Kompaktan mali stan

Antonija Šarić u posjetu mladom paru u centru Zagreba: Divan dom ekonomistice i morskog biologa

 Neja Markicevic/CROPIX
Naša nova kolumnistica Antonija Šarić vas vodi u urbani prostori mladog para, koji teži prirodi, održivosti i zaštiti okoliša

Antoniju Šarić iz domaćeg brenda Biljke su zelene, našu novu kolumnisticu, ne treba puno predstavljati. Ova 26-godišnja apsolventica na diplomskom studiju, smjer menadžment održivog razvoja u turizmu, putem društvenih mreža vodi projekt kojim nastoji zainteresirati urbane milenijalce na uzgoj sobnih biljaka. Kao kolumnistica D&D Vrta, Antonia će nas voditi u zanimljive prostore, predstavljajući još zanimljivije ljude koji žive u urbanoj zajednici, ali se sve više okreću prirodi, održivosti i zaštiti okoliša. Među njima su Maja Dujlović i Martin Reljanović, koji žive u centru Zagreba.

image
Martin i Maja ugostili su Antoniu u njihovu domu s velikom terasom, koja je čak dvaput veća od stana
Neja Markicevic/CROPIX

Mladi par, Maja Dujlović i Martin Reljanović, 32-godišnja ekonomistica i 34-godišnji morski biolog, žive u malom, zanimljivom i vrlo svijetlom stanu u centru Zagreba s velikom terasom koja je dvaput veća od stana. Osim ljubavi prema biljkama, hobiji su im yoga, planinarenje, otkrivanje prirodnih ljepota Hrvatske i zdravih recepata iz raznih dijelova svijeta.

✱ Živite u malom stanu u centru grada koji je kompaktan i u njemu uspijevate uzgajati zdrave i velike egzotične biljke. Kako uspijevate u tome i brine li se netko o biljkama više?

- Naš stan, iako mali, obiluje prirodnim svjetlom i dobrim vibrama i čini se da je to biljkama sasvim dovoljno. Za biljke se isključivo brine Maja, ona ih zalijeva, gnoji i presađuje. Martin se brine da slušaju dobru mjuzu.

Sve biljke u stanu su nam došle u malim teglicama, a zadnjih mjeseci vodimo s njima bitku za prostor, pogotovo s Monsterom.:) Svake godine toliko rastu da moramo napraviti rotaciju tegli iz manjih prema većima.

image
Neja Markičević/CROPIX

Maja i Martin razmišljaju o urbanom povrtnjaku na terasi, ali i o urbanom pčelarstvu s probnom košnicom na krovu, po uzoru na takve inicijative u brojnim europskim gradovima

image
Neja Markicevic/CROPIX

✱ Uzgajate li i neke biljke koje prirodno rastu na ovim podnebljima? Ako da, koje i kako se brinete za njih?

- Uglavnom ne, većina biljki su pročišćivači zraka i uzeli smo ih baš iz tog razloga, tako da imamo spatifilum, monsteru, šefleru, zlatni puzavac, fikus, ali i avokado, i nekoliko vrsta sukulenata kao sanseveriju, gasteriju i više vrsta aloe vere. Osim pročišćavanja zraka, imamo i biljke s drugim moćima, kao na primjer krasulu koja donosi prijateljstvo, sreću i bogatstvo, palmu sreće (za još malo ekstra sreće) i čuvarkuće za svima potrebnu zaštitu. Iako smo njih izdvojili, vjerujemo i da sve ove druge vrste biljaka donose pozitivne učinke za naš dom. Od autohtonih vrsta imamo masline i čuvarkuće, koje imamo ispred ulaza u naš stan.

* Je li vam važno imati biljke u interijeru? Ako da, zašto? Što vam biljke daju?

- Osim što uljepšavaju prostor, čine ga ugodnijim za život i pročišćavaju zrak, svaka od biljaka nosi za nas neko značenje ili poruku, pa nas tako podsjećaju da budemo sretniji, zadovoljniji, bogatiji itd.:) S obzirom na to da živimo blizu jedne od najprometnijih ulica u gradu, biljke nam daju osjećaj povezanosti s prirodom i ublažavaju stresne energije grada. Također, sve nijanse zelene boje su jako ugodne ljudskom oku tako da uživamo gledajući ih u svom prostoru.

image
Većinu biljaka iz stana u proljeće iznesu na terasu, koja se potom pretvara u zeleni “bistro” za druženja s prijateljima
Neja Markicevic/CROPIX
image
Neja Markicevic/CROPIX
image
Neja Markicevic/CROPIX

✱ Martin, uz biljke, izuzetno voliš glazbu, možeš li nam reći nešto više o tome (kako ju stvaraš, kako je sve počelo, koji su planovi u smislu glazbene karijere, što možemo očekivati…)?

