SHUTTERSTOCK
pismo čitateljice

Ne sviđa mi se buduća snaha, nije dobra za mog sina! I znam zašto se tako brzo želi udati

Problematičan odnos svekrve i snahe

Nisam zadovoljna ljubavnim izborom svog sina. Zaručio se s djevojkom puno nižeg obrazovanja i iz nižeg društvenog sloja. Već su neko vrijeme u vezi i nadala sam se da je to prolazno, no sada su na korak do braka. Rekla sam sinu već više puta kako mislim da neće biti sretan s tom ženom, jer mislim da ih ništa stvarno ne povezuje, ali on ne želi čuti ni riječ protiv nje. Mom suprugu također nije drago zbog izbora našeg sina, ali kaže kako se ne bismo trebali miješati u njegov život, tim više što je financijski samostalan. Meni je pak teško gledati što si radi i bojim se da će se razočarati, a bojim se i da je njegov novac jedan od razloga što se njoj žuri u taj brak.

  • Katarina K.

O odnosima svekrva i snaha napisane su tisuće rečenica, misli i doskočica i vjerojatno ste ih manje-više sve čuli. Isto tako znamo da mnoge majke i očevi misle kako nitko nije dovoljno dobar za njihovog obožavanog sina ili obožavanu kćer, ali, srećom, ne svi. Ne navodite kako se vaša potencijalna snaha odnosi prema vašem sinu, pa ni to kako se odnosi prema vama i vašem suprugu, ističete samo njezino porijeklo koje samo po sebi ne znači ništa. Uopće nije važno ako njeno porijeklo ne odgovara vašem ukusu i očekivanjima, najvažnije je to kako se njih dvoje slažu, vole li se i poštuju. Uz to, treba li podsjećati na to da ona ne planira ući u brak s vama ili s vašim suprugom, nego s vašim sinom? Oni će živjeti zajedno. Vi ne možete odlučivati u njegovo ime, a najbolje što možete učiniti jest poštovati njegove životne izbore.

image
/Shutterstock

Nećete je promijeniti

U to se, naravno, ubraja i izbor partnerice, odnosno buduće supruge. Vaš je sin odrasla osoba i ne treba mu vaše odobrenje za bilo koji životni potez pa mu ga vi, prema tome, ne možete niti dati niti uskratiti. On sigurno ima mnogo razloga zbog kojih je u vezi baš s tom osobom i ni jedan od njih nema veze s njegovim roditeljima.

Uz to, kažu stručnjaci za odnose u obitelji, ne morate pred njima reći baš sve što mislite o njihovoj vezi. Vaša (buduća) snaha sigurno nije savršena, možda je manipulativna, možda želi kontrolirati svoga dragog, možda je priprosta i gruba, možda nije ništa od toga, ali u svakom slučaju nije vaš zadatak da je preodgajate, a posve je sigurno da je nećete moći promijeniti. Stoga se suzdržite od komentiranja i ocjenjivanja. Naravno, možete se požaliti suprugu i prijateljima, sigurno će vam biti lakše kad izbacite iz sebe to što vas muči.

Ako je "grijeh" djevojke vašeg sina samo to što dolazi iz siromašnije sredine, onda problema zapravo i nema, samo je potrebno vrijeme da vam sve sjedne. Ako, pak, kod nje primjećujete i ponašanje koje vam se ne sviđa, nije loše postaviti granice u odnosima. Ljubazno, ali odlučno, izrazite joj svoja očekivanja u obiteljskoj dinamici i odnosima te je u istom razgovoru zamolite da i ona iznese svoja. Pazite na to da razgovor teče u ugodnom i pozitivnom tonu, ako ste nabrušeni najbolje ga je i ne počinjati. Odgodite ga za bolju priliku.


Razgovor sa sinom

Događa se, naravno, i da se snaha istinski loše ponaša prema svekrvi, da je gruba prema njoj, svađa se, ne pokazuje nikakvo poštovanje, kritizira to kako je odgojila sina i slično. Normalno je da svaka majka ima pravo reći sinu što misli o njegovu bračnom izboru i što zbog toga osjeća, ali pritom se ne treba svađati i ne treba pokušavati nametati mu svoje stavove. Stručnjaci za obiteljske odnose ističu da je najvažnije o osjetljivim temama mirno razgovarati. Stoga, ako je potrebno, unaprijed zapišite sve što želite reći pa mu to pročitajte. U svakom slučaju, nastupite diplomatski i ne zaboravite poslušati što misli o svemu. Ovo nije borba i tu ne mora postojati pobjednik i poraženi. Važno je da međusobno shvatite kako se druga strana osjeća i da te osjećaje poštujete.

Vjerojatno najgore što možete učiniti jest tražiti od sina da u nekoj situaciji bira između vas i svoje odabranice. Ako niste u slozi sa snahom, za očekivati je da će on stati na njenu stranu. Možda ne odlučno i nedvosmisleno, ali bit će uz nju i to je razumljivo.


Nova stvarnost

Što prije prihvatite realnost, to će vam biti lakše - u vašu obitelj ulazi nova osoba i to će se dogoditi bez obzira na to što vi mislili o tome. Što brže uspostavite zajednički jezik s novom članicom obitelji, to bolje. Vjerojatno će ubrzo uslijediti i upoznavanje s njezinima, pa je i tu važno održavati korektne odnose, ako ni zbog čega drugog, onda zbog velike mogućnosti da će jednoga dana na svijet doći unuci na koje će također utjecati obiteljski odnosi. Ako su odnosi loši i zategnuti, možete zamisliti kakav će taj utjecaj biti.

Obiteljski odnosi nisu jednostavni, a gradimo ih uglavnom s osobama koje smo dobili. Istina, biramo svoje partnere, ali ne biramo roditelje, ne biramo ni djecu, a ni njihove partnere. Ono što možemo izabrati je to kako ćemo reagirati na izbore članova naše obitelji i hoćemo li i u kojoj mjeri dopustiti da loše ponašanje drugih utječe na nas.

Imajte na umu i da se odnosi među ljudima mijenjaju - oni su živi, razvijaju se, rastu, propadaju... Svojim ponašanjem pridonosimo njihovu razvoju ili ubrzavamo njihovu propast, stoga razmislite što je bolje za vašu obitelj u cjelini. Navodimo i nekoliko osnovnih koraka koje preporučuju psiholozi, uz čiju pomoć svaki roditelj može pridonijeti kvaliteti odnosa sa sinovom partnericom.

* Nemojte kritizirati njezine odgojne metode. Pustite je da odgaja svoju djecu kako misli da je najbolje, činjenica da ste vi podigli sina ne znači da ste bolji roditelj od nje.

* Nemojte ružno govoriti o njoj pred sinom. On vjerojatno već zna dosta o njezinim slabostima i ukazivanje na njih nikome neće pomoći.

* Nemojte isticati sinove slabosti pred snahom. Odabrala ga je za supruga, pa bi je negativni komentari, čak i izrečeni u šali, mogli povrijediti, a možda bi mogli i štetiti njihovu braku.

* Ne predbacujte sinu zbog vremena koje provodi s obitelji svoje supruge. Kao što vi želite biti sa sinom i unucima, tako i oni žele biti s kćeri i unucima.

* Ne ignorirajte snahu. Možda ne odobravate izbor svojeg sina, ali ona je sada tu i potrudite se barem ne ponašati se loše prema njoj.

Linker
08. rujan 2024 17:03