NADOGRADNJA PUTEM ZRAKA

Novi trend u autoindustriji: kupci će moći naknadno kupovati određene stavke, evo što se već nudi

BMW YoutTube
 YouTube

Kod kupnje automobila već neko vrijeme osim voznih karakteristika i samog dizajna mnogi kupci gledaju i sve veći broj tehnoloških rješenja koja proizvođači nude. Upravo tu leži novo "bogatstvo" za proizvođače. Naime, svaki kupac ima različite preferencije i svakom je nešto drugo u popisu stavki koje želi imati. Uz to, mnogi se prilikom kupnje ne mogu odlučili hoće li primjerice u popis opreme staviti i automatska duga svjetla ili recimo navigaciju. To se sada mijenja. Nakon što Tesla već neko vrijeme ima sličan sustav, u BMW-u su također zakoračali na ovaj teren.

image
Tesla Model 3
Tesla

O čemu je riječ? O tzv. OTA (over the air) nadogradnju, odnosno nadogradnji putem zraka. Kupac naime može nadograditi softver, za to platiti određeni iznosi i dobiti novu stavku na svom modelu nakon što ga je kupio. Neodlučni će tako imati vremena za razmisliti o nekim stavkama koje će biti dostupne "online". Najlakše to možemo usporedibit sa mobitelima na kojima je naknadno moguće nabavljati različite funkcije i aplikacije. Pogledajte BMW-ov video koji pokazuje kako stvar funkcionira:

Bavarski proizvođač nije jedini - Audi na novim modelima također nudi sličnu stvar. Kod njih se primjerice nudi priprema za navigaciju i još nekoliko stavki koje je onda moguće naknadno nadoplatiti i imati na automobilu.

image
Audi interijer
Audi

Mercedes očekivano također pomno prati situaciju i nudi različite nadogradnje, a za tu su se priliku sada udružili i sa kompanijom NVIDIA pa se u budućnosti očekuju brojne novosti po tom pitanju.

image
Mercedes A-klasa
Mercedes

Ovo je definitivno jedan potpuno novi teritorij koji ima ogromni potencijal, tim više što modeli postaju prava "računala na kotačima", a oni proizvođači koji prvi prepoznaju ove potrebe kupaca i počnu ih nuditi bit će i oni koji će najviše profitirati budući da će ponuditi dodatnu vrijednost koju je kupac spreman platiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:22