Uragan na floridi

Važno upozorenje zapovjednika vatrogasaca: Potopljeni električni auti su opasne ‘tempirane bombe‘

"Ako imate neko od ovih vozila, premjestite ga na sigurno dalje od svoje kuće ili stana na otvoreni prostor", upozorio je šef vatrogasaca

Poplavljeni auti nu Floridi, ilustracija

 Bryan R. SMITH/AFP/Profimedia

Vatrogasni zapovjednik Floride Jimmy Patronis opisao je električna vozila pogođena uraganom Helene i uraganom Milton kao "tempirane bombe" zbog rizika da se zapale nakon što bila izložena slanoj vodi.

Patronis je izdao važno upozorenje vlasnicima svih vozila opremljenih litij-ionskim baterijama nakon uragana Helene. Otkrio je da su nakon Helene vlasti registrirale gotovo 50 požara uzrokovanih litij-ionskim baterijama, od čega 11 na električnim vozilima, piše Carscools.

image

Poplavljeni auti nu Floridi, ilustracija

Richard PIERRIN/AFP/Profimedia

"Građani Floride koji žive na obali i koji posjeduju električna vozila izloženi su riziku da ta električna vozila budu preplavljena slanom vodom, što predstavlja opasnu prijetnju obiteljima i njihovim domovima na Floridi", rekao je. „Ako imate neko od ovih vozila, uključujući automobile, romobile, hover boardove, kolica za golf ili dječje igračke, koja su bila ugrožena poplavom, isključite vozilo ili uređaj i premjestite ga na sigurno dalje od svoje kuće ili stana na otvoreni prostor.”

image

Poplavljeni auti nu Floridi, ilustracija

Christopher Oquendo/Zuma Press/Profimedia

Na potencijalne opasnosti od požara upozoreni su i vlasnici hibridnih vozila i vozila na gorive ćelije. Patronis je također pozvao proizvođače električnih vozila da obavijeste kupce u područjima s olujnim udarima da premjeste svoja vozila te je dao nekoliko savjeta vlasnicima automobila i uređaja s litij-ionskim baterijama. Na primjer, vlasnici su pozvani da ostave sve prozore i/ili vrata otvorenima kako bi svi potencijalno zapaljivi plinovi izašli iz putničkog prostora vozila. Vlasnicima se također preporučuje isključiti 12-voltni akumulator vozila i izbjegavati svaki kontakt s visokonaponskom baterijom "ako vozilo pokazuje znakove oštećene ili pregrijane pogonske baterije".

"Kao što sam već rekao, ova vozila i uređaji su tempirane bombe, a moj ured će nastaviti koordinirati sa saveznim, državnim i lokalnim dužnosnicima kako bi osigurao da potrošači budu svjesni ovih opasnosti od požara nakon uragana Milton," dodao je vatrogasni zapovjednik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. listopad 2024 17:26