POVRTNI PRAH

Bomba za vaš imunosustav: Pripravak prepun vitamina i minerala prijeko potreban za ovo vrijeme

 BERISLAVA PICEK/CROPIX
Odmah na početku treba napomenuti da ovako spravljeno povrće, budući da je u obliku praha, neće utjecati na hranu kojoj ga dodajemo

Istraživanja su pokazala da samo jedna od deset osoba svakodnevno unosi dovoljno vitamina i minerala u svoju prehranu. Nutricionisti preporučuju unos najmanje dvije do tri šalice povrća dnevno, no toga se pridržava samo jedna od onih deset spomenutih osoba.

Iako je najzdraviji način konzumacije povrća u svježem obliku, zimski mjeseci raznolikost zdrave, organski uzgojene, domaće hrane svode na minimum. Organski uzgojene namirnice se upravo tijekom tih zimskih mjeseci svode većinom na već pripremljenu zimnicu.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Tijekom nadozalećih zimskih mjeseci, kad je raznolikost svježe, organski uzgojene, domaće hrane svedena na minimum, treba razmišljati kako u prehranu unijeti preporučene količine vitamina i minerala. Jedno od rješenja su dehidrirane namirnice

Kako onda unositi preporučene količine vitamina i minerala? Možda nećete unijeti preporučenu količinu povrća, ali količinu vitamina i minerala koju ćete unijeti uz pomoć povrća u prahu nezamjenjiva je bomba za vaš imunosustav.

Odmah na početku treba napomenuti da ovako spravljeno povrće, budući da je u obliku praha, neće utjecati na hranu kojoj ga dodajemo, ali će dodati posebnu notu njezinu okusu. Povrće koje ćete odabrati ovisi o vašem ukusu, a savjetujem da se ne držite isključivo samo začina. Iskušajte se tako u sušenju mrkve, luka, češnjaka, rajčice, poriluka, celera, paprika, tikvi i energetske bombe - cikle.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

ČUVANJE PRAHA

Bez obzira od kojeg povrća prah izradili, potrebno ga je čuvati u hermetički zatvorenoj posudi, na tamnom i suhom mjestu. Staklene ili plastične posude najbolje su u tu svrhu

KAKO NAPRAVITI POVRTNI PRAH

- kupujte, uzgajajte ili na drugi način nabavite svježe organsko povrće za sušenje

- operite povrće, narežite ga na komade jednake veličine i debljine (0,5 cm debljine ili tanje) za ravnomjernije sušenje. Ako ne biste jeli koru povrća kad ga jedete sirovo ili kuhano, ne zaboravite je ukloniti prije sušenja

- koristite dobar dehidrator ili pećnicu da sasvim osušite povrće. Izvadite komadić povrća i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Ako ga možete prelomiti na dva dijela, povrće je dovoljno suho da ga usitnite u prah

- ostavite povrće da se potpuno ohladi prije usitnjavanja

- upotrijebite čisti mlinac za kavu ili blender za usitnjavanje osušenog povrća koje ćete dodati svojim jelima. Možete čak dodati prah od sušenog povrća u kruh, muffine i kekse kako biste dodali hranjivu vrijednost

- što je povrće tvrđe i čvršće kada se osuši, to ćete ga sitnije samljeti

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

ŠTO TREBA IMATI NA UMU KADA KORISTITE POVRĆE U PRAHU

- povrtni prah dodajte barem deset minuta prije nego što je jelo gotovo kako bi ostale namirnice upile sve blagodati

- ako pečete s povrćem u prahu, pomiješajte ga s brašnom prije nego što ga pomiješate s ostalim sastojcima

- osušeno povrće zadržava više hranjivih tvari kada se samelje u prah neposredno prije upotrebe, umjesto da se samelje u prah prije vremena. To je otprilike isto kao način na koji mljeveno osušeno bilje i začini gube svoju draž ako se odmah ne koriste

- kada odlučite koliko ćete dodati, sjetite se koliko je povrće bilo veliko prije sušenja. Ne biste valjda dodali šalicu suhog mljevenog peršina u svoju juhu? Dehidriranje povrća koncentrira njegov okus. Počnite manjim količinama i poigrajte se njihovim okusom

- kad je usitnjeno u prah, neko sušeno povrće ima tendenciju zgrudnjavanja kada ga dodate mokrim sastojcima, stoga ga umutite ili umiješajte u vodu, juhu ili mlijeko prije dodavanja u juhu ili varivo

- mnogi povrtni prahovi imaju moć zgušnjavanja. Osobito sušeni krumpir može jako zgusnuti juhu ili umak kada se doda

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

KAKO PRIPREMITI POVRĆE ZA SUŠENJE

LUK i ČEŠNJAK

Luk i češnjak prepoznatljivi su po intenzivnom mirisu. Najčešće takav miris ne prolazi kod djece. Ali, velike količine vitamina i minerala koje sadrže potrebne su svima, a ne samo mališanima. Ove dvije korjenaste namirnice samljevene u prah postat će neutralnog mirisa, a jelo će oplemeniti svojim prepoznatljivim okusima.

