NAKON 40 godina

Kraj jedne ere: Legendarni CD playeri su nestali iz novih automobila i posljednji proizvođač odustao

Subaru je bila posljednja marka koja je prodavala model s CD playerom u automobilu, ali to se promijenilo nedavno

CD player u autu, Ilustracija

 Profimedia

Sustav za zabavu koji je bio dio novih automobila skoro 40 godina sada je konačno stigao do kraja svojeg puta. CD player za automobile službeno je "mrtav" nakon što je posljednji proizvođač koji ga je nudio u vozilu odlučio izbaciti reproduktor CD-a iz svoje ponude i umjesto to prešao na reproduciranje glazbe s USB sticka i streaming usluge.

image

CD player u autu, Ilustracija

Aunion Juan/Panthermedia/Profimedia

Subaru je bila posljednja marka koja je prodavala model s CD playerom u automobilu, ali to se promijenilo nedavno. Japanska automobilska tvrtka izbacila je CD player iz svojeg SUV-a Forestera kao dio ažuriranja modela početkom ove godine. U sklopu redizajna CD player je izbačen u korist ugrađenih streaming usluga putem Apple CarPlaya i Android Auto sustava ili povezivanjem pametnog telefona putem USB-a, čime je Forester usklađen s ostatkom linije Subaru modela.

image

Posljednji CD player u Subaru Foersteru prije redizajna

CD player u automobilima tako svoju karijeru završava skoro četiri desetljeća nakon što je prvi puta ugrađen. Mercedes-Benz je bila prva marka koja je ponudila tu tehnologiju 1985. godine kao zamjenu za kasetofone. Usput rečeno, i klasična kaseta u autima je potrajala podjednako dugo. Prvi radio za aute koji je mogao reproducirati kompaktne kasete ugrađen je u automobil 1968. godine, a posljednji ga je u ponudi imao Lexus u svom modelu SC sve do 2009. godine.

Iako se automobili s velikim sustavom izmjenjivača CD-ova, često smještenim u prtljažniku ili pretincu za rukavice, nisu prodavali već mnogo godina, još prošle godine na tržištu je bilo nekoliko novih automobila uz koje se mogao dobiti CD player. Među tim modelima su bili Subaru XV, Porsche 718 i Lexus LC.

image

CD player

Vehicle Answers

Ne iznenađuje da neće svi biti sretni kada čuju vijest o nestanku CD playera u automobilima jer ovu tehnologiju još uvijek koriste mnogi. Štoviše prema podacima Udruge za digitalnu zabavu i maloprodaju u Velikoj Britaniji je prodaja CD-a zabilježila je porast od 3,2 posto u prvoj polovici 2024. godine u odnosu na 2023. godinu.

U sklopu najnovijeg godišnjeg istraživanja britanskog portala Which? o pouzdanosti automobila, vozači su upitani što ih najviše frustrira u vezi s njihovim automobilima. Gotovo svi ispitanici izrazili su svoje nezadovoljstvo nedostatkom CD playera.

image

CD player u autu, Ilustracija

Adrian Sherratt/Alamy/Alamy/Profimedia

Kupci novih automobila sada se moraju upoznati sa svijetom glazbe na USB stickovima ili početi koristiti streaming servise kako bi u vožnji slušali ono što žele. To doista ima svojih velikih prednosti. Prvenstveno možete slušati bilo koju od desetaka milijuna dostupnih pjesama za mjesečnu cijenu manju od cijene jednog CD-a i ne morate unutrašnjost auta zatrpavati CD-ima. Međutim, upravljanje uslugama streaminga putem zaslona infotainmenta ili mobitela još je jedna smetnja za vozače.

Prestanak ugradnje CD playera u nove aute ne znači da se ova tehnologija više neće nuditi i za naknadnu ugradnju. Mnogi radio uređaji s CD-om za automobile i dalje u ponudi, no gotovo svi aktualni automobili nemaju mogućnost njihove ugradnje jer je klasični utor za radio u automobilu odavno postao dio povijesti. Takvi radio uređaji prikladni su samo za starije modele automobila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:01