FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Majčin dan

Drage mame, sretan vam vaš dan!

Mame uglavnom samo čeznu za tim da provedu vrijeme s vama, a poklon je dodatak koji može biti samo mali znak pažnje

Majčin dan se slavi druge nedjelje u svibnju, a tradicionalno proslave uključuju cvijeće, čestitke, ručno izrađene poklone od manje djece i tinejdžera, kao i doručak koji djeca tog dana pripremaju majci. Nešto posebnije proslave mogu uključivati ručak ili večeru u nekom ugodnom restoranu ili poklone koji su kupljeni i kojima se majci želi pokazati koliko je važna i posebna.


Kako je sve počelo?

Majčin dan se počeo slaviti 10. svibnja 1907. u Graftonu, u Zapadnoj Virginiji, a tu prvu proslavu je organizirala Anna Jarvis u čast svojoj majci koja je preminula 1905. Ann Jarvis, Annina majka, provela je veći dio svog života podučavajući druge majke kako da brinu o svojoj djeci kako bi se smanjila stopa smrtnosti kod dojenčadi te je bila začetnica ideje o slavljenju majčinstva.

Na drugu godišnjicu smrti svoje majke Anna je osnovala Memorial Mothers Day Meeting na kojem je u crkvi ženama dijelila 500 bijelih karanfila. Njezina je želja bila da se Dan majki obilježava službeno u cijeloj Americi, a potom i u svijetu, no kongres je isprva taj prijedlog odbio. Anna je u svojem naumu ipak uspjela te se Majčin dan u Americi slavi od 1911., a američki predsjednik Woodrow Wilson ga je 1914, proglasio nacionalnim praznikom i odredio da se slavi druge nedjelje u svibnju. Nedugo poslije Dan majki je postao praznik i u Engleskoj, Švicarskoj, Norveškoj, Švedskoj, Njemačkoj i Austriji, a onda se običaj proširio i po ostatku Europe i svijeta. Inače, onome za što se zalagala i što je postigla Anna Jarvis prethodio je rad na promoviranju dana majki od strane pjesnikinje Julie Ward Howe koja je predložila obilježavanje dana nazvanog Mother's Peace Day. Taj je dan prvi put obilježen 1873., a obilježavao se i nekoliko godina kasnije. Ta potreba za slavljenjem majčinstva se javila i jačala tijekom i nakon američkog Građanskog rata kada su se majke okupljale, izmjenjivale i predlagale ideje o tome kako se rat, koji su smatrale zlom, može spriječiti. Jedna od tih žena bila je i sama Julia Ward Howe.


Koje je cvijeće najbolji izbor za majčin dan?

Bijel karanfil je službeni cvijet ovog dana s obzirom na to da je Anna Jarvis podijelila majkama 500 bijelih karanfila u čast svoje majke. U jednom intervjuu 1927, Anna je usporedila oblik karanfila s oblikom majčine ljubavi.

- Karanfil ne odbacuje svoje latice, već ih obuhvaća kao da ih grli i privija na svoje srce dok vene baš kao što majke privijaju svoju djecu na srce jer majčinska ljubav nikad ne umire. Naravno, možete majci za taj dan pokloniti upravo bijele karanfile, no možda vaša majka ima neki drugi omiljeni cvijet koji bi je više obradovao. Naposljetku, ljubav, između ostalog, znači i poznavati osobu do koje ti je stalo - rekla je.


Koji je najbolji poklon

Pokloni za Dan majki mogu biti bilo što, od onih ručno izrađenih poklona i čestitki do doručka koji djeca donose majci u krevet ili okvira za fotografije, narukvice i slično. Pokloni su najbolji kad su personalizirani i odabrani upravo za osobu kojoj su namijenjeni. Dakle, ako je vaša majka gurman, možete joj pokloniti ručno napisan recept na drvenom poslužavniku ili ugraviran u metalni poslužavnik. Možete odabrati recept koji je omiljen u vašoj obitelji. To će biti simpatičan, koristan i trajan poklon.

Za aktivnu majku dobra ideja su tenisice ili neka simpatična trenirka ili tajice. Birajte boju i model u skladu s njezinim ukusom i sigurno ćete je razveseliti.

Ako je vaša majka ljubitelj kozmetike, možete joj pokloniti neki set za njegu kože, no pritom pazite da bude namijenjen za njezin tip kože bilo da je to osjetljiva, suha, masna ili miješana koža.

Mame koje obožavaju vrtlarenje obradovat će se nekoj lijepoj biljci. Ako je više orijentirana na povrće, zgodna košara za branje povrća mogla bi biti pun pogodak.

U svijetu se za Majčin dan poklanjaju i nakit, pidžame, okviri za slike, slike, ali i putovanja ili tretmani. Neke obitelji za taj dan imaju običan doručkovati zajedno, otići na izlet, povesti majku u šoping...sve to mogu biti divni pokloni, važno je samo da budu u skladu s ukusom i interesom majke.

Možda vam se čini obeshrabrujuće pronaći pravi poklon za vašu majku, nešto što će je oduševiti, no nije tako! Mame uglavnom samo čeznu za tim da provedu vrijeme s vama, a poklon je dodatak koji može biti samo mali znak pažnje. Tako je u početku bilo i zamišljeno.

Linker
20. rujan 2024 02:46