FORMULA 2012.

BEZ PROGNOZI Konkurencija nikada nije bila tako izjednačena

Odbrojavanje do početka nove sezone Formule 1 pretvorilo se u dane. Australija je mjesto otvaranja po svima najneizvjesnije sezone u povijesti "oktanskog cirkusa".

- Nikada prije nije bilo ovako teško sastaviti sliku kako tko stoji uoči početka sezone - napisao je Peter Sauber u svojoj kolumni za švicarski Blick.

- Konkurencija nikada nije bila tako izjednačena.

Sebastian Vettel i Red Bull u nedjelju kreću na dugačak put do obrane dvostrukog naslova prvaka (vozačkog i momčadskog), ali ni oni ni itko oko njih ne zna što mogu očekivati na rekordnih 20 postaja u kalendaru za 2012. Sigurno je samo da će to biti jedna od najspektakularnijih godina jer prvi će puta istovremeno na startu utrke biti čak šest različitih svjetskih prvaka. Koji međusobno imaju 14 titula. Dakle, četvrtina svih vozača su u nekom trenutku bili najbolji na svijetu, što je koncentracija kvalitete kakva još nikada nije bila viđena u Formuli 1.

Na temelju “starih” zasluga Red Bull se treba smatrati favoritom, međutim da ni bolid koji dizajnira Adrian Newey nije uvijek perfektan pokazala su predsezonska testiranja. Momčad je tek na posljednjem testiranju mijenjala ispušni sustav, dapače kopirali su koncept od Saubera, što je velika čestitika inženjerima švicarske momčadi, ali i razlog za zabrinutost u garaži prvaka.

No, to nije ništa u odnosu na Ferrari iz kojeg već tjednima stižu pesimistične poruke kako “u Australiji ne očekujemo da ćemo se boriti ni za postolje”. Čini se da ni Pat Fry nije uspio sastaviti bolid za naslov prvaka, makar ima i onih koji vjeruju da je sve to veliki - blef.

- Ne računa se poredak nakon prve utrke, nego što će biti u studenom nakon Brazila - filozofski je dodao Alonso.

Po najavama “insajdera” McLaren, bez obzira što se nije pokorio apsolutnom ovogodišnjem hitu i nema stepenicu na “nosu” bolida - izgleda kao najveća prijetnja Red Bullu.

Daleko ne bi trebao biti ni Mercedes koji, također navodno, skriva svoje najveće adute sve do Australije.

- Ni po čemu ne vidim zašto ne bismo pobijedili - rekao je Ross Brawn.

Je li stari lisac ponovo sačuvao neku tajnu i nadmudrio konkurente kao što je to bilo 2009? Po nekim analizama, Mercedes je u režimu utrke najbrži bolid.

Krug favorita zatvara Lotus za koji će voziti Kimi Räikkönen, povratnik u F1 nakon dvije godine opuštanja u reliju.

U F1 društvu nakon punih19 godina više nema veterana Rubensa Barrichella, dok su dva potpuno nova lica, Jean Eric Vergne (Toro Rosso) i Charles Pic (Marussia).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:43