SHUTTERSTOCK
nema boljeg

Otkrivena još jedna nevjerojatna dobrobit maslinovog ulja! Samo pola žlice dnevno je dovoljno

Maslinovo ulje posredno utječe na zdravlje mozga zahvaljujući dobrobitima za srce i krvne žile

Poznate su brojne dobrobiti maslinovog ulja za zdravlje, prvenstveno kardiovaskularno, a nova je studija pokazala i da je redovna konzumacija maslinovog ulja povezana sa značajno smanjenim rizikom od umiranja povezanog s demencijom, čak i neovisno o ukupnoj kvaliteti prehrane.

Studija koju su proveli stručnjaci s Fakulteta javnog zdravstva Sveučilišta Harvard proučila je podatke oko 92.000 osoba koje su konzumirale najmanje sedam grama (oko polovice jušne žlice) maslinovog ulja na dan i pokazala da je kod njih navedeni rizik bio smanjen 28 posto u usporedbi s osobama koje su maslinovo ulje konzumirale rijetko ili uopće nisu. Svaki daljnji porast konzumacije maslinovog ulja od pet grama imao je obrnutu povezanost sa smrću povezanom s demencijom kod žena, ali ne i kod muškaraca.


Zdravlje mozga

Nadalje, kod osoba koje su zamijenile jednu čajnu žličicu margarina i majoneze jednakom količinom maslinovog ulja taj je rizik bio snižen od osam do 14 posto. Autori studije objavljene online na JAMA Network Open svjesni su njenih ograničenja, jer osobe koje jedu više maslinovog ulja vjerojatno imaju bolji socioekonomski status, što pridonosi zdravlju.

Stoga su potrebne daljnje studije kako bi se potvrdio uzročni učinak i optimalna količina maslinovog ulja, jer veza između njegovog konzumiranja i niže smrtnosti od demencije dosad nije bila poznata. Moguće je, kažu znanstvenici, i da maslinovo ulje posredno utječe na zdravlje mozga zahvaljujući dobrobitima za srce i krvne žile.

Linker
08. rujan 2024 04:46