POSTOJI OBJAŠNJENJE

Izgorjelo 4, a ‘zakuhalo‘ 40 auta: Je li crnogorska ‘najskuplja auto cesta na svijetu‘ ukleta?

Je li dionica koja se gradila sedam godina ukleta, ili je nešto drugo u pitanju, objašnjeno na Facebook grupi "Oči Podgorice"

Vozilo u plamenu

 Facebook, Youtube screenshot

Nazvana "projektom stoljeća", sedam godina od početka gradnje, Crna Gora je prošlu srijedu otvorila prvu dionicu svoje prve autoceste, koja će, kada bude završena, povezati Podgoricu sa sjeverom države i granicom sa Srbijom.

Podsjetimo, četrdeset jedan kilometar autoceste od Smokovca kod Podgorice, do Mateševa kraj Kolašina stajao je gotovo milijardu eura, a u dugom razdoblju izgradnje promijenile su se četiri crnogorske vlade, dok je završetak radova pet puta odgađan.

Po svemu, kilometar autoceste koja ima 20 mostova ili 15 posto ukupne dužine, 16 dvocijevnih tunela i četiri petlje najskuplji je u Europi, a izvođač radova bila je kineska kompanija China Road & Bridge Corporation (CRBC), ista ona koja je gradila Pelješki most u Hrvatskoj.

Ovo je tek prva, ali najzahtjevnija dionica autoceste čija ukupna dužina u konačnici treba iznositi oko 160 kilometara.

Još se ne zna kada će početi izgradnja nastavka autoceste koja će ići prema crnogorskoj obali, a Crna Gora je gotovo zbog ovoga projekta lani bankrotirala jer nije bila u stanju otplatiti ratu zajma zbog čega je prijetilo da Kinezi postanu vlasnici zemljišta na kojem je autocesta građena.

Nadalje, na složenost ove prve trase utječe i činjenica da vozači iz pravca Podgorice putovanje počinju na 60 metara nadmorske visine te da dolaze u planinski dio i na nadmorsku visinu od 1100 metara, a upravo je to i razlog neobičnim događajima koji su uslijedili već prvih dana od otvorenja dionice.

Naime, kurir.rs prenosi kako je u prvih nekoliko dana vožnje dionicom potpuno izgorjelo četiri vozila, a čak 40 automobila je "zakuhalo".

Oštar uspon i visoke temperature očigledno su bili prevelik zalogaj za starije automobile, premda većina vozača hvali uvjete vožnje na novoj dionici.

Bez obzira na to, većina vozača hvali uvjete vožnje novom dionicom.

A, je li dionica koja se gradila sedam godina uz brojne probleme i neočekivane zaplete ukleta, ili je nešto drugo u pitanju, na Facebook grupi "Oči Podgorice" objasnio je pratitelj Predrag Tomović koji je dao je svoje mišljenje, zbog čega dolazi do požara na vozilima na autoputu "Princeza Ksenija" i savjetovao vozače kako se pripremiti za put i kako izbjeći samozapaljenje vozila ili "zakuhavanje" motora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2024 19:22