Ogulite i narežite luk na kolutiće veličine 2 do 3 mm. Postavite ploške luka u dehidrator. Rasporedite ih u jednom sloju i omogućite dobru cirkulaciju zraka. Dehidrirati 6 sati. Ako vaš dehidrator ima termostat, postavite ga na 60 stupnjeva Celzijevih i sušite luk dok ne postane krhak.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

MRKVA

Zbog visoke koncentracije vitamina, točnije beta-karotena, mrkva pomaže u liječenju raznih zdravstvenih problema, poput anemije, alergija, reumatskih stanja, zatvora i proljeva. Prvenstveno je korisna za poboljšanje vida. Zato velike količine ovog povrća, samljevene u prah, moraju biti sastavni dio svakog obroka.

Ogulite mrkvu. Odrežite vrhove i narežite je na kolutiće ili naribajte na ribež. Napunite ladice dehidratora kolutima mrkve. Pokušajte ostaviti malo prostora između krugova mrkve kako bi zrak mogao strujati. Uključite ga na 50 stupnjeva Celzijevih i sušite 6 do 12 sati. Provjerite ih nakon šest sati, a zatim svaka dva sata nakon toga. Trebali bi biti suhi i lomljivi kada su pravilno dehidrirani.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

RAJČICA

Rajčica u prahu jedan je od omiljenih sušenih oblika povrća. Toliko se toga može učiniti s njima. Ovaj prah poboljšava juhe, daje okus umacima i varivima.

Rajčice operite i narežite na ploške debljine 3 do 5 mm. Ako sušite cherry rajčice, dovoljno je razrezati ih na pola. Posložite ih u jednom sloju u dehidrator i sušite na 60 stupnjeva Celzijevih oko 10 do 12 sati. Komadići rajčice moraju biti tvrdi na dodir i krhki, tek ćete ih tada uspješno usitniti u prah.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

CIKLA

Prepuna hranjivih tvari, cikla u prahu je svestrana tvar koja ima mnogo namjena u kuhinji, ali i kozmetici. Jednostavan za izradu, prah od cikle našao je svoje mjesto kao prirodni zaslađivač, bojilo ili kao dodatak prehrani. Međutim, ovaj korijen ima svoj specifičan zemljasti okus koji najčešće ljudi izbjegavaju.

Ako ne volite okus cikle, ali je ipak želite uključiti u svoju prehranu zbog njezinih zdravstvenih dobrobiti, obratite pažnju na prah. Prah se može dodati u smoothie, juhu ili variva i vaša dnevna doza cikle je zadovoljena. Štoviše, cikla u obliku praha je koncentrat svih zdravih nutrijenata, pa je tako jedna čajna žličica praha jednaka jednoj cijeloj cikli.

SAVJET ZA UKUSNIJA JELA

Osušeno povrće zadržava više hranjivih tvari kad se samelje u prah neposredno prije upotrebe, umjesto da se samelje u prah prije vremena. Dehidriranje povrća koncentrira njegov okus. Počnite s manjim količinama

Cikla je odličan izvor vlakana, mangana, kalija, vitamina C i B9. Također sadrži antioksidanse poput betalaina koji nam pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i štite nas od kroničnih bolesti. Cikla također pomaže u snižavanju krvnog tlaka, a kako sadrži velike količine željeza, pomaže u detoksikaciji našeg tijela.

Ciklu operite i ogulite. Tijekom čišćenja i rezanja koristite rukavice kako biste prste zaštitili od intenzivne crvene boje. Očišćene korijene cikle narežite na ploške debljine 4 do 5 mm i postavite u jednom sloju u dehidrator. Dehidrator uključite na 60 stupnjeva Celzijevih i sušite oko 10 sati. Svakih nekoliko sati provjerite jesu li koluti suhi.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Povrće sušite u dehidratoru ili pećnici. Izvadite jedan komadić i ohladite ga. Ako ga možete prelomiti na dva dijela, dovoljno je suho da ga usitnite u prah

KAKO ČUVATI POVRTNI PRAH

Bez obzira na to od kojeg ste povrća izradili prah, potrebno ga je čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na tamnom i suhom mjestu. Staklene ili plastične posude najbolje su u tu svrhu, ali izbjegavajte plastične vrećice ili posude koje nemaju čvrst poklopac jer će s vremenom zrak navlažiti prah i samim time ga zgrudati i stvrdnuti, zbog čega će postati neuporabljiv.

Povrće sušite u dehidratoru ili pećnici. Izvadite jedan komadić i ohladite ga. Ako ga možete prelomiti na dva dijela, dovoljno je suho da ga usitnite u prah

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2024 13:07