Savjetnik za vozače

Rizik od preranog trošenja i kvara: Evo što nikako nemojte raditi dok okrećete volan automobila

Ispravno okretanje upravljača sprječava habanje ključnih dijelova automobila, sprječava mehaničke kvarove i povećava sigurnost

Upravljanje, ilustracija

 Profimedia

Upravljački sustav automobila omogućuje vam kontrolu prednjih kotača, olakšavajući kretanje u zavojima i upravljanje na ravnim dionicama. Njegov rad ovisi o nekoliko ključnih komponenti, kao što su kolo upravljača, stup upravljača, letva i zupčanik. Ovi elementi zajedno pretvaraju okretanje upravljača u bočno pomicanje kotača, omogućujući vozaču da zadrži preciznu kontrolu nad vozilom u svakoj situaciji.

image

Upravljanje, ilustracija

Profimedia

Upravljač je točka upravljačkog sustava koja je u kontaktu s vozačem. Proces se može opisati na jednostavan način: kada okrenete kolo upravljača, stup upravljača prenosi kretanje na letvu, koja pomiče kotače s jedne strane na drugu. Zupčasta letva i zupčanik ključni su za transformaciju kružnog kretanja kola upravljača u linearno kretanje.

U modernim automobilima ovaj proces je obično potpomognut hidrauličkim ili električnim uređajem, koji smanjuje napor potreban za pomicanje upravljača. Servo sustavi, bilo hidraulični ili električni, pomažu smanjiti otpor koji vozač osjeća kada okreće upravljač.

Ovi sustavi omogućuju vozilu skretanje s većom lakoćom i uz više udobnosti za vozača. Osim toga, servo upravljač nudi bolji odaziv i glatkije upravljanje, smanjujući potreban napor, posebno pri manevrima kod manjih brzina ili prilikom parkiranja, gdje je precizna kontrola kotača ključna. Tada je važno ne forsirati upravljač.

image

Ovjes, ilustracija

Profimedia

Što to znači? Okretanje upravljača do kraja forsiranjem sustava može uzrokovati ozbiljne probleme. Jedan od glavnih rizika je prerano trošenje letve upravljača. Ova komponenta, kada je izložena ekstremnom opterećenju, gubi svoju poravnatost i može uzrokovati manje preciznu vožnju, uz generiranje vibracija u kolu upravljača koje utječu na sigurnost i udobnost vožnje.

Još jedan rizik kada se forsira okretanje volana do maksimuma je preveliko trošenje guma. Kada se kotači okreću pod ekstremnim kutovima, trpe neravnomjerno trošenje koje može skratiti njihov vijek trajanja. Ovo nepravilno trošenje utječe na stabilnost vozila i može uzrokovati probleme s prianjanjem, posebno u uvjetima mokre ili skliske ceste, samim time ugrožavajući sigurnost putnika.

Hidraulički servo sustav također trpi kada se upravljač okrene do kraja. Ovo dodatno opterećenje izlaže hidrauličke pumpe i crijeva prekomjernom tlaku, što može uzrokovati curenje ili kvar sustava.

image

Upravljanje, ilustracija

Profimedia

Pumpa upravljača, dizajnirana da smanji napor vozača, postaje preopterećena i to može dovesti do skupih popravaka ili čak zamjene cijelog sustava. Okretanje upravljača do same granice također može utjecati i na ovjes automobila, gdje se oštećuju same komponente ovjesa, smanjujući njihovu sposobnost apsorbiranja udaraca. To rezultira smanjenom udobnošću i većom nestabilnošću, što utječe i na ukupnu izdržljivost sustava ovjesa. Popravci mogu biti skupi, ali prije svega rukovanje s pažnjom pridonosi dugotrajnosti sustava i posredno sigurnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. listopad 2024 10:58