STOP ANTIVAKSERIMA

Ford u SAD od 8. prosinca na posao pušta samo cijepljene. ‘Tko nije, ide na neplaćeni dopust‘

I Mercedes-Benz u SAD-u će tražiti cijepljenje svojih zaposlenika do 4. siječnja sljedeće godine

Ford će od svojih zaposlenika tražiti da se cijepe

 Profimedia

Ford će od većine svojih zaposlenika u Sjedinjenim Državama tražiti da su cijepljeni protiv COVID-19 do 8. prosinca, ili riskiraju da budu stavljeni na neplaćeni dopust. Američki proizvođač automobila pridržava se saveznog mandata kako bi osigurali da su njihovi zaposlenici cijepljeni prema politici koju je uveo predsjednik Joe Biden.

'Zdravlje i sigurnost naše radne snage i dalje su naš glavni prioritet i vrlo smo ohrabreni podrškom naših zaposlenika da se pridržavaju naših protokola, uključujući više od 84 posto američkih plaćenih zaposlenika koji su već cijepljeni', rekla je glasnogovornica Ford Marisa Bradley u javnom priopćenju.

image

Ford, Dearborn kampus

Ford

Angela Hall, docentica na Školi ljudskih potencijala i radnih odnosa na Sveučilištu Michigan, vjeruje kako će Fordova odluka potaknuti manje kompanije da slijede taj primjer. 'Kada imate kompaniju poput Forda koja je toliko velika i utjecajna, oni legitimiraju poslodavce da poduzimaju takve radnje. Ali budući da je Ford tako velika tvrtka, Ford će biti velika meta za ljude koji se ne slažu s tim', ističe Hall.

Politika cijepljenja za Fordove radnike još nije objavljena, a takva odluka bit će predmet pregovaranja sa sindikatom United Auto Workers. Iako UAW snažno ohrabruje svoje članove da se cijepe, protivi se mandatu: 'Naš stav je i dalje da snažno potičemo radnike da se cijepe, ali razumijemo da postoje razlozi kao što su zdravstveni ili vjerski koji zbog kojih ne mogu', rekao je Brian Rothenberg, glasnogovornik UAW-a.

Kompanija ima sličnu politiku cijepljenja i u Kanadi, kao i konkurenti General Motors i Stellantis. Ipak, GM i Stellantis se po tom pitanju nisu oglasili u SAD-u, dok s druge strane, Mercedes-Benz USA će tražiti cijepljenje svojih zaposlenika do 4. siječnja sljedeće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 03:59