PROBLEMI

Cure nove informacije: Volkswagen bi mogao otpustiti čak 30.000 radnika. Posebno su pogođeni razvoj i istraživanje?

Glasnogovornica VW za DPA je rekla: "Jedna je stvar jasna: Volkswagen mora smanjiti svoje troškove u svojim njemačkim lokacijama."

Volkswagen, Ilustracija

 AFP

Nije tajna da Volkswagen razmišlja o zatvaranju tvornica i ukidanju radnih mjesta u Europi, ali sada su otkrivene prve brojke vezane uz to koje su zaista zapanjujuće. Novo izvješće sugerira da bi čak 30.000 zaposlenika moglo biti otpušteno. To je ogroman broj, no i broj zaposlenih u VW-u je također ogroman. Naime, godišnje izvješće tvrtke za 2023. pokazalo je da VW samo u Njemačkoj zapošljava 298.687 ljudi.

image

Volkswagen, Ilustracija

AFP

Proizvođač automobila odmah je osporio brojku od 30.000 otkaza, ali je glasnogovornica za DPA rekla: "Jedna je stvar jasna: Volkswagen mora smanjiti svoje troškove u svojim njemačkim lokacijama." Nije otkrila koliko je radnih mjesta ugroženo, ali je napomenula da će "o tome biti razgovora u budućnosti".

image

Volkswagen, Ilustracija

AFP

Dok Volkswagen ne otkriva detalje, Manager Magazin sugerirao je da bi odjel za istraživanje i razvoj mogao pretrpjeti veliki udarac. Po njima, otkaze bi moglo dobiti otprilike 4000 do 6000 zaposlenika u ovom odjelu koji trenutno ima oko 13.000 djelatnika. Izvješća također sugeriraju da tvrtka želi smanjiti ulaganja za 10 milijardi eura u sljedećih pet godina.

image

Oliver Blume

Frank Hoermann/SVEN SIMON/imago stock&people/Profimedia

U kolovozu je šef marke VW Thomas Schäfer istaknuo da su fiksni troškovi porasli, a električna vozila imaju niže profitne marže, što pritišće zaradu. Nedavno je izvršni direktor Volkswagen grupe Oliver Blume upozorio da je automobilska industrija u Europi u "vrlo zahtjevnoj i ozbiljnoj situaciji". Dodao je da je Njemačka zaostala u konkurentnosti te je otvorio temu zatvaranja tvornica Volkswagena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:40