac

S druge strane, biljka mrazovac je mnogo zlokobnija. Ovu biljku zovu i biljni arsen jer baš svi njezini dijelovi sadrže otrovne alkaloide. To je nevjerojatno otrovna biljka, čiji svi dijelovi nisu sigurni za ljudsku prehranu. Trovanje može uzrokovati prekomjerno lučenje sline, utrnulost u ustima, peckanje usana, jaku žeđ, bol u želucu, proljev i povraćanje, smetenost, usporen i/ili nepravilan rad srca, nizak krvni tlak i tjelesnu temperaturu, poteškoće s disanjem, komu, pa čak i smrt.

Mrazovac (Colchicum autumnale L.) je biljka trajnica, zašiljenih i ljevkastih listova, od 20 do 30 cm duljine. Raste na planinskim pašnjacima i livadama, mogu se naći i uz rubove šuma, preferira vlažnija mjesta. Cvjeta od kraja ljeta do polovine jeseni, a tada je uočljiv samo cvijet, bez listova. Cvijet je ljubičaste boje s bijelim nijansama, pomalo sliči na šafran.

Mrazovac se ubraja među najotrovnije biljke u Europi. Poznato je da kada ovce pasu, iza njih ostaje samo mrazovac.

Mrazovac ima lukovičastu stabljiku zadebljanu u pri dnu kao gomolj. Nema miris luka i ima ušiljene i kožaste listove. Dakle, prilikom branja luka, obratite pozornost na sljedeće: luk raste u velikim skupinama. Berite polako, bez žurbe, jer najčešće se dogodi da u žurbi i stihijskom branju ne obratimo dovoljnu pozornost i umjesto luka uberemo ponešto mrazovca koji se u npr. salati uopće ne razlikuje pa dođe do neželjenih posljedica.

Po prirodi se ove dvije biljke znatno razlikuju, ali po izgledu manje. Stoga budite oprezni!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. ožujak 2025 13:56