SHUTTERSTOCK
Refluksna bolest

Intenzivno i sportsko vježbanje pogoršavaju GERB, dok je kod rekreativaca obrnuta reakcija

Osoba koja redovito vježba vjerojatno se zdravije hrani od one koja živi sjedilački, što smanjuje rizik od GERB-a

Tjelovježba može i pojačati i ublažiti pojavu simptoma gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB), a mehanizmi koji u tome sudjeluju slabo su proučeni. Intenzivno i sportsko vježbanje pogoršavaju GERB te oko 60 posto sportaša prijavljuje simptome GERB-a povezane s povećanjem trbušnog tlaka koji nastaje zbog trbušnih kontrakcija tijekom vježbanja. Ostali faktori u korijenu GERB-a izazvanog vježbanjem mogu biti smanjenje tlaka donjeg sfinktera jednjaka i pokretljivosti jednjaka, rekao je dr. Frank Zerbib, šef Odjela gastroenterologije u Sveučilišnoj bolnici Bordeaux, na Konferenciji o gastroenterologiji održanoj u Parizu, objavio je Medscape.

Studija

Kod rekreativaca je drugačije. Studija na stotinu rekreativaca kod kojih je GERB potvrđen praćenjem pH jednjaka pokazala je da tjelovježba ne utječe značajno na simptome GERB-a ni na karakteristike koje se vide pri praćenju pH. Velika metaanaliza koja je obuhvatila 78.000 osoba, od kojih 10.000 sa simptomima GERB-a, pokazala je da vježbanje, nakon što se uračuna i indeks tjelesne mase, smanjuje rizik od GERB-a oko 33 posto.

Podataka manjka kada su u pitanju komplikacije GERB-a, kao što su Barrettov jednjak ili adenokarcinom, uglavnom zato što su studije dosad izostavljale neke faktore povezane s načinom života, rekao je Zerbib. Među njima je prehrana, a poznato je da masna i kalorična hrana povećava učestalost GERB-a, baš kao i pijenje alkohola. Ulogu ima i posao, jer puno sjedenja pojačava simptome, no studije to ne spominju.

- Osoba koja redovito vježba vjerojatno se zdravije hrani od one koja živi sjedilački, što smanjuje rizik od GERB-a. Može se relativno sigurno reći da sportsko vježbanje pridonosi GERB-u, dok u općoj populaciji tjelovježba vjerojatno snižava rizik. Nevježbanje je povezano s nezdravijim stilom života, time i s ponašanjem koje pridonosi GERB-u - zaključuje Zerbib.

Linker
19. rujan 2024 10:10