NAJBOLJI NAČIN ČUVANJA

Avokado - glavna zvijezda jutarnjeg obroka: `Isprobala sam sve metode, više ga ne bacam, napravim ovo i traje danima´

 /SHUTTERSTOCK

Salata s avokadom, slastice s avokadom, kava s avokadom, čokolada s avokadom, doručak s avokadom.... Ako postoji neka namirnica o kojoj se neprestano priča, onda je to zasigurno avokado. Avokado je mnogima glavna zvijezda jutarnjeg obroka. Omiljeni su zbog svoje kremaste teksture, nježnog okusa i punča punog hranjivih tvari. Međutim, ovo cijenjeno voće može imati visoku cijenu, pa je posljednja stvar koju želite vidjeti, jest da se prerano pokvari. Održavanje zrelog avokada svježim što je dulje moguće može biti teško, stoga smo pronašli nekoliko popularnih metoda kako bismo pronašli najbolje načine za čuvanje avokada i njihovo dulje održavanje svježima.

- Nakon zrelosti, kremasto meso avokada brzo počinje smeđiti, zahvaljujući enzimu koji reagira s kisikom. Ovaj učinak je ono što uglavnom pokušavamo spriječiti. Cijeli avokado je lakše skladištiti, dok je rezani avokado posebno osjetljiv na tamnjenje, ali pravilno skladištenje može napraviti veliku razliku između uživanja u savršenom avokadu i bacanja i frustracije, piše Perry Santanachote za thekitchn.

NAJBOLJI NAČIN ZA SPREMANJE CIJELIH AVOKADA

- Testirali smo pohranjivanje cijelih zrelih avokada u ladici hladnjaka s citrusima i bez njih tjedan dana. Otkrili smo da čuvanje cijelih, zrelih avokada u ladici uz citrusno voće poput limuna ili limete daje najbolje rezultate. Čini se da plin etilen koji oslobađaju agrumi malo odgađa kvarenje, pomažući avokadu da dulje ostane svježiji, navodi.

Kako čuvati cijeli avokado:

  • Stavite svoj zreli, cijeli avokado u ladicu hladnjaka.
  • Dodajte par limuna ili limete u ladicu.
  • Održavajte temperaturu oko 4,5°C.
  • Svakodnevno provjeravajte da avokado nije prezreo.
image

Premazivanje mesa avokada sokom citrusa i čvrsto zamotavanje u plastičnu foliju značajno je usporilo proces tamnjenja

MIGUEL TAMAYO DIAZ/GETTY IMAGES

NAJBOLJA METODA ZA SPREMANJE IZREZANOG AVOKADA

- Narezani avokado mnogo je teže skladištiti zbog izlaganja zraku, ali kombinacija kiselosti, čvrstog pakiranja i hlađenja učinila je čuda. Isprobali smo pohranjivanje prepolovljenih, neoguljenih avokada (omotanih plastičnom prozirnom folijom) u ladicu hladnjaka. Premazali smo jedan uzorak svježim limunovim sokom prije nego smo ga zamotali, a jedan smo ostavili bez premaza. Premazivanje mesa avokada sokom citrusa i čvrsto zamotavanje u plastičnu foliju značajno je usporilo proces tamnjenja. Ako razmišljate o namakanju izrezanog avokada u vodi, klinika Cleveland kaže da to ne radite jer to može stvoriti podlogu za razmnožavanje bakterija, upozorava.

Kako čuvati rezani avokado:

  • Nakon rezanja avokada, namažite izloženo meso svježim sokom od limuna ili limete. (Ako pri ruci nemate sok od citrusa, lagani premaz maslinovog ulja također može pomoći u stvaranju zaštitne barijere.)
  • Čvrsto zamotajte avokado u plastičnu foliju; osigurajte da nema zračnih džepova.
  • Stavite ga u ladicu hladnjaka i iskoristite u roku od jednog do dva dana.
image

Plin etilen koji oslobađaju agrumi malo odgađa kvarenje, pomažući avokadu da dulje ostane svježiji, navodi

VIKTORIIA KOVALOVA/GETTY IMAGES

KOJI JE NAJBOLJI NAČIN ZA ČUVANJE NEZRELOG AVOKADA?

- Nezreli avokado treba uvjete na sobnoj temperaturi da sazri prije hlađenja. Kako biste ubrzali zrenje, spremite ih u papirnatu vrećicu s jabukom ili bananom, pri čemu se ispušta plin etilen koji može ubrzati proces. Nakon što sazru, prebacite ih u hladnjak i iskoristite u roku od nekoliko dana, ističe.

KAKO ČUVATI NEZRELI AVOKADO?

- Nezreli avokado stavite na radnu površinu na sobnoj temperaturi, daleko od sunčeve svjetlosti. Da biste ubrzali sazrijevanje, stavite ih u papirnatu vrećicu s jabukom ili bananom, piše.

Svakodnevno provjeravajte zrelost na sljedeći način:

  • Promatranje boje pokožice: svijetlo zelena označava da je nezrelo, dok tamnije ljubičaste nijanse signaliziraju zrelost.
  • Primjena nježnog pritiska: Zreli avokado bit će lagano mekan.
  • Provjera vrh stabljike: Ako se lako ukloni i otkrije zelenu boju ispod, spreman je.

BRZI PREGLED

Dakle, koji je najbolji način za skladištenje avokada?

