NEMA POVRATA NOVCA

Pauk nam je u Zagrebu u tri godine UKRAO 20 milijuna kuna!

Na kaznu se mogu žaliti samo oni građani koji su podnijeli zahtjev za ocjenu ustavnosti Odluke o komunalnom redu
 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Članke Odluke o komunalnom redu, koji ovlašćuju komunalne redare da ispisuju kazne i zovu pauk svim vozačima koji su nepropisno parkirali na nogostupu, Ustavni sud nedavno je proglasio nezakonitima.

Astronomska zarada

A znate li koliko je novca Grad Zagreb nezakonito utržio u protekle tri godine? Nevjerojatnih 20 milijuna kuna!

Prema podacima do kojih je došao Jutarnji list, komunalni su redari u 2008., 2009. i 2010. godini intervenirali ukupno 48.997 puta. Uzme li se u obzir da otprilike trećina vozača uspije spasiti svoje vozilo od pauka, odnosno za nepropisno parkiranje plate samo kaznu od 250 kuna, dolazimo do iznosa od četiri milijuna kuna. Ostatak vozača u zadnje tri godine bio je dužan platiti kaznu i troškove odvoženja automobila u Strojarsku ulicu (500 kuna), što je dodatnih 16 milijuna kuna koji su se u proteklom razdoblju slili u gradsku blagajnu.

Odluke za budućnost

No, u Gradskom uredu za promet i komunalne poslove, kao i Zagrebparkingu, jednoglasno ističu: “Što je bilo, bilo je”.

U prijevodu, novac koji je naplaćen od građana ne može se tražiti natrag, a i suci Ustavnog suda ističu da “odluke Suda važe samo za nadolazeće razdoblje”.

Nije sve ilegalno

- Žaliti se mogu samo oni građani koji su podnijeli zahtjev za ocjenu ustavnosti Odluke o komunalnom redu. Novac mogu pokušati vratiti sudskim putem, ali pitanje je koliko bi im se to isplatilo. Naime, sudski troškovi daleko su skuplji od njihovih potraživanja. Treba napomenuti da je sudska odluka stupila na snagu početkom listopada, odnosno da od tog datuma komunalni redari ne smiju naplaćivati kazne za parking - kaže Mato Arlović, sudac na Ustavnom sudu.

U Zagrebparkingu i Gradskom uredu za promet pojašnjavaju da nisu sve kazne za parkiranje na nogostupu ilegalne. To se odnosi samo na komunalne redare koji više ne smiju ispisivati kazne.

Mali trikovi koji vas mogu spasiti od pauka

- Kad svjesno radite prekršaj, ostavite automobil u svom vidokrugu. Ako uočite pauka, trčite i nećete platiti troškove premještaja od 500 kuna. Već samo kaznu u iznosu od 300 kuna.

- Angažirajte prijatelja ili slučajnog prolaznika da vam pripazi na automobil i da vam javi ako uoči pauka.

- Ostavite poruku na automobilu ‘Vraćam se odmah’ ili svoj broj telefona. Možda se slučajni prolaznik smekša ili vas djelatnik Zagrebparkinga pričeka.

- Parkirajte vozilo u pothodniku ili se zavucite na bilo koje drugo mjesto kojem pauk ne može pristupiti. Djelatnici Zagrebparkinga stavit će vam lisice na kotače, ali su takvi slučajevi puno rjeđi.

- Parkirajte automobil u neku od ‘zabranjenih zona’. Mjesta poput noćnih klubova djelatnici pauka često zaobilaze u strahu za vlastitu sigurnost.

- Izbjegavajte centar grada i parkirališta u prvoj zoni. Ondje pauk češće cirkulira, pa je i veća vjerojatnost da ćete ostati bez vozila.

- Uključite sva četiri žmigavca i odite popiti kavu. Možda upali.

- ‘Naslonite’ se na zid stambene zgrade. Djelatnik pauka neće moći odvesti automobil, a ni staviti lisice.

10 pravila za izbjegavanje pauka i plaćanja kazni

- Ne parkirajte na pješačkom prijelazu

- Ne parkirajte 5 metara od pješačkog prijelaza

- Ne parkirajte na biciklističkim stazama

- Ne parkirajte ni na jednoj pješačkoj zoni

- Nikako ne parkirajte na željezničkoj ili tramvajskoj pruzi

- Izbjegavajte parkiranje kod semafora ili drugih prometnih znakova

- Mjesta za invalide su pod posebnim povećalom, zaobilaziti u širokom luku

- Izbjegavajte parkiranje na nogostupu. Ustavni sud spasio nas je komunalnih redara, ali ne i prometnih redara i policije. Ostavljati auto samo na udaljenosti od 1,6 metara od zida

- Auta na zelenim površinama najstrože su zabranjena

- Nemojte zagrađivati druga parkirana vozila, pauk dolazi odmah, uglavnom na poziv bijesnih vozača

Naplate ti kaznu i kad si blizu auta, a nikada ne ostave cedulju

Sanja Mazgan - Nedavno su mi digli auto na mjestu gdje se uvijek parkiram, na Jordanovcu blizu bolnice Rebro. Komunalni redari ostavili su mi jednom kaznu, ali bila sam kriva jer sam parkirala na zelenoj površini.

Mario Vukorepa - Jednom sam išao tu u Jurišićevu, iza ugla, u Aeroklub, padao je snijeg, parkirao sam doduše na mjestu za invalide, ali bilo je 20.45 sati i svejedno mi je pauk pokupio auto, a parking se od 21 sat ne naplaćuje. Kaznu sam platio i kod Tepih centra pored Avenue Malla, tamo se nikad nije plaćao parking, niti je postojao automat za naplatu, a sad odjednom i tamo naplaćuju kazne.

Miro Šantić - Trudim se pravilno parkirati, a ako i stanem ostavim nekoga u autu kako me pauk ne bi digao. Često mi naplate i kaznu zbog nepropisnog parkiranja, ali imam BiH tablice pa mi ne stižu kazne.

Lazar Matić - Upravo sam se posvađao s komunalnim redarom pa se udaljio i nije mi ostavio kaznu. Nekad čak znaju naplatiti kaznu i kad si nedaleko od auta, ne ostave ceduljicu, nego te samo zapišu i doma ti stigne kazna. ( L. Bunjevac, Z.Korljan)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 23:08