SHUTTERSTOCK
Moćna tekućina

Samo nekoliko kapi ovog sastojka učinit će čaj još jačim saveznikom zdravlja, ali pazite kada ih stavljate

Protuupalna svojstva čaja imaju važne uloge, od promicanja probave, zdravlja crijeva i kardiometaboličkog zdravlja

Bilo da redovito uživate u ispijanju šalice omiljenog čaja ili ga isključivo koristite onda kada ste prehlađeni, jedno je sigurno, a to su njegovi zdravstveni učinci. Naime, protuupalna svojstva ovog napitka imaju važne uloge, od promicanja probave, zdravlja crijeva i kardiometaboličkog zdravlja. Čaj ima mnoštvo dobrih svojstava zahvaljujući antioksidansima, spojevima koji pomažu smanjiti oksidaciju i upalu u tijelo hvatanjem slobodnih radikala koji se mogu nakupiti tijekom vremena i potaknuti bolest.

image
SHUTTERSTOCK

Tajni sastojak koji će očuvati antioksidanse u čaju

Čaj sam po sebi sadrži antioksidanse no, postoji još jedna namirnica koja pomaže u očuvanju ovih spojeva u vašoj šalici. Riječ je naravno o citrusu, konkretnije limunovom soku, a njegovu moć je potvrdila i ova studija koja je istraživala učinak soka od limuna na mate čaj, poznat kao yerba mate čaj. Istraživači su otkrili da dodavanje soka od limuna i hlađenje čaja povećava njegovu antioksidacijsku aktivnost. Konzumenti su također rekli da više vole čaj pripremljen na ovaj način u odnosu na pijuckanje običnog čaja. Prethodno je istraživanje pokazalo da je dodavanje askorbinske kiseline poznate i kao vitamin C, koja je jedna od dvije kiseline u limunovom soku zelenom i crnom čaju također pomoglo pojačati antioksidanse u napitku.

- Dodavanje limuna čaju može učiniti antioksidanse poput katehina stabilnijima i sposobnijima za apsorpciju u tijelu. Drugim riječima, limun djeluje kao prirodni konzervans za antioksidanse čaja - objasnila je za EatingWell dijetetičarka Patricia Bannan.

Katehini koji pripadaju podskupini polifenola, poznatijim i kao flavonoidi posebno su korisni tijekom probavnog procesa, a kako objašnjava znanstvenik Taylor Wallace, katehini su relativno nestabilni u nekiselim sredinama, kao što je tanko crijevo, stoga vitamin C i sokovi citrusa međusobno djeluju s katehinima kako bi spriječili njihovu razgradnju.

image
SHUTTERSTOCK

Kako povećati apsorpciju antioksidansa u čaju

Kako biste maksimalno iskoristili korist od kombinacije čaja i limuna, pokušajte sljedeće:

  • Koristite svježi sok od limuna. Ovo sadrži najviše razine vitamina C
  • Neka temperatura čaja ne bude viša od 71 °C kako biste sačuvali i antioksidanse i vitamin C u limunu.
  • Dodajte limun nakon što se čaj ohladi, to će očuvati antioksidanse u limunovom soku kako bi mogli obavljati svoj posao.
  • Izbjegavajte dodavanje mlijeka u čaj. Možda to rade Englezi, no nemojte i vi. Istraživanja pokazuju da dodavanje mlijeka u čaj može promijeniti antioksidativni kapacitet čaja.
Linker
15. rujan 2024 09:09