Đumbir ima karakterističan okus koji pomalo nalikuje papru. Kod jedenja se osjeti ljutina koju ublažava slatka nota koja asocira na limun. Žvakanjem korijena đumbira osjeća se žarenje u ustima i nosu koje potječe od njegovih hlapljivih i nehlapljivih komponenti. Mnoge hlapljive komponente daju jedinstvenu aromu i okus ovog korijena.
Nehlapljive su komponente, poput gingerola, šogaola, paradola i zingerona, biološki aktivne te stvaraju karakterističan vrući osjet u ustima.
Izaberite najbolji
U svježem đumbiru najzastupljenije aktivne komponente su gingeroli, dok je u suhom obliku to šogaol, dehidrirani metabolit gingerola. Kvalitetan đumbirov korijen je nježan i gladak, ali ujedno jedar i čvrst, bez mrlja. Ujednačene je boje koja ide od nijanse slonovače preko svijetlosmeđe do nježno žuto-zelene. Naborani đumbir nikako se ne preporučuje koristiti.
Recept za čaj od đumbira
Sastojci:
- 2 dcl vode
- 1 dcl kokosova mlijeka
- ¼ žličice kurkume
- ¼ žličice naribanog đumbira
Priprema:
- Stavite vodu da se grije u lončiću.
- Kad voda zavrije dodajte joj kurkumu i đumbir. Smanjite temperaturu i kuhajte na laganoj vatri 7-10 minuta.
- Dodajte mlijeko i procijediti čaj u čašu.
- Poboljšajte okus čaja dodavanjem meda.
- Ako ste trudni ili bolujete od neke kronične ili teške bolesti, prije konzumiranja posavjetujete se s liječnikom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....