- Ljubav prema glazbi je počela u ranom djetinjstvu. Roditelji su me izložili muzici iz raznih dijelova svijeta dok sam bio još jako mali, i rano me poslali u muzičku školu. Čim sam dobio liniju koja je imala mogućnost snimanja na kazete počeo sam nešto snimati, ne znam ni sam što. Kad su krenuli kompjuteri, počeo sam koristiti softvere za slaganje hip-hop podloga i s prijateljem iz osnovne pisati hip-hop pjesme po uzoru na američke repere devedesetih. Iako rap jako volim, nakon puberteta sam proširio vidike i počeo slušati sve i svašta. Na faksu sam onda uzeo gitaru i priučio se tom instrumentu i tu je počelo stvaranje pjesama i ponovno snimanje na mobitelu, kompu, čemu god. Kad sam shvatio da je to nešto čime se želim baviti cijeli život, upisao sam školu audio produkcije na MPA u Zagrebu kod legendarnog Andreja Lončarića, i to znanje koristim do dan danas u muzičkoj produkciji. Prošle godine izdao sam prvi solo album (Bunú - Walk The Path - https://bunu.hearnow.com/, IG: bunu_music), a ove godine će izaći projekt na kojemu sam ja producirao sve instrumentale. Moja muzika je velikim dijelom inspirirana prirodom, kao i vizuali za album koje je radila umjetnica Orla Bird (Dora Stipaničić - orla_bird). Veselim se surađivati sa sve većim brojem umjetnika i tome što budućnost stvaralaštva donosi.

image
Neja Markicevic/CROPIX

Osim glazbe, Martin voli i kuhati, a prije dvije godine sudjelovao je i u showu “Kuhan i Pečen”. Njegove recepte i ideje možete pratiti na @ martin.reljanovic

image
Neja Markicevic/CROPIX

✱ Također voliš istraživati različite kuhinje. Kako je počela tvoja ljubav prema otkrivanju različitih svjetskih kuhinja, koja ti je najdraža i što najviše voliš kuhati, gdje možemo pronaći tvoje ukusne recepte?

- Moja ljubav prema kuhanju je počela dok sam studirao morsku biologiju u Škotskoj, u Edinburghu. Tamo sam upoznao dobrog prijatelja Nicholasa koji je genijalno kuhao i on me upoznao s raznim etničkim kuhinjama svijeta (azijska, karipska, indijska). Imao sam i jako dobre prijatelje iz Meksika i Grčke pa sam i od njih pokupio par trikova. Na kraju, motivacija mi je bila moja vječna ljubav prema hrani, i nostalgija koja me natjerala da se okušam u spravljanju tradicionalnih hrvatskih jela koja nisam mogao pojesti u Edinburghu i koja su mi jako falila. Tako su pri pokušaji punjenih paprika i sarme bili negdje u malom studentskom stanu okružen Englezima, Grcima i Meksikancima. Jednom kad sam kuhanje “skužio”, nikad nisam stao. Prije dvije godine sam prvi put išao kompetitivno kuhati na showu “Kuhan i Pečen” i imao sam čast kuhati s profesionalcima poput Igora Gudca i Ivane Bekavac i biti ocjenjivan od strane legendarnog Toma Gretića. To je bilo iskustvo koje nikad neću zaboraviti. Moje recepte i ideje možete pratiti na @ martin.reljanovic a u posljednje vrijeme me često zovu da kuham i na manjim privatnim eventima.

image
“Svaka od biljaka nosi za nas neko značenje ili poruku. Podsjećaju nas da budemo sretniji, zadovoljniji, bogatiji...”
Neja Markicevic/CROPIX

✱ Je li vam održivost važna u životu? Ako da, koje održive aktivnosti prakticirate u svakodnevici i je li zahtjevno neke od njih provoditi zbog ograničenog prostora (nekima je zahtjevno, primjerice, odvajati otpad jer zauzima puno prostora)?

- Održivost nam je bitna i oboje smo aktivni sudionici ekoloških akcija čišćenja prirode i slično. Na izlete uvijek nosimo vrećice i pokupimo ono što vidimo. Mišljenja smo da svi trebaju učiniti po tom pitanju ono što mogu i da nije ključ da nekolicina ljudi prakticira savršenu održivost, već da ju što veći broj ljudi prakticira, iako nesavršeno. Smeće odvajamo po trenutno uvaženom konceptu razdvajanja otpada Grada Zagreba, a u planu nam je kupiti i mali komposter koji bi držali na terasi jer s obzirom na dosta kuhanja biljnih namirnica produciramo veliku količinu biootpada. Također, nastojimo ne kupovati pakiranu i prerađenu hranu, a time onda i izbjegavamo korištenje plastike u svakodnevnom životu.

image
Neja Markicevic/CROPIX
image
Neja Markicevic/CROPIX
image
Neja Markicevic/CROPIX
image
Neja Markicevic/CROPIX

Kad god stignemo, idemo na obližnje izvore u podnožju Medvednice i punimo si staklene boce za taj tjedan, jer smatramo da je to apsolutno najbolja (i najukusnija) voda.

✱ Jeste li možda imali u planu napraviti mali urbani povrtnjak na terasi?

- Razmišljali smo o tome i takve ideje su super i mislimo da se svi trebaju okušati u vrtovima pa iako se oni sastojali od jedne teglice, ali smo krenuli u smjeru traženja kućice izvan Zagreba, gdje bismo onda mogli imati ozbiljniji vrt. U proljeće biljke iz hodnika iznesemo na terasu koja se onda pretvori u zeleni “bistro” za druženja s prijateljima, koja često budu popraćena Martinovom muzikom. Martin razmišlja već neko vrijeme o urbanom pčelarstvu, pa bi se moglo dogoditi da postavimo probnu košnicu na krov, po uzoru na takve inicijative u brojnim europskim gradovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. studeni 2024 11:17