OBAVEZAN SERVIS

Neodržavana klima troši do 10 posto više goriva, a narušava i zdravlje putnika

Kako bi se poboljšao rad klima-uređaja, prije dolaska visokih temperatura pregledajte ga i po potrebi servisirajte

Poznato je da svaki klimatizacijski uređaj troši energiju motora (smanjuje snagu i povećava potrošnju goriva), a s vremenom se smanjuje njegova učinkovitost.

Zbog toga je pregled bolje napraviti sada, kad se lako može dobiti termin u specijaliziranom servisu, nego kad zbog velikih vrućina svi nahrupe u servise. Nažalost, većina vozača uvijek kalkulira i takve poslove obavlja u posljednji tren, kad je najnezgodnije i najskuplje. Iznimka su automobili pod garancijom, jer se tada treba raditi isključivo prema servisnim uputama i u ovlaštenim servisima. Kod novih je automobila najmanja potreba za održavanjem, a problemi se uglavnom javljaju zbog pogrešaka u proizvodnji i skrivenih mana.

Kod automobila kojima je isteklo jamstvo nije potrebno servis tog specifičnog sklopa po znatno većoj cijeni obavljati u ovlaštenom servisu. U kvalitetnom specijaliziranom servisu najbolje su upoznati sa slabim mjestima svakog pojedinog uređaja, pa se može očekivati i najbolje obavljen posao po najnižoj cijeni.

Važna je ispravnost sustava za provjetravanje i ventilaciju. Automobilska ventilacija hladi učinkovitije od otvorenih prozora. Zrak struji pravilnije, bez vrtloga, pa je hlađenje ugodnije i manji je rizik za prehladu. Buka ventilatora ukazuje na njegovu istrošenost, ali i na začepljenja ventilacijskih kanala. Tada se povećava opterećenje (i skraćuje vijek) ventilatora, a svjež zrak teško prodire u kabinu.

Vaš uređaj je potrebno dezinficirati

Vlaga, tama, temperatura i prljavština plodno su tlo za stvaranje različitih bakterija, gljivica, plijesni, virusa. Zbog toga je u sklopu servisa klima-uređaja iznimno važna dezinfekcija. Najčešće se to radi specijalnim pištoljem sa sondom i rotirajućom brizgaljkom te specijalnim sredstvom za dezinfekciju.

Servis nudi garanciju ispravnosti

U servisu se provjerava tlak rashladnog medija u sustavu koji se po potrebi dopunjuje. Mijenja se peludni filtar, čiste isparivač i kondenzator te se provjeravaju ventilator. Ugradnjom kvalitetnih komponenti i opreme omogućuje se dugovječnost i učinkovitost sustava, uz minimalno povećanje potrošnje i zagađenje okoliša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 09:58