SHUTTERSTOCK
Nitko ih ne voli

Morske nezgode: Ne dopustite da vam upala uha pokvari ljetovanje, a bol olakšajte uz jednostavan trik

Vlažno okruženje stvara idealne uvjete za razvoj bakterija i gljivica, što dovodi do upale

Upale vanjskog uha, poznate i kao otitis externa, često su neugodno iskustvo koje može uzrokovati nelagodu i bol. Ova vrsta upale zahvaća vanjski dio uha, uključujući ušni kanal, a uzroci mogu biti različiti. Jedan od najčešćih je zadržavanje vode u uhu nakon plivanja ili tuširanja. Vlažno okruženje stvara idealne uvjete za razvoj bakterija i gljivica, što dovodi do upale. Oštećenje kože uha, poput ogrebotina ili manjih posjeklina, može poslužiti kao ulazna vrata za bakterije i uzrokovati upalu, a rizik od ozljeda može povećati i korištenje oštrih predmeta za čišćenje uha. Upalama vanjskog uha podložnije su osobe koje su sklonije alergijama jer kontakt s alergenima može izazvati reakciju koja dovodi do iritacije i upale. Bakterijske infekcije, posebno uzrokovane bakterijom Pseudomonas aeruginosa, često su povezane s upalom vanjskog uha. Ove bakterije nalaze se u vodi i tlu i mogu uzrokovati infekciju ako dospiju u uho. Također, produženi boravak u vlažnim uvjetima može povećati osjetljivost na upale vanjskog uha, a istodobno povećano stvaranje cerumena može uzrokovati začepljenje i iritaciju.

image
SHUTTERSTOCK

Upala kod djece

Upala vanjskog uha u djece česta je i neugodna pojava koja zahtijeva pažnju roditelja i brigu stručnjaka. Simptomi kod djece, poput bolova, crvenila i povećane osjetljivosti uha, teže se prepoznaju jer mali pacijenti često ne mogu jasno opisati svoje tegobe. Različiti uzroci, uključujući vlagu, ozljede ili bakterijske infekcije, često su u pozadini ovog stanja. Liječenje obično uključuje upotrebu antibiotičkih kapi za uho, odmor od aktivnosti koje mogu pogoršati stanje te primjenu toplih obloga. Prevencija ima ključnu ulogu, a roditelji mogu doprinijeti smanjenju rizika pazeći da se djetetu uši potpuno osuše nakon izlaganja vodi, izbjegavajući čišćenje uha štapićima i potičući nošenje kapa za plivanje. Redoviti liječnički pregledi također su važni kako bi se rano prepoznale eventualne tegobe i pružila odgovarajuća skrb. Rano prepoznavanje simptoma i poduzimanje odgovarajućih postupaka liječenja i preventivnih mjera ključno je za očuvanje auditivnog zdravlja djece.

Crvenilo, bol, oteklina

Jedan od prvih znakova upale vanjskog uha je bol, koja može varirati od blage do intenzivne. Osjećaj nelagode i svrbeža u uhu također je čest. Uho obično postaje crveno i može se primijetiti lokalna oteklina. Ove promjene odražavaju upalni odgovor organizma na infekciju ili iritaciju. Upala vanjskog uha katkad rezultira iscjetkom iz uha koji može biti vodenast, zelenkast ili gnojast, ovisno o uzroku upale. Ako je uho značajno zahvaćeno upalom, može doći do privremenog slabljenja sluha.

image
SHUTTERSTOCK

Što pomaže

U ublažavanju boli i smanjenju otekline pomažu topli oblozi. Savjetuje se stavljati ih na uho nekoliko puta dnevno. Mogu se koristiti i kapi koje sadrže antibakterijske ili antifungalne sastojke, ali samo uz preporuku liječnika koji će utvrditi pravilan tretman. Ako je uzrok upale bakterijska infekcija, liječnik može propisati oralne antibiotike ili antibiotičke kapi za uho kako bi se suzbila infekcija. Tijekom liječenja preporučuje se izbjegavanje izlaganja vodi kako bi se spriječilo pogoršanje upale. Korisni su i vodootporni ušni čepići. Odmor je važan dio oporavka. Osigurajte dovoljno vremena za opuštanje kako biste smanjili stres na zahvaćenom uhu.

Linker
09. kolovoz 2024 10:05