UNATOČ PANDEMIJI

Toyota do kraja godine planira proizvesti rekordnih 9.2 milijuna automobila

Već osmu godinu zaredom Japanci obaraju prodajne rezultate na kineskom tržištu
Marco Zamponi

Toyota planira proizvesti rekordnih 9.2 milijuna automobila u 2021. godini. Unatoč krizi koju je prouzročila pandemija korona virusa japanski div bi ovim potezom povećao svoju proizvodnju za 17% u odnosu na 2020. godinu, dok bi ovakva brojka značila skok od dva posto u odnosu na 2019. godinu.

image
Philip Fong/AFP
AFP

Ova vijest dolazi nakon što je Toyota otkrila svoje planove proizvodnje ključnim dobavljačima, ali i nakon što su već osmu godinu za redom oborili rekord prodaje u Kini. Osim krize prouzročene pandemijom koronavirusa Toyota je suočena i s problemom nedostatka poluvodiča na svjetskoj razini. Ovi problemi su doveli u pitanje Toyotine ambiciozne planove i neki od ključnih dobavljača dovode u pitanje izvedivost.

Prema planu Toyota ove godine planira proizvesti 3.2 milijuna automobila u Japanu što je povećanje od 9% u odnosu na 2020. godinu, ali je pad od 7% u odnosu na 2019. godinu. S obzirom na nastavak globalne pandemije korona virusa u 2021. godini i potencijalni nedostatak poluvodiča treba vidjeti hoće li Toyota uspjeti ostvariti svoje planove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:24