SHUTTERSTOCK
Zanimljiva studija

Trileri, akcijski filmovi, komedije ili dokumentarci...što omiljeni film otkriva o vašem mozgu

Pronađite kojem području emocija vaš mozak pripada


Jeste li kad razmišljali o tome zašto više volite određenu vrstu filmskog žanra, dok drugi ne biste pogledali ni da vam plate? Na ovu je temu provedena zanimljiva studija kojom se željelo otkriti kako naš mozak zapravo funkcionira i na koji je način ova činjenica povezana s filmom.

image
SHUTTERSTOCK

Filmski žanrovi i mozak

Istraživanje koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Martin Luther Halle-Wittenberg uspoređivalo je podatke o filmskim preferencijama sa snimkama moždane aktivnosti 257 sudionika. Na početku istraživanja sudionici su dali podatke o svojim filmskim preferencijama. Na temelju toga, istraživači su ispitivali moždanu aktivnost sudionika s pomoću funkcionalne magnetske rezonancije (fMRI). Subjektima su prikazana uplašena ili ljutita lica i geometrijski oblici za vrijeme dok su bili podvrgnuti rezonanciji. Tako su istraživači mogli mjeriti kako mozak obrađuje emocionalne podražaje.

- Filmovi su tako fascinantni jer ne samo da prikazuju svaku ljudsku emociju, već je i evociraju. Negativne emocije, poput ljutnje ili straha, igraju središnju ulogu u mnogim filmovima - izjavila je Esther Zwiky, psihologinja Sveučilišta.

Prilikom ispitivanja istraživači su se usredotočili na dva područja mozga; amigdalu koja je odgovorna za obradu vitalnih emocija i može pokrenuti poznatu reakciju borbe, zamrzavanja ili bijega kao odgovor, dok je drugo područje koje su istraživali bio takozvani nucleus accumbens odnosno, centar za nagrađivanje u mozgu.

image
SHUTTERSTOCK

Rezultati studije

Znanstvenici su otkrili da su ljubitelji akcijskih filmova pokazali najjače reakcije u oba područja mozga. Pokazalo se da su ove osobe bile posebno osjetljive na emocionalne podražaje i da im je ta stimulacija privlačna. Slična moždana aktivnost dogodila se i kod onih koji vole gledati komedije. Za ljubitelje krimića ili trilera i dokumentaraca pokazala se drugačija slika. Ovdje su oba područja mozga znatno manje reagirala na emocionalne podražaje nego u drugim skupinama sudionika.

- Čini se da ljudi biraju filmske žanrove koji optimalno stimuliraju njihov mozak - zaključuje Zwiky.

Linker
30. kolovoz 2024 14:05