DOBRA IDEJA?

Golemi i naporni zasloni multimedije uskoro počinju nestajati iz auta? Kako vam se sviđa novo rješenje?

Ta bi promjena mogla doći prije nego što se očekivalo, zahvaljujući Hyundai Mobisu, koji se udružio sa specijalistom za optiku Zeissom

Cadillac Escalade

 Cadillac Media

Proizvođači su već odavno pretjerali sa zaslonima u svojim automobilima. Dva zaslona od oko 10 inča (instrumenti i dodirni) danas su standard na skoro svim novim autima, a nerijetko viđamo i središnje zaslone od 15 inča i veće. Treći zaslon za suvozača također je sve više u modi, a neki proizvođači idu tako daleko da prednje armature automobila potpuno prekrivaju zaslonima. Pogledajte samo novi Cadillac Escalade.

image

2024. Mercedes-Benz E-klasa

Mercedes-Benz

No, većina ljubitelja automobila polako se ujedinjuje u mišljenju da ovakvi zasloni, blago rečeno, ne izgledaju lijepo. Također, ne treba biti genijalac da bi se zaključilo kako je uporaba svih tih zaslona tijekom vožnje velika distrakcija za vozača i prijetnja sigurnosti vožnje. Zbog toga se mnogi pitaju kada će ovo "ludilo" konačno završiti i što bi moglo zamijeniti nepraktične i ne previše lijepe zaslone.

Ta bi promjena mogla doći prije nego što se očekivalo, zahvaljujući Hyundai Mobisu, koji se udružio sa specijalistom za optiku Zeissom kako bi stvorili "holografski zaslon na vjetrobranu". Ovaj sustav učinkovito pretvara vjetrobransko staklo u high-tech head-up zaslon koji može potpuno zamijeniti digitalnu ploču s instrumentima, infotainment sustav i suvozačev zaslon. Nadalje, budući da je to samo projekcija na staklo, vozači mogu "provjeriti više informacija bez skretanja pogleda s ceste."

image

Hyundai mobis zaslon

Hyundai mobis

Unatoč tome što izgleda kao "nategnuta fantazija", tvrtke su izjavile da će "ova tehnologija iz snova, koja je prije postojala samo u filmovima ili reklamama, uskoro postati stvarnost." Konkretno, ako sve bude išlo po planu, masovna proizvodnja mogla bi početi već 2027. godine. Iako su detalji još uvijek pomalo magloviti, Hyundai Mobis je otkrio da se zaslon oslanja na projektor visoke tehnologije i na prozirnu foliju koja se nanosi na vjetrobransko staklo. Sama folija je jedva deblja od vlasi ljudske kose, debljine samo 100 mikrometara (0,1 mm).

image

Ekipa koja razvija novi zaslon

Hyundai mobis

Preliminarni razvoj proizvoda već je u tijeku, a tehnologija je nedavno demonstrirana za Hyundai i Kiu. Hyundai Mobis je također ukazao na jedno istraživanje tržišta po kojem se očekuje da će svjetsko tržište holografskih HUD-ova narasti na oko 7 milijuna primjeraka već do 2030., postavljajući se kao novi trend u zaslonima sljedeće generacije.

Iako ostaje za vidjeti hoće li holografski zasloni biti sljedeća velika stvar, Hyundai Mobis je rekao da je to dramatična evolucija postojećih head-up zaslona i inovacija koja će omogućiti da interijeri automobila budu otvoreni i prozračni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. listopad 2024 15:13