U PONUDI 16 MODELA

Toyota prodala čak tri milijuna hibrida

Japanci nizaju dobre rezultate sa svojim hibridnim vozilima
 Željko Puhovski

Toyota Motor Corporation objavila je rezultate globalne prodaje vozila koja koriste hibridni pogon. U svijetu je prodano čak tri milijuna hibrida s Toyotinim potpisom.

Svoj prvi hibrid, nazvan Coaster Hybrid EV, Toyota je predstavila u Japanu još 1997., a nakon nekoliko mjeseci, točnije u prosincu iste godine, na prometnice je stigla prva generacija popularnog Priusa. Prodaja prve generacije Priusa počela je u Sjevernoj Americi, Europi i na ostalim tržištima 2000. godine.

Već 2003. uslijedila je druga generacija Toyote Prius, što je pridonijelo proširenju hibridnog sustava na ostale modele u Toyotinoj gami . Treća, odnosno aktualna generacija Priusa u prodaji se nalazi od svibnja 2009. godine, a do kraja te godine prodaja Toyotinih hibrida dosegnula je brojku od dva milijuna.

Japanski proizvođač trenutačno nudi čak 16 modela s hibridnim pogonom u cijelom svijetu, čime se svrstavaju u vodeće proizvođače hibridnih vozila. S povećanom prodajom hibrida Toyota je uspjela smanjiti emisiju CO2 od 1997. godine za 18 milijuna tona štetnih čestica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 10:30