Nezreli avokado treba držati na sobnoj temperaturi dok ne bude spreman. Nakon što sazru, cijeli se avokado može pohraniti u hladnjak kako bi se usporilo daljnje sazrijevanje, dok je za izrezani avokado potrebna posebna pažnja kako bi se spriječilo potamnjenje prekrivanjem izloženog područja kiselinom - poput soka od citrusa - i prianjajućom folijom.

image

Svježi, zreli i rezani avokado

DRAGOS CONDREA/GETTY IMAGES

KAKO UZGOJITI STABLO AVOKADA IZ SJEMENA

Savršena voće bogato nezasićenim masnim kiselinama, sadrži vitamin A, C i E, bakar, fosfor, kalij, željezo i magnezij te je jedan od najboljih izvora vlakana. Bogatog je okusa s visokim udjelom hranjivih tvari i ništa ne signalizira početak ljeta kao avokado.

Stoga, sljedeći puta kada napravite ukusnu salatu ili doručak s avokadom, pokušajte spremiti sjeme i uzgojiti vlastito stablo avokada. Riječ je o super jednostavnom i zabavnom projektu od kojeg brzo možete ubirati ukusne plodove.

Pogledajte ovaj video u nastavku, kako biste saznali kako uzgojiti stablo avokada iz sjemena.

1. Uklonite i očistite košticu

Prvo morate pažljivo ukloniti košticu avokada (bez rezanja), a zatim ju očistiti od preostalog voća (često pomaže natapanje u vodi nekoliko minuta, a zatim lagano čišćenje). Pritom, pazite da ne uklonite smeđu ‘košuljicu‘ na koštici, ona čuva sjeme.

2. Utvrdite koji je kraj ‘dolje‘, a koji ‘gore‘

Neke su avokado koštice malo duguljaste, dok druge imaju gotovo savršen oblik kugle, ali sve imaju ‘dno‘ (odakle će korijen rasti) i ‘vrh‘ iz kojeg će izrasti stablo. Lagano šiljasti kraj je vrh, a ravniji dno. Kako bi vaša koštica niknula, morate postaviti donji dio/korijen u vodu, pa je vrlo važno shvatiti koji je kraj dolje, odnosno gore prije nego što ga probodete čačkalicama.

3. Probušite avokado čačkalicama

Uzmite tri čačkalice, ravnomjerno ih rasporedite u košticu avokada po cijelom obimu i to pod blagim kutom prema dolje. Čačkalice su skele avokada, a omogućit će vam da uronite donju polovicu avokada u vodu kada ga položite u čašu.

4. Stavite sjemenku avokada u pola čaše vode i smjestite na prozorsku dasku s puno sunčeve svjetlosti.

Dobro je koristiti prozirnu čašu kako biste vidjeli kada korijenje počinje rasti i kada vodu trebate promijeniti. Iako mnogi vodiči preporučuju mijenjanje vode svakodnevno, autorica ovog članka Jill Fehrenbacher predlaže da vodu promijenite svakih pet do sedam dana, ali ne duže kako biste spriječili nastajanje plijesni, bakterija i gljivica, koje mogu naštetiti vašem malom avokadu.

5. Pričekajte da sjeme avokada proklija!

Mnogi online vodiči koje smo pročitali pišu kako klijanje može trajati između 2-4 tjedna, ali u ovom primjeru autorica iz vlastitog iskustva napominje kako proces klijanja traje najmanje 8 tjedana, pa budite strpljivi.

image

Koštica avokada

MINISERIES/GETTY IMAGES

Ovo je proces kojem ćete svjedočiti:

Vrh će se avokado koštice osušiti i formirati pukotinu, a vanjska ‘košuljica‘ sjemena će nestati

Pukotina će se protezati duž cijele koštice avokada, a kroz pukotinu na dnu, maleni će se korijeni početi pojavljivati.

Glavni korijen će rasti i postajati sve duži (može se i razgranati) i na kraju će izviriti iz vrha avokado koštice.

Nemojte dopustiti da vam se glavni korijen osuši i ostane bez vode, to je smrt za biljku.

6. Posadite biljku u zemlju kada dosegne oko 15 cm

Kada vam stablo izraste 15-16 cm, skratite ga za 7 cm, to će potaknuti novi rast. Kad ponovno izraste 15-16 cm, posadite ga u zemlju bogatu humusom u posudu 8-10 cm promjera, ostavljajući gornju polovicu sjemena izloženu te ju smjestite na prozor s puno sunca. Avokado obožava sunce, što više to bolje.

7. Voda i rast

U ovoj je fazi bitno često zalijevanje i povremeno duboko natapanje. Zemlja bi trebala biti vlažna, ali ne i zasićena vodom. Žuto lišće je znak da ste pretjerali, pa ostavite biljku da se osuši nekoliko dana.

8. Skidanje lišća i stvaranje grma

Kada stabljika dosegne 30 cm visine, skinite s vrha dva seta lišća. To će potaknuti biljku da izbaci nove izdanke i lišće. Postupak ponovite svaki puta kada biljka naraste dodatnih 15 cm, prstima uklonite dva seta lišća s vrha.

9. Problemi s ušima

Ako vaše stablo avokada dobije uši, evo kako ih se riješiti!

Isperite sve listove s biljke tušom vani ili u sudoperu. Jednom kada se male štetočine odlijepe, pošpricajte biljku mješavinom: vode, tekućine za pranje suđa i žličicom neem ulja te provjeravajte biljku svakih 4-5 dana. Ako je potrebno ponovite postupak.

10. Zima

Malo stablo avokada možete držati na otvorenom ljeti, ali ga morate vratiti u zatvoreni prostor već u jesen prije nego što temperatura padne ispod 7 C.

POGLEDAJTE JOŠ: Kako uzgojiti stablo ginka u posudi u interijeru i eksterijeru!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. veljača 2025 12:54