SHUTTERSTOCK
Dobar poticaj

Zbog nelagode ovu lošu naviku ponavljamo 90 posto vremena. Pobijedite je u tri koraka

Ovisnost o mobitelu i pušenje samo su neki od izazova modernog svijeta

Svi mi imamo navike kojih bismo se rado riješili, bilo da je to grickanje noktiju, pritiskanje gumba za odgodu previše puta ujutro ili beskrajno listanje po telefonu. Ove loše navike često su jako tvrdoglave i teško rješive, ali promjena je uvijek moguća. Prvo samo moramo osvijestiti da nam ne može pomoći i da nam nije kriv nitko osim nas samih.

Što su zapravo loše navike?

Nir Eyal, bihevioralni stručnjak i autor knjige Indistractable: How to Control Your Attention and Choose Your Life, objašnjava da su naše loše navike često posljedica problema s emocionalnim upravljanjem. Navodi kako je vrijeme pametnih telefona također jedan od velikih uzroka loših navika. Eyalovo istraživanje pokazuje da 90 posto vremena kada provjeravamo svoje telefone, to nije zbog obavijesti, već zato što pokušavamo pobjeći od nekog oblika nelagode. Da bismo prevladali loše navike, moramo razumjeti svoje unutarnje okidače i upravljati njima.

Tri koraka za odvikavanje od loših navika

  • Preuzmite odgovornost - Shvatite da imate kontrolu nad svojim postupcima. Nemojte kriviti vanjske čimbenike.
  • Prepoznajte okidače - Utvrdite koja unutarnja nelagoda ili emocija uzrokuje lošu naviku.
  • Planirajte unaprijed - Imajte strategiju kada se vaši okidači pojave.

Na primjer, ako stalno provjeravate telefon iz dosade ili neizvjesnosti, ili ako kasno navečer grickate jer ste pod stresom, prepoznajte te osjećaje i izravno se pokušajte s njima suočiti. Eyal predlaže i dvije praktične metode za pomoć u borbi protiv loših navika:

  • Pravilo 10 minuta - Kada osjetite želju za prepuštanjem u svoje loše navike, pokušajte se nagovoriti na pauzu od 10 minuta prije toga. To vam pomaže da "prebrodite potrebu" i često žudnja prođe sama od sebe.
  • Stvorite mantru - Eyal koristi mantru, ‘Ovako se osjećam kad mi je bolje‘, kako bi se podsjetio da je nelagoda dio rasta. Umjesto da odmah popustite lošim navikama, sjedite s tim teškim osjećajem nagona i prepoznajte ga kao znak napretka.

Razumijevanjem svojih unutarnjih okidača i stvaranjem plana možemo se osloboditi loših navika i voditi kontroliraniji i ispunjeniji život.

Linker
19. rujan 2024 21:38