MODERAN DOM ARHITEKTA

44 moderna kvadrata za arhitekta, njegovu ženu, kćer tinejdžericu i mačku

 

Kada arhitekti dizajniraju stan za sebe, očekujemo funkcionalan i vrlo moderan prostor, a upravo takav je stan u Kijevu koji vam predstavljamo. Ukupne je površine 44 četvorna metra i pripada Diani i Mikhailu Lobodyuku, osnivačima A-partment studija. Diana i Mikhail su iskoristili svoje iskustvo, znanje i talent kako bi transformirali mali stan od 44 četvorna metra u funkcionalan i udoban prostor za stanovanje.

Izvorni izgled stana bio je posve različit od onoga što se vidi na fotografijama. Vlasnici su bili suočeni s prostorom podijeljenim na nefunkcionalne male zone. Da bi stvorili dovoljno prostora za sebe i kćer tinejdžericu, morali su izmijeniti u potpunosti postojeći tlocrt stana.

Negdje su morali slijediti odluke koje je diktirao tlocrt. Ipak, pronašli su rješenja za transformaciju apartmana i učinili ga udobnim, prostranim i originalnim. Kuhinju su preselili na izlaz iz stana kako bi se riješili suvišnog hodnika, što im je osiguralo dovoljno prostora za smiješaj vertikalnog vrta. Svi zadaci u smislu kombiniranja funkcija dnevnog boravka i spavaće sobe riješeni su multifunkcionalnim modulima.

Sustava za pohranu, uključujući kuhinju, Diana i Michael, osobno su dizajnirani. Iskoristili su svoje iskustvo i hrabro eksperimentirali s dizajnom namještaja kako bi maksimalno iskoristili prostor stana i smjestili sve što je potrebno. Zbog toga je kuhinja udobno smještena u hodniku koji, sa stiliziranom blagovaonicom i dnevnim boravkom, tvori zoniran otvoreni prostor.

Prema potrebi, dnevni boravak-spavaća soba može se odvojiti kliznim staklenim sustavom Rimodesio, a isti su sustav koristili za sobu kćerke. Iz bivše kuhinje, koja sada služi kao dječja soba, zadržan je izvorni pristup terasi.

Za kupaonicu također nisu koristili gotova rješenja. Toalet, slavine i set za tuširanje jedini su elementi koji nisu kupljeni gotovi. Sve ostalo se radilo isključivo prema zadanim nacrtima. Tako su u kupaonici uspjeli smjestiti bojler, perilicu rublja, košaru za rublje, prostor za pohranu i posudu za mačku. Sve je to skriveno od pogleda iza ogledala i pristupačno. Osim toga, ruka dizajnera vidljiva je u načinu odabira materijala za stan, originalnom i jednostavnom dizajnu namještaja, elegantnom rješenju kuhinje, kliznim vratima, prirodnim nijansama tekstila i mekoj rasvjeti. Za ukrašavanje zidova korištene su furnirane ploče.

Foto: Andrey Avdeenko

Izvor: archidea.com.ua

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 16:33