AUTO ZA PET

Novi Peugeot 508: Limuzinska i karavanska izvedba za širi krug ukusa!

Dizajn je nešto suzdržaniji od onog na što smo navikli od Peugeota jer će se ovaj model, osim u Europi, proizvoditi i prodavati na kineskom tržištu

Novi 508, dugoočekivani nasljednik modela 407 i 607, prvi je Peugeotov model oblikovan po smjernicama novog dizajnerskog usmjerenja tvrtke najavljen konceptom SR1 početkom siječnja. Mjesec dana kasnije novog smo predstavnika više srednje klase prvi put vidjeli u obliku koncepta 5 by Peugeot čiji je dizajn u cijelosti prenesen na serijsku verziju.

Suzdržaniji dizajn

Međutim, koliko god novi vizualni identitet bio dinamičan, novi 508 nema eleganciju svojstvenu francuskim limuzinama. Dizajn je nešto suzdržaniji od onog na što smo navikli od Peugeota jer će se ovaj model, osim u Europi, proizvoditi i prodavati na kineskom tržištu, stoga mora zadovoljiti širi krug ukusa. Sve više europskih proizvođača, naime, među kojima je i Audi, velika sredstva ulaže upravo u kineski proboj.

Koliko god netipično suzdržan bio, novi francuski model barem ima vrlo prepoznatljiv prednji dio s novom, upadljivijom maskom i poklopcem motora koji na vrhu ističe Peugeotov redizajnirani logo. S početkom prodaje u prvom dijelu 2011. istodobno će se nuditi limuzinska i karavanska izvedba 508-ice, a obje će imati LED stražnja svjetla, koja že se neznatno razlikovati.

Od vanjskog dizajna mnogo je važniji interijer koji je, sudeći prema prvoj službenoj fotografiji, bolji nego u bilo kojem drugom aktualnom Peugeotu. Oblikovanje vozačkog okruženja, ponajprije središnje konzole, vidljivo je pojednostavljeno u odnosu na prethodnika.

Hibridna verzija

Manje je nepotrebnih prekidača, a više jednostavnih detalja koji pridonose premium dojmu kojem Peugeot nesumnjivo aspirira. Konkretni podaci vezani uz volumen prtljažnika, ponudu prostora za putnike ili motore još nisu otkriveni, no poznato je da će se 508-ice, među ostalim, nuditi i u hibridnoj verziji Hybrid4 koja će imati 200 KS, pogon na sve kotače i nisku emisiju CO2.

S obzirom na to da dijeli platformu s Citroënom C5, novi Peugeot će najvjerojatnije koristiti i niz poznatih motora među kojima će gotovo sigurno biti 2-litreni i 3-litreni turbodizelaši te 1,6-litreni turbobenzinci, no svi detalji bit će poznati nakon Pariške premijere u rujnu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 10:29