FORMULA 1

VN Brazila: Može li Alonso do naslova već u Interlagosu, ili slijedi još jedan obrat?

Zapravo je zapanjujuće zbog mnogo razloga da je toliko vozača uopće ostalo tako dugo u "fajtu" za titulu, tijekom proteklih osam mjeseci bilo je toliko obrata i zavrzlama zbog kojih ne bi ni sada bilo pametno nekoga isključiti
Ferrari driver Fernando Alonso of Spain sprays champagne as he celebrates on podium after winning the Italian Formula One Grand Prix at the Monza racetrack in Monza, Italy, Sunday, Sept. 12, 2010. Fernando Alonso recovered from a poor start to win the Italian Grand Prix for home team Ferrari on Sunday. Alonso lost his pole position to Jenson Button at the first corner but retook the lead after the pit stops to hold on for a 2.9-second victory over his McLaren rival. (AP Photo/Alberto Pellaschiar)
 AP

Ulazimo u posljednjih deset dana u kojima će pasti odluka o novom svjetskom prvaku u Formuli 1 za 2010. godinu. Klimaktična završnica odvijat će se ovoga vikenda se vozi VN Brazila Sao Paulu, a odmah tjedan dana nakon toga slijedi VN Ujedinjenih Arapskih Emirata u Abu Dhabiju.

U jednoj od najuzbudljivijih sezona u povijesti “oktanskog cirkusa”, dvije utrke prije “zvukla sirene” još uvijek su, barem matematički, petorica vozača u konkurenciji za naslov prvaka, makar će mnogi istaknuti “samo” četvoricu, a neki pak tek dvojicu kojima su ostale realne šanse da se okrune za kralja najelitnije discipline u automobilizmu.

Zapravo je zapanjujuće zbog mnogo razloga da je toliko vozača uopće ostalo tako dugo u “fajtu” za titulu, tijekom proteklih osam mjeseci bilo je toliko obrata i zavrzlama zbog kojih ne bi ni sada bilo pametno nekoga isključiti. Međutim, s objektivnog stajališta i s obzirom na trenutačne odnose snaga triju najboljih momčadi dvije utrke prije kraja, sasvim je realno očekivati da u nedjelju navečer, poslije utrke na Interlagosu, više neće biti pet vozača koji će se boriti za titulu.

Ako će se uopće imati za što boriti budući da jedan od njih ( Fernando Alonso) pod određenim okolnostima može u nedjelju osigurati naslov prvaka i prije finala u Abu Dhabiju... U dijametralno suprotnoj situaciji u odnosu na Ferrarijeva vozača, nalazi se Jenson Button, za njega je vikend u Brazilu posljednja slamka spasa.

Izabrati najbolju utrku sezone u 2010. u konkurenciji Australije, Kine, Kanade, Belgije, Italije, Južne Koreje - bio bi veliki problem. Sve su obilovale uzbuđenjima i barem u nekom svom dijelu super-zanimljivim borbama, dramatičnim preokretima. Ono što je pomoglo u stvaranju naelektrizirane atmosfere na većini tih utrka, bilo na stazi ili u boksovima, bila je - kiša.

A vremenska prognoza za ovaj vikend u Sao Paulu kaže - mogućnost kiše. Doduše, to se prije svega odnosi na petak i subotu, ne toliko za dan utrke, međutim poznato je kako je mikro-klima Interlagosa potpuno nepredvidljiva i uopće ne bi bilo iznenađenje da i u nedjelju kišne kapi zaliju trkalište Carlos Pace. Što će sigurno unijeti dodatnu draž utrci. Inače, u posljednje četiri godine kiša je padala u Brazilu barem jednog dana za vikend tijekom kojeg se održavala utrka Formule 1.

Vettel favorit, Red Bull bez momčadskih direktiva



Prvi je slobodni trening na Interlagosu pokazao ispravnost procjena većine europskih sportskih kladionica: piloti Red Bulla favoriti su za pobjedu na VN Brazila, pretposljednjoj utrci Svjetskog prvenstva u Formuli 1...

Konkretno, najveći je favorit njemački pilot austrijske momčadi Sebastian Vettel, čiji je pobjeda vrijedna koeficijenta 3.30. Njegov timski kolega Mark Webber procijenjen je na 3.40, a Ferrarijev Fernando Alonso, vodeći u ukupnom poretku Svjetskog kupa, na 3.60.

Iz Red Bull Racing Teama u petak su poručili da će do kraja pustiti svoju dvojicu vozača, Sebastiana Vettela i Marka Webbera, da se otvoreno bore za naslov prvaka. Štoviše, potvrdio je to veliki gazda i vlasnik momčadi Dietrich Mateschitz:

- Momčadske direktive praksa je kojoj pribjegavaju u Ferrariju. Mi nikad nismo niti nećemo – rekao je Mateschitz dodavši:

- Najgore što nam se može dogoditi jest da ne postanemo svjetski prvaci. Ništa zato, imat ćemo opet priliku sljedeće sezone. Sport je sport. Nikad nismo niti pomišljali na takvu vrstu intervencije, da naređujemo vozaču da prepusti mjesto sporijem od sebe. Mi ne manipuliramo rezultatima.

- Vjerojatno će sada većina ljudi reći "pogledaj ih, kakvi su to idioti!". Moj je stav, međutim, identičan momčadskom stavu: pustimo neka se vozači utrkuju i neka ispadne kako će ispasti. Završi li na kraju Fernando Alonso na prvom mjestu, znat ćemo da se to dogodilo samo stoga što smo imali previše peha.

S druge strane, Marka Webbera, drugoplasiranog u ukupnom poretku vozača s 14 bodova zaostatka za Alonsom (Vettel ima 25), novinari su u petak u Interlagosu pitali što kaže na činjenicu da je Sebastian Vettel i dalje veća momčadska zvijezda od njega.

- Veća je zvijezda, pa što onda? - rekao je 34-godišnji Australac objasnivši:

- Istina, kad sam ja imao 24 godine, bilo je ponešto drukčije. No, sve je to u ljudskoj i prirodi medija, sporta također. Hoću reći, to je područje emocija, stoga je i normalno da je Vettel u središtu pozornosti. Nema me to što smetati.

Na izravno pitanje smeta li mu što se u momčadi nisu odlučili stati uz njega u dvjema posljednjeim utrkama sezone, Webber je opet odgovorio negativno:

- Nije jednostavno kad u borbi za naslov imaš obojicu vozača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 04:52