SHUTTERSTOCK
dr. Petrušić

Noge ne otiču iz čista mira. U pozadini mogu biti problemi sa srcem, ciroza jetre, hipotireoza...

Diuretici će smanjiti ili potpuno otkloniti otečenost nogu

Imam 59 godina i prije mjesec dana propisano mi je uzimanje diuretika zbog natečenih nogu. Šteti li uzimanje diuretika srcu i kada se i kod kojih simptoma preporučuje njihovo uzimanje?

  • Josip L., Koprivnica


Odgovara dr. Damir Petrušić, internist, Zagreb

Noge nisu natekle iz čista mira. U pozadini je neka bolest (dekompenzacija srca - popuštanje srca kao pumpe, ciroza jetre, hipotireoza - slabija funkcija štitnjače ili uzimanje nekih lijekova zbog povišenog krvnog tlaka). Bilo o čemu da se radi, diuretici će smanjiti ili potpuno otkloniti otečenost nogu.

Diuretici ne samo da ne štete srcu nego se primjenjuju i kod dekompenzacije srca. Neki od diuretika smanjuju vrijednost kalija u serumu, a kalij je bitan za normalno funkcioniranje električne aktivnosti srca. Kod primjene takvih diuretika potrebno je voditi računa o razini kalija i po potrebi ga nadoknaditi, obično u obliku tableta.


Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
18. rujan 2024 09:11