‘nejasna rečenica‘

Samo u Americi: Tuži Mazdu za 5 milijuna dolara zbog čudne poruke koja mu se pojavila na zaslonu

Amerikancu je uputa "pritisnite kočnicu za pokretanje vozila" previše nejasna i sada traži odšetu zbog male nesreće

Mazda CX-50

 Mazda Media

Stanovnik američke savezne države Pennsylvanije, stanoviti Joshua M. kupio je potpuno novu Mazdu CX-50 u svibnju ove godine, no stvari su se brzo zakomplicirale nakon što je njegova kćer doživjela malu nesreću s automobilom. Sada, on tuži Mazdu tražeći čak pet milijuna dolara, tvrdeći da vozilo ima očigledan nedostatak. Koji je to "veliki sigurnosni propust"?

Prema ovom Amerikancu, očigledno je uputa "pritisnite kočnicu za pokretanje vozila" previše nejasna. Tužitelj vjeruje da je Mazda ovime pogriješila te se nada da će se i drugi pridružiti njegovom sudskom ratu protiv ove automobilske prijetnje.

image

Mazda CX-50

Mazda Media

Incident s njegovom neimenovanom kćeri dogodio se otprilike dva tjedna nakon kupnje. Unatoč tome što joj je otac objasnio kako upravljati vozilom, čini se da je sve pogrešno shvatila ili zanemarila.

U tužbi stoji: “Pritisnula je tipku Stop-Start. Zaslon ju je zatim obavijestio ‘Pritisnite kočnicu za pokretanje vozila. Zatim je pritisnula kočnicu i prebacila vozilo iz položaja za parkiranje u pogon (D način na automatskom mjenjaču). Vozilo se odmah počelo kotrljati unatrag. Pokušala je kontrolirati vozilo, uključujući pritiskanje kočnica, ali ni servo kočnice ni servo upravljač nisu reagirali.”

image

Mazda CX-50

Mazda Media

Nakon što nije uspjela iskontrolirati Mazdu, izašla je iz auta i pustila ga da se otkotrlja u drvo. Imajte na umu da se u tužbi posebno ističu "servo kočnice i servo upravljač". Čini se da to ukazuje na to da su kočnice i upravljanje radili, ali ne u servo načinu rada.

To bi trebalo značiti da vozilo uopće nije bilo upaljeno kada se ova nezgoda dogodila. Izgleda da je djevojka doslovno shvatila uputu, te mislila da je za pokretanje vozila dovoljno stisnuti samo kočnicu. Nakon što je ubacila u D i pustila kočnicu, vozilo se počelo kotrljati niz nizbrdicu, jer u klasičnom automatiku "Drive položaj" neće zakočiti automobil ako je vozilo ugašeno.

image

Mazda CX-50

Mazda Media

Kada se vozilo počelo kretati djevojka očito nije dovoljno jako stiskala papučicu kočnice, jer uz ugašeno vozilo ne radi servo kočnica i potrebno ju je mnogo jače stisnuti da bi kočnice funkcionirale. Također, ne radi ni servo volana i njega je vrlo teško pomaknuti dok je vozilo ugašeno. Bilo kako bilo, prodavatelj i Mazda North America kažu da je vozilo radilo kako treba.

Podnositelj pritužbe od Mazde traži da "koristi bolju komunikaciju s vozačem u vozilu" kako bi kupcu bilo jasnije kako se pokreče i kada je uključeno. Tužba se odnosi na sve Mazdine modele s pokretanjem s pomoću tipke, koji su proizvedeni nakon 2017. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 16:04