NOVITET

VOZILI SMO: HONDA JAZZ

Jazz u trećoj generaciji nudi obilje prostora, a novu platformu prate bolji ovjes i upravljač
 FOTO: Honda

Od prethodne generacije, izuzev imena, ostalo je vrlo malo. Honda Jazz, na pojedinim tržištima poznata i pod imenom Fit, u svom trećem izdanju dobila je novu platformu, novi atmosferski benzinac (ujedno i jedini u ponudi), veće dimenzije i novi izgled. Prednja maska i svjetla dizajnirana su po uzori na novi HR-V , a visoka linija prozora i oštri pregibi na karoseriji djeluju upečatljivije u odnosu na prethodnika.

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU

Međuosovinski razmak Hondinog kompaktnog monovolumena povećan je za 3 cm (ukupno 253), dok je u dužinu narastao gotovo 10, ali unatoč većim dimenzijama Jazz je dužinom ostao ispod čarobne granice od četiri metra. Dodatni centimetri najbolje se osjete na stražnjoj klupi. Za noge se nudi čak 11,5 cm više nego prije, zbog čega se dijelom išlo i na uštrb prtljažnika koji je izgubio četrdesetak litara (ukupno 354). No, Jazz nimalo nije izgubio na praktičnosti i funkcionalnosti. Stražnja sjedala preklapaju se jednim potezom, a podići se može i sjedeća površina stražnjih sjedala, ako zatreba.... Uz to, pristup straga je olakšan širokim lukom otvaranja vratiju.

Pozicija za upravljačem vrlo je ugodna. Sjedi se povišeno s kratkom ručicom mjenjača nadohvat ruke. Prednja sjedala dobro drže tijelo i ugodna su i nakon višesatne vožnje. Upravljač je nagnut i kao kod ostalih Hondi krcat prekidačima. Instrumenti su klasično raspoređeni, pregledni i čitljivi, a dodatne informacije očitavaju se na zaslonu osjetljivom na dodir. Jazz djeluje kompaktno, pomalo kruto, ali u konačnici pruža zavidnu udobnost i poslušno provodi zahtjeve vozača. Nova platforma je kruća i lakša, ovjes je dobio novu geometriju, a upravljač s elektroservom postao izravniji. Ni u izdanju sa 16 colnim kotačima nema neugodnosti na neravninama.

Atmosferski benzinac 1.3 nije stvoren za utrke ubrzanja, ali vuče ujednačeno, bez vibracija i prihvaća laganu vožnju na niskim okretajima. Na usponima i pod opterećenjem za žustrije reakcije neophodno je podići kazaljku okretaja. Maleni benzinac na 5000 naglo oživi, ali postaje i puno glasniji. Iako je Jazz stvoren za grad, dobro se snalazi i na autocesti. Brzinu od 130 km/h postiže na 3500/min u šestom stupnju ručnog mjenjača kojeg krasi preciznost, kratki hod i lagana spojka. Alternativa je CVT mjenjač koji nas nije impresionirao...

Jazz u trećem izdanju na hrvatsko tržište stiže koncem rujna, a pored osnovnog u ponudi će biti i tri uobičajena paketa opreme (Trend, Comfort i Elegance). Cijene još nisu objavljene, no prema najavama neće se značajnije mijenjati u odnosu na aktualni model.

Jazz 1.3 i-VTEC

TEHNIČKI PODACI

Motor benzinski atmosferski, 1319 ccm

Snaga 102 KS pri 6000/min

Moment 123 Nm pri 5000/min

Pogon na prednje kotače

Mjenjač ručni, 6 stupnjeva

Dimenzije 399,5 x 169 x 155 cm

Osovinski razmak 253 cm

Prtljažnik 354/1314 litara

Masa 1066 kg

Brzina 190 km/h

Ubrzanje 11,2 sekundi

Potrošnja 5,1 l/100 km

Ispuh CO2 116 g/km

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:28