SHUTTERSTOCK
više od osjećaja

Kako pobijediti usamljenost - 12 alata koji dokazano djeluju!

Svi smo ponekad usamljeni, ali koja je granica kada ono postane problem i kako preuzeti kontrolu?


Usamljenost je odavno prepoznata kao emocionalni teret, ali također može dovesti do niza problema s mentalnim, a i fizičkim zdravljem. Iako je lako pripisati osjećaj izolacije velikim društvenim promjenama, poput pandemije, stručnjaci kažu da je usamljenost bila raširen problem i dugo prije toga. Međutim, ono što se često zanemaruje su ozbiljni zdravstveni učinci kronične nepovezanosti, koji se mogu manifestirati na različite načine, od poremećenog sna do srčanih problema.


Utjecaj usamljenosti na zdravlje

Osjećaj nepovezanosti može imati dalekosežnije posljedice nego što mnogi shvaćaju. Istraživanja pokazuju da usamljenost može dovesti do lošeg sna, povišene razine stresa, pa čak i promjena u funkciji mozga. Neke studije povezuju usamljenost s povećanim rizikom od srčanih bolesti, moždanog udara i zlouporabe supstanci, a stručnjaci također upozoravaju na njegov utjecaj na donošenje odluka i pamćenje, kao i na danak koji može uzeti na cjelokupno mentalno zdravlje.

Usamljenost nije samo društveni, nego i zdravstveni problem i da može biti jednako štetna kao i fizička bol, s učincima koje je teško kvantificirati, ali se duboko osjećaju.

Osjećaj usamljenosti nije nešto što treba ignorirati, već signal da je vrijeme za preispitivanje našeg života. To je stanje koje se može i treba riješiti.

Načini za prevladavanje usamljenosti

Ako osjećaj nepovezanosti i usamljenosti postaje čest usputnik vašeg svakodnevnog života, postoje praktični načini da preuzmete kontrolu nad situacijom.

image
SHUTTERSTOCK

Počnite sa samosuosjećanjem

Vaš unutarnji dijalog može značajno utjecati na vašu sposobnost povezivanja s drugima. Negativni samogovor može pojačati osjećaj otuđenja i izolacije, što otežava povezivanje. Priznajte svoje osjećaje i gledajte na njih kao na priliku za stvaranje promjene. Prepoznavanje da nešto nije u redu može biti prvi korak u shvaćanju potrebe za smislenijim vezama.

Pomozite drugima da pomognu sebi

Jedan od najboljih načina da prekinete krug usamljenosti je da izađete iz sebe i svoje glave. Volontiranje ili pomaganje susjedu može potaknuti osjećaj zajedništva i svrhe. Biti dio nečeg većeg od sebe također vas može podsjetiti da niste jedini koji se suočava s izazovima.

Pripremite se za teške dane

Određeno doba godine ili određeni događaji mogu pojačati osjećaj usamljenosti, ali planiranje unaprijed može ublažiti udarac. U svoj kalendar stavite aktivnosti u kojima uživate tijekom razdoblja za koja znate da će biti teška, bilo da se radi o druženjima s prijateljima ili zakazivanju odmora za solo putovanje.

Udomite kućnog ljubimca

Za one koji izraženo osjećaju odsutnost društva, kućni ljubimci mogu pružiti značajnu emocionalnu podršku. Istraživanja pokazuju da posjedovanje kućnog ljubimca može sniziti krvni tlak, ublažiti stres i poboljšati raspoloženje. Međutim, važno je razmotriti sve odgovornosti koje s ljubimcem dolaze prije nego što se upustite u vlasništvo.

Društvene mreže

Iako društvene mreže nude platformu za održavanje povezanosti, one također mogu produbiti osjećaj izolacije. Miješanje digitalnog angažmana s istinskom vezom može biti problematično. Društveni mediji daju nam iluziju povezanosti, a iako mogu biti koristan alat, nisu zamjena za stvarne, osobne odnose.

Ponovno otkrivanje starih strasti

Ponekad je borba protiv usamljenosti jednostavna poput ponovnog otkrivanja starog hobija. Uključivanje u aktivnosti poput kuhanja, fotografiranja ili pletenja može pružiti osjećaj svrhe, pa čak i trenutke "protoka", gdje se čini da vrijeme izmiče. Hobiji, čak i oni koji se obavljaju u samoći, mogu biti zdrav bijeg i način da upoznate istomišljenike, bilo online ili osobno.

image
SHUTTERSTOCK

Obnova veza

Usamljenost ne zahtijeva veliku društvenu mrežu da bi se ublažila. Nekoliko bliskih prijatelja ili članova obitelji može napraviti veliku razliku. Ako vam je ponovno povezivanje teško, započnite s malim telefonskim pozivom ili virtualnim druženjem. Ponovna izgradnja veza u malim koracima jako je važna i učinkovita, poput zakazivanja obiteljske večeri igre ili druženja s prijateljima putem video poziva.

Pronalaženje svrhe u zajednici

Za one koji se osjećaju nepovezano, otkrivanje osjećaja svrhe često može dovesti do obnovljenih veza. Svrha, tvrde psiholozi, nije nešto što se nalazi u izolaciji - ona je ukorijenjena u suradnji i zajedničkim iskustvima. Razmišljanje o obiteljskim pričama ili istraživanje osobne povijesti može pomoći ljudima da steknu perspektivu o vlastitim borbama i pronađu smisao u sadašnjosti.

Prigrlite prirodu

Sve je više dokaza da se priroda može boriti protiv osjećaja usamljenosti. Bilo da se radi o šetnji parkom, slikovitoj vožnji ili danu na plaži, provođenje vremena vani može poboljšati raspoloženje i smanjiti stres. Ako radite od kuće, pokušajte postaviti radni prostor na otvorenom kako biste bolje utjecali na vaše mentalno zdravlje dok uživate u svježem zraku.

Pomaknite svoje tijelo

Tjelesna aktivnost još je jedan jednostavan način borbe protiv usamljenosti. Pokazalo se da vježbanje, bilo da se radi o kratkoj šetnji, satu joge ili online vježbanju, smanjuje stres i poboljšava raspoloženje. Čak i samo nekoliko minuta kretanja svaki dan može pomoći u ublažavanju osjećaja nepovezanosti.

Stručna pomoć

Iako svatko povremeno doživljava usamljenost, postoje trenuci kada to može postati kronični problem. Ako usamljenost potraje i počne utjecati na vaše mentalno blagostanje, možda je potrebno potražiti stručnu pomoć. Terapeut može ponuditi alate za upravljanje tim osjećajima i rješavanje temeljnih problema, kao što su tuga, životne promjene ili trauma.

Cijenite vaše privatno vrijeme

Na kraju, biti sam nije uvijek loša stvar. Učenje uživanja u samoći može napuniti vašu mentalnu energiju i učiniti društvene interakcije smislenijima. Usamljenost je subjektivna -neki su ljudi zadovoljni minimalnim društvenim kontaktom, dok se drugi mogu osjećati izolirano čak i u gomili.

Linker
12. rujan 2024 16:05