MJESTA KOJA VOLIMO

Boutique restaurant & lounge u zagrebačkoj Dubravi

Dobrodošli u jedno zaista divno mjesto, Boutique restaurant & lounge u zagrebačkoj Dubravi, koji nas je oduševio zelenim elementima i detaljima s upečatljivim potpisom dizajnera Ane Mikole i Igora Balena iz Igguanna Art studija

Kako nam se približavaju topliji dani tako su zagrebačke ulice sve punije. Ilicom lunjaju zbunjeni turisti iz svih dijelova svijeta. Festivali, koncerti, predstave i različiti događaju izviruju u svakom dijelu grada. Život se preselio na terasu, a intima je ostavljena za neko drugo vrijeme. Nama je bio potreban mali predah pa smo se odmakli od vreve zagrebačkog centra i navratili do Dubrave, u Boutique restaurant & lounge na Aveniji Dubrava 35.

Na istoj je adresi bio nekadašnji Big Boys Burger Bar uređen u stilu američkih zalogajnica iz pedesetih godina, s crveno-žutim vertikalnim prugama na zidovima i separeima od umjetne kože u istim bojama. Kako je Zagreb u posljednje vrijeme pod najezdom burger barova, vlasnik Ivan Čolakić odlučio se za preuređenje nekadašnje zalogajnice. Ideja je bila zaokret od Amerike prema Europi pa je prostor sada postao restoran i lounge bar koji nosi dašak glamura zapadnjačkih metropola, a ujedno svojim neobičnim dekorativnim elementima izgleda izrazito dostupno svima. Cijeli proces renoviranja izveden je jako brzo i efikasno.

- Objekt je dizajniran i izveden u 30 radnih dana - navodi dizajner prostora Goran Gračanin. Vlasnik je želio da prostor jednakovrijedno funkcionira kao lounge bar i restoran, a dizajneru je prepustio da odluči kako njegove želje može pretvoriti u stvarnost.

- Nastojao sam cijelom prostoru dati elemente iznenađenja - objašnjava Goran Gračanin i dodaje kako je zbog toga u prostor umetnuo velike displeje koji 'glume' prozore na bokovima retro pulta, a na sredini je postavio koncertni klavir koji prostoru daje dodatnu dozu otmjenosti. U prostoru se htjela stvoriti atmosfera ugodnog druženja u društvu bliskih ljudi pa su na zid postavljene dizajnirane vintage tapete velikih dimenzija i dekorativna cigla, koje učestalo možemo pronaći u interijeru prostora za stanovanje.

Na podu su već prije bile crno-bijele pločice koje su zadržane kao svevremenski detalj koji se uklapa u svaki stil. Dizajner je ipak odlučio malo razbiti tu jednoličnost šahovskog poda pa je u središnjem dijelu umetnuo drugačiji dizajn pločica kako bi ga istaknuo.

Poviše tog istaknutog središnjeg dijela kao dekorativni element u cijelom objektu izrazito se ističe zelenilo kojim se odlučilo razbiti monolitnu crnu plohu stropa. Dizajneri zelenih površina u Boutiqueu, Ana Mikola i Igor Balen iz Igguana Art studija, vodili su se smjernicama Gorana Gračanina. Dogovorili su se da na strop naopako smjeste više od 20 drvenih gajbi s raznoraznim biljkama koje se svojim izgledom prilagođavaju lokalnom području, a svojim se bojama savršeno uklapaju u ambijent objekta. Gajbe su raspoređene u romboidnom obliku koji prati oblik pločica koje se nalaze paralelno na podu tako da bi se vizualno stvorila cjelina središta restorana.

Osim ozelenjenog stropa, Ana i Igor su prostor osvježili i vertikalnim vrtom na jednom od stupova koji se nalaze na samom ulazu u restoran. Unošenjem spomenutih vrtova prostor dobiva novu dimenziju živosti.

- Vertikalni vrtovi u posljednje su vrijeme izrazito popularni u uređenju interijera, ali kako je proces održavanja i navodnjavanja takvih vrtova poprilično kompliciran klijenti se prije odlučuju za kvalitetne umjetne biljke - naglašava dizajnerica Ana. Dodaje kako se u izboru biljaka za neki određeni prostor obično vode za lokacijom u kojoj se one postavljaju, pa su tako ponekad morali posegnuti za dizajnom palmina drveta, a ponekad su to ružmarin i lavanda. Sve biljke koje Ana i Igor uključuju u svoje projekte izabiru se s velikom pažnjom i od najboljih dobavljača u svijetu s namjerom da budu što sličnije prirodnim biljkama.

Velika pozornost posvećena je i rasvjeti prostora koja svojim indirektnim osvjetljenjem pridonosi atmosferi. U prostor je umetnuta cijela paleta rasvjete, od LED traka koje stvaraju diskretno svjetlo na područjima stropa, pulta, klupa i boksova s cvijećem do žarulja bez sjenila industrijskog stila i velikih displeja na bokovima retro pulta.

Foto: Josip Margeta

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 20:11