FOTO

PEUGEOT 208 GTI Reinkarnacija kultnog modela 205 GTI

U odnosu na standardnu izvedbu, GTI varijanta je duža, niža, lakša i vizualno impresivnija

Peugeot je napokon predstavio konačnu serijsku verziju modela 208 GTI.

Još prilikom predstavljanja modela 208 u proljeće ove godine, Peugeot je ljubiteljima sportskih modela obećao novu GTI izvedbu koja će postati legitimni nasljednik kultnog modela 205 GTI. Svoje obećanje Francuzi su ispunili predstavivši najbržu varijantu 208-ice koja na prvi pogled, barem na fotografijama, djeluje vrlo moćno.

U odnosu na standardnu varijantu, GTI je 30 mm duži, a vizualni napredak vidi su kroz preoblikovane pragove, stražnji spojler te 17 inčne naplatke i gume dimenzija 205/45. Novost su i prednja halogena svjetla gdje je na pokazivačima smjera i dnevnoj rasvjeti korištena LED tehnologija.

Sportska unutrašnjost

Sportski dojam nastavlja se i u interijeru gdje je kupcima na raspolaganju kožom presvučeni upravljač, ručica mjenjača i ručna kočnica, dok su ukrasni detalji korišteni na otvorima ventilacije, ekranu osjetljivom na dodir te na brojčanicima. Sportski profilirana sjedala i aluminijske papučice također su na popisu serijske opreme.

Novog člana GTI obitelji pokretati će poznati 1.6 litreni THP motor koji je doradama dobio okruglih 200 KS, a Francuzi se hvale da prerađeni ispušni sustav stvara vrhunsku zvučnu kulisu. U spoju s ručnim mjenjačem sa šest brzina, Peugeot 208 GTI s mjesta do stotke stiže za manje od sedam sekundi koliko traje i ubrzanje od 80-120 km/h. Moćne performanse osigurava i temeljito dorađeni ovjes te unaprijeđeni upravljač, a konačni rezultat trebala bi biti veća stabilnost i upravljivost, posebno pri većim brzinama.

Detaljnije informacije o najbržoj 208-ici Francuzi čuvaju za službenu premijeru krajem mjeseca na salonu automobila u Parizu gdje će javnost tražiti potvrdu Peugeotove najave o legitimnom nasljedniku legendarnog modela 205 GTI.

Novi GTI u Hrvatsku stiže u proljeće iduće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:31