Bundeva ima niz blagodati, uključujući jedan od najpoznatijih izvora beta karotena. Beta karoten snažan je antioksidans koji povrću i voću daje živopisnu narančasti boju. Tijelo pak pretvara sav uneseni beta karoten u vitamin A. Konzumacija hrane s velikom količinom beta karotena znači smanjenje rizika od razvoja određenih vrsta karcinoma, zaštitu zaštitu od astme i bolesti srca te smanjenje rizika starosne degeneracije makule (žute pjege) oka.
Mnoga istraživanja sugeriraju biljna hrana, poput bundeve, smanjuje rizik od pretilosti i ukupne smrtnosti. Također može pomoći u izbjegavanju dijabetesa i bolesti srca, a povećava i energiju i zdrav indeks tjelesne mase.
Kremasta juha od bundeve i leće
Sastojci:
- 1 žlica maslinovog ulja
- 2 glavice luka, nasjeckane
- 2 češnja češnjaka, nasjeckana
- približno 800 g nasjeckanog mesa bundeve, plus sjemenke
- 100 g crvene leće
- malo timijana
- 1 l vrućeg temeljca od povrća
- prstohvat soli
Priprema:
- Zagrijte ulje u velikoj tavi. Pržite luk dok ne omekša i počne zlatiti.
- Umiješajte češnjak, meso bundeve, leću i timijan, a zatim ulijte vrući temeljac.
- Začinite, poklopite i dinstajte 20-25 minuta dok leća i povrće ne omekšaju.
- U međuvremenu operite sjemenke bundeve.
- Uklonite meso koje se prilijepilo za njih, a zatim ih osušite kuhinjskim papirom.
- Zagrijte 1 žličicu ulja u neprianjajućoj tavi i pržite sjemenke dok ne počnu skakati i pucati. Često miješajte, ali pokrijte tavu. Kada sjeme izgleda orašasto i prženo, dodajte posip soli i prstohvat šećera i dobro promiješajte.
- Skuhanu smjesu od bundeve umutite štapnim mikserom ili kuhačom dok ne postane glatka, a zatim dodajte vrhnje za kuhanje i ponovno razmutite.
- Poslužite sa žlicom domaćeg vrhnja, nekoliko listova timijana i preprženim sjemenkama posutim na vrhu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....