SHUTTERSTOCK
bez toga ništa

Tri glavna načina za snižavanje ukupnog kolesterola - ovo je jedina garancija da ćete vidjeti promjenu

Može li se sniziti kolesterol bez uzimanja lijeka

Među najčešćim pitanjima koja ljudi postavljaju svom liječniku je kako mogu sniziti kolesterol. Mnogi kojima krvna slika pokaže povišene masnoće u krvi, osobito nerazmjer lošeg LDL-a i dobrog HDL-a, nadaju se da će izbjeći uzimanje lijekova, a znatan dio onih s povišenim kolesterolom zainteresiran je za prirodne lijekove za snižavanje kolesterola. Općenito, postoje tri glavna načina za snižavanje ukupnog kolesterola ispod 5 mmol/l: promjena prehrane, posezanje za dodacima ili lijek na recept.

No, dosljednost je jedina garancija da ćete vidjeti promjenu.


PROMJENE U PREHRANI

Samo oko 20 posto kolesterola u našem krvotoku dolazi iz prehrane i kod većine nema velikog utjecaja. Međutim, većina kolesterola u prehrani prosječne osobe dolazi iz namirnica životinjskog podrijetla kao što su meso i mliječni proizvodi, koji su također bogati zasićenim mastima koje podižu LDL kolesterol i stoga ih treba konzumirati u ograničenim količinama. Savjetuje se zamijeniti zasićene masti nezasićenima (poput onih koje se nalaze u biljnim uljima i masnoj ribi) te jesti dosta vlakana (povrće, voće, grah i cjelovite žitarice, posebno zob). Vlakna pomažu sniziti kolesterol tako što otežavaju njegovu apsorpciju iz crijeva. Beta-glukan iz zobi i ječma može smanjiti LDL i ukupni kolesterol jer reducira glikemijski odgovor, što dovodi do smanjenja stimulacije inzulina i proizvodnje kolesterola u jetri. I flavonoli u zelenom čaju smanjuju resorpciju kolesterola u crijevima. Oni koji već paze na prehranu vidjet će skromni pad LDL-a, ali treba znati da prehrana s puno povrća, vlakana i zdravih masti ima i druge kardiovaskularne prednosti, čak i kada LDL značajno ne pada. Mnogi spojevi koji se nalaze u cjelovitoj, neprerađenoj biljnoj hrani pomažu ublažiti upale i nakupljanje plaka na žilama.


DODACI PREHRANI

Za mnoge dodatke prehrani smatra se da pogoduju zdravlju srca, ali samo neki od njih mogu pomoći u smanjenju LDL kolesterola, i to u skromnoj mjeri.

  • Psyllium i lan

Psyllium apsorbira žučne kiseline i kolesterol, koji se zatim eliminiraju iz tijela tijekom pražnjenja crijeva. Preporučena dnevna količina je do 10 grama podijeljeno u 2-3 doze. Pregledni članak iz travnja 2024. u časopisu Nutrients otkrio je da svakodnevno uzimanje psylliuma tijekom mjesec ili dva može smanjiti LDL. Lan se također pokazao dobrim u smanjenju ukupnog kolesterola. Savjetuje se uzeti 20 do 50 g sjemenki na dan namočenih u deset puta veću količinu vode.

  • Biljni steroli

Fitosteroli imaju strukturu sličnu kolesterolu i prirodno se nalaze u staničnoj membrani biljaka poput soje, graška i uljane repice te u orašastim plodovima. Njihova konzumacija pomaže ograničiti količinu kolesterola koju tijelo može apsorbirati. Neke studije pokazuju da konzumacija 2 g biljnih sterola dnevno tijekom najmanje osam tjedana može smanjiti LDL i do 10 posto. Međutim, nedavno kontrolirano četverotjedno ispitivanje (studija SPORT) pokazalo je da je smanjenje LDL-a oko četiri posto.

  • Crvena riža

Monakolin K iz crvene riže inhibira enzim koji sudjeluje u sintezi kolesterola u jetri. Isti aktivni sastojak nalazi se u lovastatinu - lijeku za snižavanje kolesterola koji se izdaje na recept. Neke studije sugeriraju da dodaci koji sadrže 4-10 mg monakolina K mogu sniziti LDL između 20 i 25 posto. Ali studija SPORT je izvijestila o smanjenju LDL-a od samo 6,6 posto. Problem s dodacima prehrani je taj što količina aktivnog sastojka nije regulirana i može varirati od serije do serije. Ako želite isprobati ove proizvode, savjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom i koristite samo provjerene marke.


STATINI

Ovi lijekovi mogu sniziti LDL između 25 i 55 posto. Povišeni LDL kolesterol ne znači nužno da trebate uzimati statine. Krajnji cilj je smanjiti rizik od srčanih bolesti, a ostali čimbenici poput dobi i drugih zdravstvenih stanja utječu na vaš rizik. Liječnik će koristiti kalkulator rizika i prema nalazima propisati terapiju. Statini se najčešće propisuju ako prehranom ne uspijete sniziti kolesterol kad ukupni naraste na više od 8 mmol/l.

Linker
16. rujan 2024 15:25