NA JESEN U PRODAJI

SEAT ATECA Prvi španjolski SUV stiže na Zagreb Auto Show

Nakon novog Tiguana, SUV ponudu Volkswagen grupacije podebljati će Seat Ateca i Škoda Kodiak

Segment u kojem dominiraju Nissan Qashqai, Hyundai Tucson, Kia Sportage, Renault Kadjar i Mazda CX-5 već godinama kontinuirano raste pa je gotovo nemoguće pronaći proizvođača koja nema svog predstavnika među trenutno najpopularnijim automobilima u Europi.

Ogroman potencijal SUV klase prepoznat je i u sjedištu Volkswagen grupacije, odakle stižu informacije o potpunoj angažiranosti SUV projektima. Uz nedavno predstavljeni Tiguan, ponudu će idućeg mjeseca upotpuniti Škodin SUV model Kodiak, a na prošlotjednom predstavljanju u Barceloni u svijet je lansiran i prvi Seatov SUV Ateca.

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU

Španjolski novitet dugačak je 4.36 metara (2cm kraći od Qashqaija), stavljen je na modularnu MQB platformu, a ima identičan međuosovinski razmak kao Seat Leon (2,64 m).

U Seat Atecu ugrađena su brojna sigurnosna i multimedijska pomagala poput automatske regulacije razmaka, prepoznavanja prometnih znakova, upozorenja na vozila straga i u mrtvom kutu, kao i napredni sustav Emergency Assist koji automatski upravlja vozilom, ubrzava i koči pri brzinama do 60 km/h. U slučaju opasnosti sustav prvo šalje vizualno i zvučno upozorenje, zatim slijedi trzaj kočnicama, a ako vozač ništa od toga ne prepozna, sustav će automatski zaustaviti vozilo, naravno u istoj voznoj traci.

S najnovijom generacijom Easy Connect infotainment sustava na 8-inčnom zaslonu putnicima su na raspolaganju internet preglednici i aplikacije, ali i funkcija bežičnog punjenja pametnih telefona.

Kada na jesen stigne u prodajne salone, Seat Ateca bit će dostupan s nekoliko turbomotora. Ponudu otvara 1,0-litreni trocilindraš sa 115 KS dok snažnija 1,4-litrena verzija s funkcijom deaktiviranja cilindara pod djelomičnim opterećenjem nudi 150 KS. Bazni dizelaš je 1,6 TDI sa 115 KS, a slijedi dvolitreni TDI u verzijama sa 150 i 190 KS. Prema tvorničkim podacima, prosječna potrošnja srednje dizelske varijante kreće se između 4,3 i 5 litara na 100 km.

Svi motori serijski dolaze sa 6-brzinskim ručnim mjenjačem i prednjim pogonom dok kao opciju kupci mogu birati 7-brzinski DSG automatik i pogon na sve kotače.

Službena premijera održat će se početkom ožujka na salonu automobila u Ženevi, a 6. travnja prvi Seatov SUV moći ćete vidjeti uživo na Zagreb Auto Showu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 07:26