SHUTTERSTOCK
S razlogom dobro

Zaustavlja krvarenje, čuva kosti, štiti od raka i riznica je vitamina K... Ovo bi vam povrće moglo postati omiljeno

Samo 90 grama osigurava više od 300 posto dnevnih potreba za vitaminom K

Možda se čini kao samo još jedno zeleno lisnato povrće koje je općenito dobro za zdravlje, a ipak iza njega se krije mnogo više. Špinat vrvi nutrijentima, a popis izvanrednih zdravstvenih koristi koje nudi je doista impresivan. Bilo da se radi o jačanju imunosnog sustava, dobroj dozi energije ili podršci zdravlju srca, špinat obuhvaća sve. S bogatom zalihom vitamina, minerala i antioksidansa, ovo svestrano povrće ima više snage nego što biste očekivali. Njegovo dodavanje u obroke jednostavan je, a izuzetno učinkovit način s kojim možete unaprijediti svoje zdravlje. Među brojnima, evo nekoliko prednosti konzumacije ovog zelenila:

image
SHUTTERSTOCK

Upravlja krvnim tlakom

Špinat je, osim svoga lijepog izgleda i finog okusa, ujedno i prirodni lijek za krvni tlak. Bogat nitratima, pomaže opuštanju krvnih žila, poboljšavajući protok krvi i smanjujući naprezanje srca. Studija iz 2016. pokazala je da su sudionici koji su pili napitak bogat špinatom primijetili značajan pad dijastoličkog krvnog tlaka, s učincima koji su trajali do pet sati.

Štiti od kroničnih bolesti

Špinat je pun spojeva koji se bore protiv oksidativnog stresa, štetne neravnoteže koja može dovesti do kroničnih bolesti poput raka, bolesti srca i dijabetesa. Ovi spojevi također pozitivno utječu na ekspresiju gena povezanu s upalama i radom metabolizma, nudeći zaštitu od dugoročnih zdravstvenih problema.

Prepun antioksidansa

Špinat se može pohvaliti raznim antioksidansima, uključujući flavonoide poput kemferola i kvercetina, koji pomažu u smanjenju upale i štite od raka, bolesti srca i drugih upalnih stanja.

Superhrana bogata hranjivim tvarima

Unatoč tome što je niskokaloričan, špinat je bogat esencijalnim hranjivim tvarima. Tri šalice, oko 90 grama osiguravaju više od 300 posto vaših dnevnih potreba za vitaminom K, zajedno s visokim razinama vitamina A i C, folata, željeza, magnezija i kalija, podržavajući sve, od zdravlja kostiju do zaustavljanja krvarenja, odnosno zacjeljivanja rana.

image
SHUTTERSTOCK

Podržava zdravlje očiju

Lutein, antioksidans u špinatu, može smanjiti rizik od makularne degeneracije povezane sa starenjem (AMD), vodećeg uzroka gubitka vida kod starijih osoba. Povećanjem optičke gustoće makularnog pigmenta, lutein pomaže u zaštiti vaših očiju od ovog neizlječivog stanja.

Promiče kognitivno zdravlje

Protuupalni učinci špinata također mogu zaštititi od kognitivnog pada. Studija iz 2015. pokazala je da odrasli koji su jeli jednu do dvije porcije lisnatog povrća dnevno, imaju kognitivne sposobnosti slične onima 7,5 godina mlađim.

Linker
08. rujan 2024 01:29