SKUPLJA VOŽNJA

Dobili smo prvo gorivo skuplje od čak 10 kuna!

Ina zadržala, a OMV i Petrol podigli cijene
 Nenad Dugi / CROPIX

ZAGREB - Gorivo opet poskupljuje! Ta je jučer objavljena vijest stvorila redove na benzinskim crpkama. Oni koji su je čuli na televiziji zvali su svoje poznanike i javljali im da odu 'natankati' dok je jeftinije. I tako su čekali u redovima da bi uštedjeli desetak kuna, jer u prosječni rezervoar automobila stane 40 do 50 litara kad je gotovo prazan, pa se na razlici od 20-ak lipa po litri može uštedjeti za jednu kavu.

Međutim, ispravna informacija jučer je glasila: gorivo bi moglo poskupjeti. Prema formuli kojom se cijene svaka dva tjedna smiju promijeniti, ali najviše za tri posto, nova maksimalna cijena najprodavanijeg benzina BMB 95 mogla bi biti 9,57 kuna (sada 9,31 kunu), no neslužbene informacije iz Ine su govorile da poskupljenja ipak neće biti. Drugi su se pak odlučili držati formule i na svojim web stranicama već sinoć objavili nove cijene. I OMV i Petrol podigli su cijene koliko im formula dopušta, pa smo tako dobili i prvo gorivo čija je litra prešla 10 kuna: OMV-ov BMB 100 popeo se na 10,03 kune.

Ovo je vjerojatno prvi put da vodeći trgovci nisu odlučili jednako kao i Ina, koja drži nešto manje od 50 posto hrvatskoga maloprodajnog tržišta naftnim derivatima. Ovoga je puta glavni krivac za potencijalni rast cijena skuplje gorivo na Mediteranu, a ne toliko rast dolara, koji je također uvršten u hrvatsku formulu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 17:12